Főoldal Hírek Utazás Egyre erősebb a magyar turizmus teljesítménye

Egyre erősebb a magyar turizmus teljesítménye

11 perc átlagos olvasási idő
0
1,004
 ehaccp_topbanner3.jpg

    Egyre erősebb a turizmus teljesítménye Magyarországon annak köszönhetően, hogy  biztonságos és kiszámítható úti célnak minősül az ország – hangsúlyozta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára pénteken Bükfürdőn, amikor felavatta a Hotel Caramell wellness és konferenciaközpont 3,5 milliárd forint értékű beruházását.

 

    Emlékeztetett: 2015-ben ismét rekordévet zárt a turizmus, tavaly több mint 10 millió vendég vette igénybe a magyar szálláshelyek szolgáltatásait. Az ágazat mintegy 3,2 milliárd euróval javította a magyar fizetési mérleg egyensúlyát, ez 9,5 százalékkal volt magasabb, mint az azt megelőző évben. Az idei számok is biztatóak, további emelkedést mutatnak – tette hozzá.


    A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az ide érkező külföldi turisták évről-évre egyre többet költenek, 2015-ben 15 százalékkal 1300 milliárd forint fölé emelkedett a magyarországi költések összege – mondta.


    Rákossy Balázs kiemelte: a Szép-kártyának köszönhetően a belföldi turizmus is növekszik. Ismertetése szerint tavaly a belföldi turisták 307 milliárd forintot költöttek el a hazai turista-, illetve szálláshelyeken, ami 4,4 százalékkal haladta meg az előző évit.


    Tavaly a vendégek száma több mint 8,5, a vendégéjszakák száma pedig 6 százalékkal nőtt, az azt megelőző évhez képest. A szállásdíj-bevétel 13 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben, a szálláshelyek összes bevétele pedig 11 százalékkal volt magasabb, mint 2014-ben – fűzte hozzá az államtitkár.


    Jelezte: biztatóak az idei adatok is, 2016 január és szeptember között a vendégéjszakák száma további hat százalékkal növekedett, a vendégek száma 5,8 százalékkal, a szállásdíj-bevétel 8,2 százalékkal, a szálláshelyek összes bevétele pedig 7,1 százalékkal haladta meg a tavalyi év hasonló időszakában mérteket.


    Rákossy Balázs előadásában szólt arról is, hogy 2007-2013 között több mint 440 milliárd forint uniós forrást sikerült felhasználni a turisztikai ágazatban, amiből 1119 turisztikai projekt, beruházás kapott támogatást.


    Tájékoztatása szerint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) a Területfejlesztési és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében összesen több mint 121 milliárd forint áll majd rendelkezésre turizmusfejlesztési célokra.


    Az államtitkár beszédében emlékeztetett arra is, a kormány 2017-re megduplázta, 11 milliárd forintra növelte a turisztikai célelőirányzatot, emellett turizmusfejlesztésre további 10 milliárd forintot szánnak. A vendéglátás áfáját két lépcsőben kívánják csökkenteni, így jövőre  27 százalékról 18 százalékra, 2018-ban pedig 18 százalékról 5 százalékra fog csökkenni az éttermi szolgáltatások általános forgalmi adója.


    A szakmai megnyitó résztvevőit köszöntötte Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, aki elismerően szólt az ágazatot érintő kormányzati törekvésekről, egyben szükségesnek tartotta, hogy a szállodai szolgáltatások áfáját is csökkentsék a jövőben.


    Glázer Tamás, a Caramell Premium Resort igazgatója  négy éven át zajló szállodafejlesztési programjukat ismertetve elmondta: szállodájuk 142 szobával, 2000 négyzetméteres beltéri és szabadtéri wellness- és szaunarészleggel, szépészeti és gyógykezelésekkel, ayurvedikus egészségközponttal várja vendégeit. A szálloda 700 fős befogadóképességű konferencia komplexummal is rendelkezik.

 

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …