Kultúra Színes Világbajnok borválogatás a kétszeres világbajnoki aranyérmes Thummerer Pincészettől Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 4 hét ezelőtt 10 perc átlagos olvasási idő 0 65 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A kép csak illusztráció! Különleges borválogatással ünnepli 40 éves fennállását a Thummerer Pincészet. Az exkluzív csomag a pincészet csúcsboraiból, egy világbajnoki aranyérmes, két nemzetközi aranyérmes és egy ezüstérmes tételből áll. „Perfekcionista pincészet vagyunk. A makulátlan minőség iránti elkötelezettséget nagyapám, Thummerer Vilmos, a pincészet alapítója, valamint a német ősök hagyták ránk. Ez a szigorú munkaetika már negyven éve, három generáción keresztül a családi pincészetünk védjegye, és ennek eredményeként több száz arany-, ezüst- és bronzérmet nyertünk, számos díjat és kitüntetést kaptunk, köztük a legnagyobb elismerést jelentő két világbajnoki aranyérmet” – mondta Pulay Polett, a Thummerer Pincészet gazdasági ügyvezetője. A világbajnoki válogatásban szereplő tételek: egy világbajnoki arannyal elismert, etalon értékű Chardonnay, egy emblematikus, nemzetközi aranyérmes vörös házasítás, a Vili Papa Cuvée, továbbá két Bordeaux-stílusú vörösbor, egy Egri Cabernet Sauvignon Superior és Egri Cabernet Franc Superior szerepelnek. Előbbi aranyat, utóbbi ezüstérmet nyert az egyik legrangosabb nemzetközi borversenyen. A kollekció tételeit Kovács Antal örökös magyar bajnok sommelier mutatja be. Thummerer Egri Chardonnay Batonnage A tétel aranyérmet szerzett a Chardonnay du Monde világversenyén 2021-ben (1). Közepes intenzitású, aranysárga megjelenés. Illatát trópusi gyümölcsök és lédús szőlő jellemzik, elegáns tölgyes tónusokkal, valamint batonnage-fűszerekkel. Kóstolva száraz, harmonikus savérzet, sűrű szövésű, krémes felszínű test, finoman melegítő alkoholérzet, összetett, aszalt gyümölcsös ízaromák, s szinte végtelen hosszúságú utóíz jellemzik. Igazi nagy kaliberű fehérbor, amely egyben a szőlőfajta hazai tételeinek legkiemelkedőbb darabja. 13-14 °C-on fogyasztva, krémes mártással kínált hal- és fehér húsú szárnyas ételekhez, gombás tésztákhoz, sertéssültekhez ajánlott kísérőként! Thummerer Vili Papa Cuvée Superior A világ legnagyobb és legelismertebb borversenye, a Decanter World Wine Awards 2022-es aranyérmes bora (2). A Vili Papa a pincészet presztízs bora, csakis az arra méltó, legjobb évjáratokban kerül palackba. Bordeaux-i stílusú házasítás Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot szőlőfajtákból. Intenzív bíborvörös megjelenés. Illatában fekete bogyós gyümölcsök, csokoládé és felsejlő hordó fűszerek találkoznak. Kóstolva száraz, gömbölyű savérzet, gazdagon jelentkező bársonyos tannin, finoman melegítő alkohol, fekete bogyósokat idéző ízaromák, és hosszú-hosszú utóíz jellemzi. Kétségtelenül egy nagy formátumú vörösbor, amely komoly érlelési potenciállal rendelkezik. Különösen jól társítható bélszín- és vadételekhez, valamint érlelt kemény sajtokhoz. Thummerer Egri Cabernet Sauvignon Superior A Challenge International du Vin a földkerekség egyik, ha nem a legelismertebb borversenyén, 2020-ban aranyérmet nyert bor (3). A legnagyobb hőigényű bordeaux-i szőlőfajta, amely az utóbbi másfél évtized felmelegedésének köszönhetően az elérhető legmagasabb minőségű vörösborok alapjául szolgál Egerben. Mély szín, aromájában fekete bogyós gyümölcsök és finom tölgyfűszerek jelennek meg. Tartalmas test, gazdag, puha tanninérzet, s szinte véget érni nem akaró utóíz jellemzik. Nemzetközi klasszis cabernet, ami a világ bármely pontján nagyszerűen állja meg a helyét. Marha- és vadételek mellé ajánlom kísérőként, valamint érlelt kemény sajtokhoz. Thummerer Egri Cabernet Franc Superior Ugyancsak a 2020-ban rendezett Challenge International du Vin-en ezüstérmet nyert tétel. Nagy formátumú vörösbor. A cabernet franc szőlőfajtáról immáron elmondható, hogy az Egri Borvidéken is igazi otthonra lelt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ez a világszinten is párját ritkító nemes nedű. Mély tónusú szín, tüzes alkohol, megrendítő erejű test jellemzi. Óriási potenciál lakozik benne. Várhatóan 10–15 év múlva fogja legszebb formáját megmutatni. Érdemes tehát elfektetni belőle. Marha- és vadételek mellé ajánlom kísérőként, valamint érlelt kemény sajtokhoz. Thummerer Pincészetről Az 1984-ben alapított, idén 40 éves Thummerer Pincészet az Egri Borvidék egyik legkiemelkedőbb családi borászata. A 100 hektáros területen gondosan válogatott szőlőfajtákból készülnek a díjnyertes borok és pezsgők, melyek a 2000 m²-es kézzel vájt tufapincében érlelődnek. A fehérborok reduktív technológiával, a vörösborok hagyományos tölgyfahordós érleléssel készülnek, a pezsgőkészítés pedig 2013 óta színesíti a kínálatot. A pincészet több száz hazai és nemzetközi díjat nyert, köztük két világbajnoki aranyérmet, az „Év Pincészete”, az “Év Bortermelője” címeket és a „Magyar Arany Érdemkereszt” kitüntetést. *** Sajtóközlemény, Pixabay
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Nem csak álom a tökéletes bikinialak – így hozhatod magadat formába a strandszezonra Békefi Brigitta Team Scitec, IFBB Elite Pro bikini fitness versenyző szerint a tavasz az …
Az almáé a főszerep a X. Budapesti Pálinkafesztiválon (MTI) – Az almából készült pálinkák a főszereplői a csütörtökön kezdődött és vasárnapig tartó …