Főoldal Hírek Ajánló Ezért lenne érdemes minden nap teázni

Ezért lenne érdemes minden nap teázni

18 perc átlagos olvasási idő
0
1,227
 ehaccp_topbanner3.jpg

Ezért lenne érdemes minden nap teázni

 

Jobban védhetnénk egészségünket, ha több teát fogyasztanánk, mivel számos kedvező hatása van. A rendszeres teaivás ráadásul hozzájárulhat a napi folyadékszükséglet fedezéséhez is. 

A TÉT Platform szakmai vezetője, Antal Emese dietetikus, szociológus szerint bár a világon a víz után a tea a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital, mi magyarok nem tartozunk a nagy teaivó nemzetek közé. Tízből nyolc család ugyan rendszeresen vásárol teát, de naponta csak kevesebb, mint az emberek fele (44 százaléka) teázik, sokkal inkább a heti egyszeri teaivás a jellemző (80 százalék). Érdekes, hogy ez is leginkább az év első és utolsó negyedévében válik rendszeressé, tehát a teát őszi-téli italként tartjuk számon.

Milyen teát szeretünk?
Az utóbbi években érdekes trend bontakozott ki a teafogyasztásban, a hagyományos fekete teáktól elfordultunk, és a herba- valamint a valódi gyümölcstea lett a favorit. Ez utóbbi adja mára a fogyasztás döntő részét, miközben zöld tea csak mintegy 10 százalékban fordul elő csészéinkben, a tradicionális teafajták aránya pedig az egyötöd alá csökkent. Némileg ellensúlyozza ezt a hűtött, jeges teák nyári fogyasztása, amikből több, mint tíz liternyit kortyolunk el évente és fejenként.

Miért jó teát inni?
Évtizedek óta kutatások tárgya a tea számos jótékony, vagy egyelőre még csak annak vélt hatása. A rákos betegségeket megelőző hatását említik leggyakrabban, a feltételezésnek több alapja is van. A hagyományosan sok teát fogyasztó távol-keleti nemzetek (például Japán) polgárai között kimutathatóan alacsonyabb a tumoros betegségek száma, és azt is megfigyelték, hogy rendszeres, nagyobb mennyiségű (napi 1-1,5 liter) zöld-tea fogyasztása esetén csökken bizonyos gyomor-bélrendszeri daganat előfordulásának esélye.

Egy összefoglaló tanulmányban 150.000 embert vizsgáltak, és azt találták, hogy a rendszeres teafogyasztóknál ritkábban fordul elő emlő-, petefészek-, prosztata- és tüdőrák, azokhoz képest, akik kevés vagy semmi teát sem isznak. A hatás főleg a zöld tea fogyasztásakor volt kifejezett, de a fekete teák esetén is megfigyelték.

Sokkal több embert érinthet azonban az, hogy a tea bizonyítottan védő hatással van a fogakra, ha cukor nélkül fogyasztják. Teaivás után csökken a szánkban a baktériumok száma, így azok kevésbé tudnak plakkot képezni, és csökken a nyálban lévő amiláz enzim aktivitása is, amely a szénhidrátokat egyszerű, de fogkárosító cukrokká bontja a szánkban. Mindemellett érdemes még a védőhatások közé sorolni a teák magas fluor- és mangántartalmát is.

„ A tea – koffeintartalmának köszönhetően – frissítő, élénkítő hatású ital, csökkenti a fáradtságérzést, növeli a testi és szellemi teljesítőképességet – mondja prof. Barna Mária, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság alelnöke. „A tea antioxidáns hatású vegyületeinek köszönhetően csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek és bizonyos daganatok kialakulásának a kockázatát. A magas fitoösztrogén-tartalmú (ösztrogénhez hasonló aktivitású anyag) teák védőszerepe még csontritkulás esetében is felmerülhet a menopauza idején, amikor a szervezetben termelődő ösztrogén hormon mennyisége csökken. Ilyenkor viszont jó, ha tejes teát iszunk, mert a tej kalciumtartalma ellensúlyozhatja a koffein kalciumürítést növelő hatását.” – összegzi a professzor asszony.

A brit University College London munkatársai által készített felmérés a tea stresszoldó tulajdonságára is rámutatott. Egy, hat hétig tartó kutatásban fekete teából készült italt és arra megszólalásig hasonlító, de gyümölcsalapú teát ivók stresszreakciókra adott válaszát hasonlították össze élettani paraméter, így például a szívverés vagy a kortizol-szint mérésével. Úgy találták, hogy stresszes helyzetben mindkét csoport tagjainak szervezete hasonlóan reagál, ám a fekete teát fogyasztók sokkal hamarabb megnyugszanak, azaz könnyebben feldolgozzák a stresszt. 

