Főoldal Hírek Csőposta Hol vannak a madarak?

Hol vannak a madarak?

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,906
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az elmúlt hetekben számos alkalommal futott be a kérdés a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) az ország egész területéről. A beszámolók szerint azokon a helyeken is, ahol évek, évtizedek óta folyik téli etetés, gyakran a szokott madárlétszám töredékét tapasztalják a madárbarátok, az újonnan létesült etetők pedig sokszor konganak az ürességtől.

A jelenségnél csak annak magyarázata lehet furcsább – az ok ugyanis az enyhe télre vezethető vissza. Pontosabban arra, hogy immáron negyedik éve ősziesen enyhe hőmérséklettel és hómentesen indult a tél Európa és Ázsia hatalmas északi és középső térségeiben. Az évszakhoz képest szokatlanul barátságos időjárási viszonyok közepette a messzi észak madarai sokkal kisebb számban indulhattak meg délre, így a Kárpát-medencébe. Ráadásul a nálunk telelő madarak bőven találnak táplálékot a mezők, szántók hómentes területein, ezért kisebb számban, vagy egyáltalán nem is húzódtak be a lakott területekre és az itt működő etetőkre.

Ebbe az eleve alacsonyabb madárlétszámú környezetbe érkezett meg január elején az évek óta nem látott keménységű és tartós fagyokat hozó sarkvidéki hidegfront. A madarak az ilyen markáns meteorológiai eseményeket képesek napokkal előbb érzékelni. Ez a képesség azért fontos számukra, mert így lehetőségük, idejük van időben délebbre húzódni a túlélési esélyeiket jelentősen csökkentő időjárási körülmények elől. A potenciális etetőlátogató madarak idén tehát eleve jelentősen alacsonyabb hazai létszáma a front elől délebbre húzódva az etetők helyenkénti elnéptelenedéséhez vezetett. A madarak létszámcsökkenése – érthető módon – a vizes élőhelyeken még markánsabban jelentkezett, hiszen a folyók, tavak madarai az alapvető fontosságú életterüket veszítették el a táplálkozó-, pihenő- és éjszakázóhelyet egyaránt biztosító vizek befagyásával.

A madáretetők alacsony madárforgalmának hátterében tehát nem a kérdésekben alkalmilag felmerülő madárinfluenza vagy éppen a ragadozómadarak állnak, hanem a klímaváltozás kapcsán egyre gyakrabban tapasztalható, szokatlanul enyhe és hómentes télkezdet, majd az ezt megváltoztató „szibériai hideg” betörése.


Az etetők madárforgalom-változásainak további érdekességeiről az alábbi linken lehet olvasni.

 

OPH/Pixabay/MME

  • Van új a hó alatt

    Hogyan végezzük a csúszásmentesítést? Felemelő látvány a gyermekkort idéző, hóval borított…
  • Hóban életmentő a madarak etetése

    Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején életmentő lehet, hiszen ilye…
  • Hóesésben életmentő a madáretetés

    Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején nagyon fontos. Apró tetteink…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

V. Németh Zsolt: értékek őrzői a magyar márkák

A tájékoztatás, a szórakoztatás mellett az értékőrzés is jelentős szerepet kap az „Arculat…