Főoldal Hírek Átólzéig Gábli – Irodalmi villásreggeli Balatonfüreden

Gábli – Irodalmi villásreggeli Balatonfüreden

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,419
 ehaccp_topbanner3.jpg

  A villásreggelik hagyományát idézi fel Varjú Viktor, a Kisbíró séfje menüsorával és Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője által összegyűjtött irodalmi szemelvényekkel a Hamvas Béla Asztaltársaság Magyar gyomorirodalom Krúdytól Hamvasig – Gábli, vagyis gábelfrühstück Balatonfüreden című rendezvénye szombaton a Borcsa étteremben.

 

    Mint Vinkó József az MTI-nek pénteken elmondta, a gábelfrühstücköt, vagyis villásreggelit a Krúdyhoz hasonló lumpok találták ki, akik a hagyományos reggeli idején még nem keltek fel, de az ebédet nem tudták kivárni, hiszen a másnapos gyomor már hamarabb kívánt valamit.


    A szakíró hozzátette, hogy a gáblinak is becézett étkezés jellegzetes fogásai is erről árulkodnak: a zónapörkölt, a korhely leves, az einspanner (fél pár virsli lecsószafttal) mind kiválóak a másnaposság enyhítésére.


    A villásreggeli neve ugyanakkor Párizsból, egy Hardy nevű kocsmárosnétól ered, noha a francia fővárosban lényegesen gazdagabb, akár nyolc-tízfogásos déjeuner a la fourchette-eket is tartottak – emlékeztetett Vinkó József.


    Varjú Viktor szintén gazdag menüsorában szerepel a hideg kacsamáj almával, a Hadik tojás, a korhely káposztaleves csípős kolbásszal, a pájsli házi knédlivel, az ökörpofa pörkölt rántott malacfüllel és az Eszterházy tortácska is.


    A rendezvény alcíme: "Hasadnak rendületlenül" – így Vinkó József történetei mellett Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Hamvas Béla és a kor több más híres írójának gasztronómiai tárgyú írásai is megidézik a gáblik fénykorát Magyar Kinga, Szűcs László és Tóth Loon veszprémi színművészek, valamint Pingiczer Szilárd zongorista segítségével.

 

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…