Ajánló Elrajtolt a Magyarország étele 2021 szakácsverseny Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2021-02-24 19 perc átlagos olvasási idő 3 2,183 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével 2021. évben negyedik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, melyre várják a világ minden tájáról (kiemelten a történelmi Magyarország területéről, és a diaszpórából) a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését. Magyarország étele 2021 sajtótájékoztatóAz „Egy a természettel” szlogen lett a Magyarország Étele 2021 szakácsverseny témája, melyre március 12-ig lehet nevezni.Minden, versenyre nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhat, és kötelezően tartalmaznia kell három alapanyagot (Vadhúst, Naszálytej Fittej írót, és bármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjeggyel ellátott terméket. Utóbbi kiváltható bármilyen eredetmegjelöléssel és földrajzi jelzéssel Uniós oltalom alatt álló mezőgazdasági termékkel és/vagy élelmiszerrel.). A kétfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el – mondta el az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István szerdán, Budapesten.Hozzáfűzte: A verseny ötletét egy Séf című könyv adta, mely kiválóan rávilágított arra, ha a gyökereinket megtagadjuk, akkor milyen lesz a gasztronómiánk? Sokan kutatták már, hogy milyen volt a korabeli magyar konyha. Sokan éppen azt kérdőjelezik meg, hogy milyen most-, illetve, hogy létezik-e egyáltalán?-, mi éppen ezért azzal kezdtünk el foglalkozni, hogy milyen lesz a magyar konyha.Ezért is nagy öröm számunkra, hogy immáron negyedik alkalommal hirdethetjük meg <ráadásul piaci alapon gazdálkodva> a szakácsversenyünket. A nemzetegyesítő versenyünk volumenét egyébként jól jelzi, hogy a tavalyi évben, szinte már a teljes Kárpát-medencét lefedte, így az idén is várjuk a határon túlról, a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését. A Magyarország étele 2020 szakácsverseny összefoglaló kisfilmjeElmondta továbbá, hogy az idei évben is hagyományt, modernséget és furfangot keresnek a nevezett ételekben. Szeretnék, ha a versenyétel egyszerűségében lenne nagyszerű, melynek elkészítésére és kitálalására 4 óra áll majd a szakácsok rendelkezésére. A pályamunkákkal szemben elvárás még, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forint lehet.A részletes versenykiírás a www.magyarorszagetele.hu oldalon olvasható.A Magyarország étele 2020 szakácsverseny győztesei a felvonulás élénA szakácsverseny helyszíne a Felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola lesz. Az intézmény szakmai igazgató-helyettese, Kocsonya Kálmán hangsúlyozta: Iskolánk a 2020/2021. tanévben második alkalommal csatlakozik Magyarország étele verseny döntőjéhez, mint házigazda. Az eddigi tapasztalatunk szerint ez jót tesz az iskolánknak, a tanárjainknak, de jót tesz a diákjainknak is, hiszen extra motivációt ad számukra. Feltölti őket, példaképeket ismerhetnek meg, és közelről láthatják a szakma jeles képviselőinek munkáját. Mindezek mellett a gasztronómiai értékek és hazai alapanyagok megismerésé is hatalmas lehetőség számukra.Elmondta továbbá, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének partnerségével idén először rendezzük meg június 5-én, a döntőt kísérő gasztronómiai tanuló versenyt, melyre várjuk az országból a vendéglátóipari iskolák nevezéseit.A versenyfeladat a diákok számára: 5 fogásos magyar menü, 1 személyre tálalva. Ami állhat, hideg előételből, levesből, meleg előételből (hideg elemekkel kombinálható), főételből, desszertből/tányér desszert.A menüt modern tálalásban a nemzetközi irányzatoknak megfelelően kell hidegen bemutatni. A menü alapanyai kizárólag magyar alapanyagokból állhatnak. Az ételek lehetnek klasszikus magyar gasztronómia remekek és/vagy tájjellegű magyar ételek.A Magyarország étele 2020 díjkiosztó ünnepségeA zsűri elnöke Varga Károly, a kecskeméti 48 étterem konyhafőnöke méltatta, hogy a verseny a tavalyi évben már öt országot fedett le, melyben kollégái “hazahozták” azokat az ízeket, azokat az ételeket, amelyeket a génjeikben hordoznak és a nehéz körülmények ellenére bemutatták azokat a verseny keretében. Az idei évben is erre számít, mégpedig, hogy megismerik egymástól a technológiákat, régiós alapanyagaikat, vagy éppen örökölt szokásaikat.Elmondta továbbá, a pandémia okán joggal merül fel a kérdés, hogy milyen rendezvényt is akarunk mi? Mikor az egészségügy és a kormány is, minden erejével a járvány megfékezésén dolgozik. