Főoldal Hírek Ajánló Fehérbe borult Budapest belvárosa

Fehérbe borult Budapest belvárosa

9 perc átlagos olvasási idő
0
339
 ehaccp_topbanner3.jpg

A MH Budapest Helyőrség zenekar részvételével a tegnapi napon hatodik alkalommal is sikerrel valósult meg a Szakács- és Cukrászfelvonulás, melyet az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete szervezett.

A menet célja volt az öt ország részvételével megrendezett és hatalmas sikerrel zárult Magyarország étele 2023. szakácsverseny és a Szamos Tányérdesszert verseny döntőjében született új magyar receptúra díszfelvonulás keretében történő eljuttatása a Parlamentbe. A kulturális célzatú díszfelvonulás célja pedig a szakma népszerűsítése mellett, a két új magyar receptúra születésének méltó megünneplése, annak méltó átadása, melyet a magyar gasztronómia folyamatos fejlődése és jövője érdekében alkottak meg.

A díszfelvonulás élén a szokásoknak megfelelően a versenyek győztesei sétáltak

– Magyarország étele 2023 szakácsverseny, a fülöpszállási Kígyósi csárdából érkező győztesei: Balog Martin és Pottondi Nándor, a Kiskunsági Préselt malacarc nevű ételükkel, valamint a Castellum Hotel Hollókőből érkező és a Szamos Tányérdesszert verseny győztesének számító: Kubinyi Dániel, Pilvax nevű tányérdesszertjével –

kezükben az új magyar receptúrákkal.

A Magyarország étele 2023. program összefoglalója

Az örömet fokozta, hogy a menet hivatalosan is magyar rekord lett, a több, mint száztíz fő közül az első lépéstől az utolsóig, végül hatvanhárom fő teljesítette sikerrel a teljes útvonalat.

A Kossuth téri beszédekben elhangzott:

A Magyarország étele program ma már egy olyan kezdeményezés, melyet a hatéves története ellenére a nemzetközi fősodor hívei még mind a mai napig nem tekintenek legitimnek.

A patrióta Program ennek ellenére évről-évre „ad” az országnak, „ad” a szakácsok, cukrászoknak, „ad” a vendéglátóhelyeknek, „ad” a helyi termelőknek, valamint bekapcsolja a határon túli magyarságot a nemzeti identitás ápolásába/fenntartásába, ennek pedig csak egy oka lehet: ezt a versenyt nem valaki, hanem egy szakmai közösség szervezi, ápolja, gondozza. Ezért sem számít az, ha valaki ma nem ért vele egyet. Hiszen ennek a munkának a jelentősége 10-20-50 években keresendő. A magyar gasztronómia jövőjét felépíteni ugyanis csak nagyon erős alapokra és önzetlen gondolkodással lehet. Ehhez kiváló támasz a Magyarország étele program, melynek módszerén keresztül a ma szakemberei alkotják meg a jövő magyar konyháját.

Asztalos István elnök elmondta:

az elmúlt hat évben a programunk sok mindent megélt már. Számos alkalommal figyelmeztettek minket arra, hogy bizonyos érdekkörök a nemzetközi fősodor híveiként nem szeretnék, ha valaki Magyarországon patrióta gondolkodást folytatna. De mi ezzel sosem törődtünk, mert elődeink kiváló példával jártak elő, melyből megismerhettük, alázatos szakmai munkával bármi elérhető. Azt ma már látjuk, hogy ehhez a hosszútávú gondolkodásra is szüksége van annak, aki szeretne valami emlékezetest, maradandót alkotni. A mi munkánk épp erre épül. Mi ezt a filozófiát épp úgy ösztönből tesszük, ahogy például Kassai Lajosból előtört a lovasíjászat, mely miatt Őt lehet, hogy kezdetben kissé bolondnak tartottak, mert „hátrafele nyilaz”, de módszerét ma már számos ország iskolaként jegyzi. Úgy érzem a mi utunk a gasztronómia és az abban felvonultatott sikerek, melyek ma már öt ország állampolgáraira, de egy nemzetre hatnak. Nincs olyan ország a világon, amelyik fenntarthatta volna  a nemzeti gasztronómiáját anélkül, hogy ápolná, gondozná, megújítaná azt. Amelyik pedig felcserélte saját kultúráját egy másikra, az idővel mindig a másikkal vált azonossá. Ezért is hiszünk benne, hogy a jövő ma kezdődik. Ha pedig a ma ismert tudást megfelelően használjuk fel, akkor azzal mindannyiunk közös örömére megtarthatjuk, vagy, ha úgy tetszik jövőt építhetünk a konyhakultúránknak. Ez pedig „Gasztrohonvédelem”.

A 2023-as szakácsfelvonulás képei: https://drive.google.com/drive/folders/159LlltlIThBhyf-RUqQEH4eegoCnieJQ?usp=sharing

Videó: https://www.facebook.com/100001112821963/videos/968334774306964/

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…