Főoldal Hírek Ajánló Üléseztek a felszolgálók

Üléseztek a felszolgálók

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,656
 ehaccp_topbanner3.jpg

Üléseztek a pincérek

 

 

Egy régóta tervezett összejövetel valósult a mai napon meg, ugyanis a pincérképzés nagyjai gyűltek össze az egész országból. Jöttek a kiváló szakoktatók Szolnokról, Kecskemétről, Gyöngyösről, Szegedről, Bajáról, Nyíregyházáról, Sopronból, Budapestről, Zsámbékról, Gödöllőről, Vácról.


Képünkön (balról-jobbra):Balogh István Ferenc, Tóth Gábor, Stroh Péter

Az „egységes gyakorlati képzés” címmel megtartott szakmai vitanap célja volt, hogy a szakmát (pincér, felszolgáló) egy kicsi próbálják meg „egységesíteni”. Ugyanis számos olyan kérdés merül fel, amit a szakoktatók, tanárok és a szakmánkban dolgozó pincérek, felszolgálók egészen másként tanítottak, oktattak és használtak a napi életben, mint ami a tan- és szakkönyvekben le van írva. Még akkor is, ha a könyvekben sem egységesen és egyformán jelennek meg ezeknek a leírásai. Így eltérően tanították a pincér szakmát. Eddig…!

A megjelenteket Tóth Gábor (VSZOE) köszöntötte, és ismertette a gyűlés célját. Majd Balogh István Ferenc úr kapott szót, aki beszélt a felszolgálóképzés helyzetéről, amit Zsolnay Gábor úr (VSZOE) egészített ki a szakoktatás problémáinak ismertetésével. Valamint felhívták a figyelmet, a szakma ellen folyó, folyamatos ellen lobbira.

 Voleszák Zoltán úr (Schnitta egyesület) szájából elhangzott, hogy egységesített szabályok nélkül a szakma jövője kerülhet veszélybe!

Stroh Péter (VSZOE) elmondása szerint rengeteg olyan kérdés merült, illetve merül fel, amit mindenképpen meg kell vitatni, és amennyiben szükséges egységesítve változtatni azokon.

Asztalos István (NEK) beszélt a Nemzeti Egység Klaszter működéséről, céljairól, valamint elmondta, hogy a felszolgáló munkacsoport vezetését Balogh István Ferenc vállalta magára.


Képünkön: Tóth Gábor

Ezek után már a szakmai munka került előtérbe, és számtalan kérdést vitattak meg a megjelentek, olyanokat, mint:

  • a pezsgő kikeveréséhez adunk-e kanalat, vagy
  • kostóltatjuk  a pezsgőt, vagy 
  • töltünk- e  a pezsgőnél a dugópohárba, vagy nem,
  • miért szedjük le a só- és borsszórót a desszert előtt,
  • miért szedjük le a szalvétát a desszert után,
  • a kávé után miért nem törölheti meg a száját a vendég,
  • kínálunk kenyeret az étkezés megkezdése előtt (pl. ha erőlevessel kezd a vendég, 
  • miért adunk citromszeletet az ásványvízhez egy étteremben (esetleg bort fogyaszt a vendég ásványvízzel)…stb.

 

A gyűlés résztvevőjeként jó volt érezni, hogy a szakmai pro és kontra vita, igazán építő is lehet. Ezt azért volt számomra végig figyelni, mert a Nemzeti Egység Klaszter filozófiája éppen erre épül.

Folytatjuk…

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…