Főoldal Hírek Átólzéig Prágában versenyeznek hazánk fiai

Prágában versenyeznek hazánk fiai

7 perc átlagos olvasási idő
0
2,315
Krivács András, Petrezselyem Adrienn, MNGSZ, magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
 ehaccp_topbanner3.jpg

Prágában versenyeznek hazánk fiai

 

2015, október 1. és 4. között kerül megrendezésre a Gasztronómiai Világszövetség (WACS) közép-európai melegkonyhás döntője, melyen három magyar versenyző képviseli Magyarországot, Elek Richárd (felnőtt szakács), Domonkos Dávid (cukrász) és Hack Barnabás (junior szakács).

Krivács András, Petrezselyem Adrienn, MNGSZ, magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Képünkön az MNGSZ vezetősége, Krivács András és Petrezselyem Adrienn (középen), valamint Iklódi Dóra, a hungarikum kiállítás előtt

2007-ben a WACS azzal a céllal hívta életre a Global Chefs Challenge versenyt, hogy lehetőséget teremtsen a több mint 100 tagország közel 10 millió séfje számára, hogy egy közös, élő, melegkonyhás verseny alkalmával megmérettethessék magukat világszinten. A világszövetség felépítésének megfelelően, középdöntőkből kerülnek ki minden alkalommal a legjobb séfek, akik hazai selejtezőjüket megnyerve, a legjobbnak bizonyulnak a kontinentális régiójukban is.

A versenymunka, azaz a menü összeállításakor a világszövetség központilag határozza meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyeket kötelezően fel kell használniuk a versenyzőknek. Minden szakács versenyzőnek 3 óra áll rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (előétel- főétel- desszert), amelyet egymást követő 5 perces időeltolódásokkal tálalnak a zsűrinek. A cukrászok esetében a kötelezően előírt Valrhona csokoládé torta mellé még egy legalább 60 cm magas artisztikai színvonalú díszmunkát is el kell készíteniük, amelyhez 6,5 óra áll rendelkezésre.

2015-ben Prága a házigazdája az eseménynek, valamint a PVA szakkiállítás, ahol közel 28.000 nm-en, több száz kiállító és közel 35.000 látogató jelenik meg a vendéglátás és turizmus minden területéről.

A 2014-es luxembourgi kulináris világbajnokságon való Magyar részvételhez hasonlóan, 2015-ben is támogatást vállalt a Nemzetgazdasági Minisztérium a magyar versenyzők felkészítésében.

A versenyen túl a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) lehetőséget kapott, hogy a magyar versenyzőket kísérve, nemzeti értékeinket   Hungarikum Kiállítással jelenjen meg, melyen bemutatásra kerül az MNGSZ saját gyűjtésű, az 50 hungarikumot felvonultató gyűjteménye. 

Az esemény honlapja: https://for-gastro.cz/en/

Szurkolunk értetek, hajrá! ​

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…