Mi van a teánkban?
A TÉT Platform szakmai vezetője, Antal Emese dietetikus, szociológus segítségével azt is megtudtuk, minek köszönhető a tea számos jótékony hatása. „A teában rengeteg különféle vegyület van, például a polifenolok csoportjába tartozó flavonoidok, csersav, tannin, koffein és a felsorolást még folytathatjuk. Ezek közül több összetevőnek antioxidáns hatása van, tehát képes reakcióba lépni a szervezetünkben lévő szabad gyökökkel és semlegesíteni azok hatását.” – avat be a szakértő. A dietetikus szerint a tumoros betegségeket megelőző hatást a legtöbb kutató az epigallokatechin-3-gallátnak, azaz az EGCG-nek tulajdonítja, melyet már állatkísérletekkel is igazoltak. Ez legnagyobb mennyiségben a zöld teában fordul elő, de van bőven a fekete teában is. A szakember szerint különösen fontos még a tea flavonoid-tartalma is. Ezek a vegyületek erőteljes antioxidáns hatásúak, a tealevelek fermentálásakor keletkeznek a legnagyobb mennyiségben, és egy-egy csésze finom teában 200 mg körüli mennyiség található meg belőlük. Néhány évvel ezelőtt egy holland vizsgálatban arra jutottak, hogy a mérhetően magasabb flavonoid-mennyiséget fogyasztók körében jelentősen csökkent a szívbetegségek kockázata. Jó tudni, hogy a nagy csersavtartalmú teák elszíneződést okozhatnak a fogakon, és csökkenthetik a vas felszívódását.

Antal Emese megnyugtatja azokat, akik a tea koffeintartalma miatt aggódnak: „egy csészényi teában mintegy 40-50 mg koffein van, ezért felnőttek naponta 2-3 alkalommal is gond nélkül fogyaszthatnak ennyit. Téves feltételezés az is, hogy a tea vízhajtó hatású lenne, ilyen koncentrációban a koffein ugyanis nem növeli a szervezetből távozó víz mennyiségét. A tea így hozzájárul a szervezet folyadékigényének fedezéséhez is.” – zárja szavait a dietetikus.

 

Az olcsóbb teákban több a gyümölcs, mint a luxusmárkákban

Gyümölcsteákat tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A szervezet munkatársa az InfoRádióban elmondta: az olcsó teák sokkal több gyümölcsöt tartalmaznak, mint a prémium kategóriás termékek.

‘A Tudatos Vásárlók Egyesülete 36 gyümölcsteát tesztelt, olyanokat, amelyek nem tartalmaznak koffeint, ennek köszönhetően bele tudtunk venni hat gyerekteát is. A címke alapján megnéztük, mit tartalmaznak, olyat választottunk, amelyek erdei gyümölcs teaként vannak megjelölve. Arra voltunk kíváncsiak, milyen arányban, hány százalékban tartalmazzák a névadó gyümölcsöt’ – számolt be a vizsgálatról az egyesület elnöke.

Andacs Noémi kiemelte: ‘a tapasztalatunk az volt, hogy egyrészt a termék összetevői nagyon nehezen deríthetők ki, 9 olyan termék volt, amelyen egyáltalán nem volt feltüntetve százalékos arányban, hogy milyen arányban tartalmazza az összetevőket a termék. Egyetlen olyan terméket sem találtunk, amelyen minden összetevő szerepelt volna százalékosan. Tizenkét olyan tea volt, ahol 2 százalék alatti volt a névadó gyümölcs aránya, a többi egyéb gyümölcs volt.’

‘Összességében az erdei gyümölcs néven futó teák fő összetevője a hibiszkusz, az alma és a csipkebogyó és aromák. Minden gyerekteában volt aroma, adalékanyag viszont már kevesebb, ilyeneket csak egyben találtunk’ – tette hozzá a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Andacs Noémi hozzáfűzte: ‘az ár-érték arányt tekintve volt több olyan felnőtteknek szóló tea, ami olcsóbb és jobb minőségű volt az összetétele, mint a gyerekeknek szóló termékek.’

‘Tehát, mivel koffeinmentes teákról van szó, nem érdemes kifejezetten a gyerekteákat választani, adhatjuk nekik a felnőtteknek szóló teákat is’ – javasolja a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

‘Néztünk nagyon olcsó, saját márkás és prémium kategóriás, vagy annak vélt termékeket is, azt tapasztaltuk, hogy az ár és a minőség között nem volt összefüggés. A lista elején szereplő, legjobbnak ítélt termékek éppen a legolcsóbbak voltak, tehát olcsón is lehet jó terméket venni, ugyanakkor a lista végén, tehát rosszabbul szerepelt teák között voltak drágább, prémium kategóriás, vagy egyszerűen ismertebb márkák’ – foglalta össze Andacs Noémi.

inforadio.hu/ OrientPress Hírügynökség (OPH)/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Az Év Friss Húsáru Kereskedője lett a SPAR

A SPAR Magyarország két áruháza is rangos elismerést kapott az Év Boltja 2024 szakmai vers…