Átólzéig Gábli – Irodalmi villásreggeli Balatonfüreden Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2016-11-23 5 perc átlagos olvasási idő 0 1,398 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A kép csak illusztráció! A villásreggelik hagyományát idézi fel Varjú Viktor, a Kisbíró séfje menüsorával és Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője által összegyűjtött irodalmi szemelvényekkel a Hamvas Béla Asztaltársaság Magyar gyomorirodalom Krúdytól Hamvasig – Gábli, vagyis gábelfrühstück Balatonfüreden című rendezvénye szombaton a Borcsa étteremben. Mint Vinkó József az MTI-nek pénteken elmondta, a gábelfrühstücköt, vagyis villásreggelit a Krúdyhoz hasonló lumpok találták ki, akik a hagyományos reggeli idején még nem keltek fel, de az ebédet nem tudták kivárni, hiszen a másnapos gyomor már hamarabb kívánt valamit. A szakíró hozzátette, hogy a gáblinak is becézett étkezés jellegzetes fogásai is erről árulkodnak: a zónapörkölt, a korhely leves, az einspanner (fél pár virsli lecsószafttal) mind kiválóak a másnaposság enyhítésére. A villásreggeli neve ugyanakkor Párizsból, egy Hardy nevű kocsmárosnétól ered, noha a francia fővárosban lényegesen gazdagabb, akár nyolc-tízfogásos déjeuner a la fourchette-eket is tartottak – emlékeztetett Vinkó József. Varjú Viktor szintén gazdag menüsorában szerepel a hideg kacsamáj almával, a Hadik tojás, a korhely káposztaleves csípős kolbásszal, a pájsli házi knédlivel, az ökörpofa pörkölt rántott malacfüllel és az Eszterházy tortácska is. A rendezvény alcíme: "Hasadnak rendületlenül" – így Vinkó József történetei mellett Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Hamvas Béla és a kor több más híres írójának gasztronómiai tárgyú írásai is megidézik a gáblik fénykorát Magyar Kinga, Szűcs László és Tóth Loon veszprémi színművészek, valamint Pingiczer Szilárd zongorista segítségével. MTI/Pixabay
Akik megmentik a zaccot – lezárult a Coca-Cola HBC Magyarország és a MATE által a kávézacc visszagyűjtésére kiírt egyetemi pályázat
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Adventi készülődés ünnepi programokkal négy hétvégén át Veszprémben Adventi készülődés ünnepi programokkal négy hétvégén át Veszprémben Családi programokat, koncerteket …
Eltűnőben a juhász szakma? Interjú Szappanos Bálinttal. Eltűnőben a juhász szakma? Interjú Szappanos Bálinttal. Havi interjúalanyom nem egy könnyű szakmát választott …