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a lassan egy éves leállást követően muszáj motiválni a kollégáinkat, erősítve ezzel a mentális egészségüket. Meg kell találnunk azt a megoldást, hogy ez a kettő párhuzamosan működjön.Varga Károly a Magyarország étele 2020 díjkiosztó ünnepségenA 2021-es tányér a Nimród: (https://magyarorszagetele.hu/2021-es-tanyer/)A „Magyarország étele 2021” szakácsverseny hivatalos 32 cm-es tányérja az egyedi logóval ellátott „Nimród” névre hallgató termék lett. Amely az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. üzemében, az “Egy a természettel” vadászati kiállítás témájának megfelelően készült, de emléket állít az egykori szabadszállási Nimród vadvendéglőnek, mely a maga idejében és nemében nem csupán egy kiváló étterem, hanem egy közösségi hely is volt. A szervezők ezzel az apró gesztussal kívánják népszerűsíteni az étterembe járás kultúráját. Szeretnék, ha a terített asztalnál eltöltött idő, nem csupán a szükségletekről-, inkább a kulturális-társas tevékenységekről-, a kapcsolatok ápolásáról-, és a honi gasztronómia átfogó megismeréséről szólna.A verseny döntőjébe jutott csapatoknak kötelezően a „Nimród” nevű egyedi sorszámmal ellátott tányérra kell majd tálalniuk.A „Magyarország étele 2021” szakácsverseny hivatalos tányérja az egyedi logóval ellátott „Nimród” névre hallgató termék lett.Magyarország étele 2021. szakmai zsűritagjai a következők: (https://magyarorszagetele.hu/zsuri-2021/)Varga Károly Zsűrielnök – A 48 étterem konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.Endrédi Zsolt – Mesterszakács. az art’otel Budapest konyhafőnökeKovács Levente – Bártfai vendéglő konyhafőnökeMüncz Gábor – Executive Chef, Danubius Hotel GellértNémeth László – Executive Chef, Hunguest hotel Aqua SolTóth Zoltán – Executive Chef, Danubius Hotel HéliaVarga Gergely – Mesterszakács, szakoktató, a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély konyhafőnökeA Magyarország étele 2021. szakmai zsűritagjai a következők:A verseny fővédnökei: (https://magyarorszagetele.hu/fovednokeink-2021/)Dr. Semjén Zsolt – Miniszterelnök-helyettesDr. Nagy István – AgrárminiszterDr. Parragh László – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökeDr. Rétvári Bence – Emberi Erőforrások Minisztérimának (EMMI) Parlamenti államtitkáraHorváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnökA Magyarország étele 2020 díjkiosztó ünnepségeA verseny célja:A melegkonyhai szakácsverseny célja, hogy kiváló szakácsok prezentálásában olyan új magyar ételek születhessenek majd, melyben a magyar vidék és a hazai termelés is visszaköszön. Emellett természetesen, az identitás megőrzése és a hagyományaink átmentése is a szervezők céljai között szerepel.„Ahhoz, hogy a kultúránkat megőrizzük, ahhoz kell, hogy magyar szürkeállományra épülő hazai kezdeményezéseket hívjunk életre, mert, ha más nemzetek konyháit önként a sajátunk elé helyezzük, abban a pillanatban már csak másodikak lehetünk, ezen felül megszűnik az identitásunk, a múltunk, a gyökerünk, végül pedig nem lesz mit átörökíteni az utókor számára.” – fogalmazott Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke Magyarország étele reklámfilm Magyarország étele reklámfilmA Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott:Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.Naszálytej Zrt. – FittejConinvestBonduelle Food serviceUpfield ProfessionalOldalas magazinFriedmann KftNika CafeNapkin MagyarországCsom2001 Kft.DuniA Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:Agrárminisztérium (AM)Nemzeti élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)Biokontroll Hungária Kft.Biokultúra szövetségEgészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)Liszt Ferenc Általános IskolaVilágbajnok borválogatás a kétszeres világbajnoki aranyérmes Thummerer Pincészettől Specialty kávé és kortárs művészet: új kulturális tér nyílt Budapesten A kürtőskalács litván testvére is bemutatkozik az idei Kürtőskalács Fesztiválon Magyar fejlesztés segíthet az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában Szemben az árral – amit az ADHD-s gyerekek szüleinek ritkán mondanak el
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Tovább ösztönözné a halfogyasztást az agrártárca Nőtt a magyarországi halfogyasztás az utóbbi tíz évben, de még mindig messze az európai …
Elrajtol a menzareform – és a só miatt el is bukhat Elrajtol a menzareform – és a só miatt el is bukhat Nincs több …