Főoldal Hírek Átólzéig Vannak még hatékonysági tartalékai a hazai szőlészetnek és borászatnak

Vannak még hatékonysági tartalékai a hazai szőlészetnek és borászatnak

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,103
 ehaccp_topbanner3.jpg

Vannak még hatékonysági tartalékai a hazai szőlészetnek és borászatnak

(MTI) – Vannak még hatékonysági tartalékai a hazai szőlészetnek és borászatnak – jelentette ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szakmai igazgatója vasárnap a II. Bországgyűlés című rendezvényen Ópusztaszeren.

    (kép: pixabay)

    Gál Péter az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szervezett szakmai tanácskozáson elmondta, komoly lehetőségek rejlenek az integrált növényvédelemben, illetve a bio- vagy biodinamikus birtokokban. Az eredetvédelem lehetőségeinek eredményesebb kihasználása is hozzájárulhat az ágazat jövedelemtermelő-képességének javításához – tette hozzá.

  Az elmúlt évtizedekben a minőség jelentősen javult, ezzel párhuzamosan azonban komoly technológiai váltás ment végbe a világban, ezért folyamatos fejlődésre van szükség – közölte a szakember.

    Az igazgató úgy fogalmazott, igény lenne a magyar bor közösségi marketingjének újjászervezésére, ez nemcsak a közvetlen eladásösztönzést jelenti, hanem a borkultúra fejlesztését is.
    A HNT által tavaly a földrajzi jelzés nélküli borra, gyöngyözőborra és szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőborra bevezetett, literenkénti 30 forintos ellenőrzési díjjal kapcsolatban kifejtette, a piacszervezési intézkedés beváltotta a hozzáfűzött reményeket, javított a szőlőtermelők helyzetén. Január 16-ig mintegy 64 millió forintot fizettek be a forgalmazók, ennek fele azonban várhatóan visszajár majd, mert az érintett mennyiség felét külföldön értékesítik – tudatta Gál Péter.
    Sztanev Bertalan, a Földművelésügyi Minisztérium szőlő-bor termékpálya osztályának vezetője elmondta, az ágazat támogatásában meghatározóak az uniós források, a 2014-2018-as időszakban 30 millió eurós éves keret áll rendelkezésre erre a célra.
    Folytatódik a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatása. 2004 és 2013 között összesen 40 milliárd forint jutott el a szőlőtermelőkhöz az ültetvények felújításra, illetve telepítésére. 2014-2018 között hasonló összeg fordítható erre a célra. A minőség és a versenyképesség javítása érdekében a pályázati feltételek között hangsúlyosan szerepel a termőhelyek minősége, illetve a magas tőkeszám – közölte az osztályvezető.
    A szakember hangsúlyozta, a technológiailag hibátlan bor ma már a piacra lépés minimális feltétele. Ennek elérését segíti a borászati gépek és berendezések beszerzésének támogatása. A földművelésügyi tárca a Miniszterelnökséggel közösen azon dolgozik, hogy minél előbb a vidékfejlesztési források terhére is megvalósulhassanak ilyen beruházások.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…