Ajánló Magyarország étele 2022: Talpra Magyar! Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2021-10-29 15 perc átlagos olvasási idő 1 1,029 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, ötödik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, melyre várják a világ minden tájáról (kiemelten a történelmi Magyarország területéről, és a diaszpórából) a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését. A „Talpra magyar!” szlogen lett a Magyarország Étele 2022 szakácsverseny témája, melyre november 19-ig lehet nevezni. A verseny rendezői olyan, maximum négy elemből (pl. hús, köret, mártás, ragu, stb.) álló innovatív, de populáris új étel(ek) nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy a „Magyarország étele 2022” címet elnyerje. Az étel megalkotása során, fontos szempont, hogy a tradícióra, a regionális hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg. A nevezett ételnek főfogásnak kell lennie, és a készítés során fel kell használni a kötelezően előírt alapanyagokat, valamint az egyik elemnek kötelezően ragu-, vagy mártás jellegűnek kell lennie. A verseny során kötelezően használandó alapanyagok: ENÁR számmal rendelkező szürkemarha hús (felhasználható a comb, a lapocka, a nyak részei és a belsőségek közül a máj. A nemes húsrészek használata tiltott.)a Naszálytej Zrt. Tarka vaj,valamint egy bármely Magyarországról származó ÖKO és/vagy hazai védjegyes termék, dr. Rétvári Bence az EMMI Miniszterhelyettese Rétvári Bence az EMMI Miniszterhelyettese és egyben a rendezvény fővédnöke kiemelte: Ételköltészet – A 2022-es Magyarország étele versenyre olyan ételkölteményeket várunk, amiket a Petőfi 200 emlékév ihlet. Az ötödik alkalommal megszervezett országos szakácsversenyt, amely az elmúlt években fontos szakmai eseménnyé nőtte ki magát és nemcsak közelebb hozza a gasztronómiát a költészethez, de kreativitásra ösztönzi a szakácspalántáktól a rutinos séfekig a szakma apraját-nagyját. Nekünk pedig bemutatja, hogy hogyan lehet magyar identitása vagy Petőfis karaktere egy ételnek. Azaz a Nemzeti identitásunk vagy Petőfiről alkotott emlékeink így talán az ételek nyelvére is lefordíthatók. Asztalos István a Magyarország étele 2020. szakácsverseny eredményhirdetése közben A háromfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el – mondta el az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István szerdán, Budapesten. Hozzáfűzte: Ahhoz, hogy a kultúránkat megőrizzük, ahhoz kell, hogy magyar szürkeállományra épülő hazai kezdeményezéseket hívjunk életre, mert, ha más nemzetek konyháit önként a sajátunk elé helyezzük, abban a pillanatban már csak másodikak lehetünk, ezen felül megszűnik az identitásunk, a múltunk, a gyökerünk, végül pedig nem lesz mit átörökíteni az utókor számára. Sokan éppen azt kérdőjelezik meg, hogy milyen most-, illetve, hogy létezik-e egyáltalán-, ezért kezdtünk azzal el foglalkozni, hogy milyen lesz a jövő magyar konyhája? A nemzetegyesítő versenyünk volumenét jól jelzi, hogy már a teljes Kárpát-medencét lefedi, így az idén is várjuk a határon túlról, a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését. – fogalmazott az elnök. Elmondta továbbá, hogy az idei évben is hagyományt, és funkcionalitást keresik, ugyanis a nevezett ételeknek meg kell tudni szólítani a fogyasztót. Szeretnék, ha a versenyétel egyszerűségében lenne nagyszerű, melynek elkészítésére és kitálalására 4 óra áll majd a szakácsok rendelkezésére. A pályamunkákkal szemben elvárás még, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forint lehet. Varga Károly a zsűri elnöke A zsűri elnöke Varga Károly, a kecskeméti 48 étterem konyhafőnöke méltatta, hogy a verseny a tavalyi évben már több, mint harminc nevezés érkezett, ami öt országot fedett le. Öröm volt számára, hogy a kollégák “hazahozták” azokat az ízeket, azokat az ételeket, amelyeket a génjeikben hordoznak és a nehéz körülmények ellenére bemutatták azokat a verseny keretében. Az idei évben is erre számít, mégpedig, hogy megismerik egymástól a technológiákat, régiós alapanyagaikat, vagy éppen örökölt tudásukat, szokásaikat. Nagy Géza, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a verseny egyik előírása alapján nem a nemes húsrészeket fogják használni. Hozzátette: a pörkölt és a gulyás mellett mást is szeretnének látni az asztalon, olyan ételt, amely könnyen elkészíthető és alacsony alapanyag igényű. A részletes versenykiírás a www.magyarorszagetele.hu oldalon olvasható. A verseny fővédnökei: Dr. Semjén Zsolt – Miniszterelnök-helyettesDr. Pásztor István – Vajdasági Magyar Szövetség elnökeDr. Nagy Elek – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökeDr. Nagy István – AgrárminiszterBuhajla József, Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetDr. Rétvári Bence – Emberi Erőforrások Minisztérimának (EMMI) Parlamenti államtitkáraTessely Zoltán, Miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselőHorváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnök Magyarország étele 2022. szakmai zsűritagjai a következők: Varga Károly Zsűrielnök – A 48 étterem és a Kígyósi csárda konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.Endrédi Zsolt – Mesterszakács. az art’otel Budapest konyhafőnökeJuhász Attila – Executive Chef, Lifestyle Hotel Mátra, MátraházaKovács Sándor – Executive Chef, Bagatell étterem, KecskemétOláh Zoltán – Castellum hotel Hollókő konyhafőnökeNémeth László – Executive Chef, T. Nagy Tamás Kft., BudapestVarga Gergely – Mesterszakács, szakoktató, a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély konyhafőnöke A 2022-es tányér a Róna: A „Magyarország étele 2022” szakácsverseny hivatalos, 32 cm-es tányérja az egyedi logóval ellátott „Róna” névre hallgató termék lett. Ezen Petőfi Sándor arcképe mellett, a versenykiírásban kötelező elemként feltüntetett szürkemarha is szerepel, valamint a Kiskunságra jellemző gyógynövények is megjelennek azon. A verseny döntőjébe jutott csapatoknak az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. által készített, a verseny hivatalos tányérjának számító és egyedi mintával ellátott, sorszámozott „Róna” fantázianevű tányért kell használni. A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott: Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.Naszálytej Zrt. – Tarka termékcsaládBonduelle Food serviceUpfield ProfessionalMSZTE KftMagyar Szürke Szarvasmarhát tenyésztők egyesületeOldalas magazinFriedmann KftNika CafeNapkin MagyarországCsom2001 Kft.DamSteelPro KecskemétDuniLa Verde gyümölcslevekNők Világa A Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott: Agrárminisztérium (AM)Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)Biokontroll Hungária Kft.Biokultúra szövetségEgészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)Liszt Ferenc Általános Iskola
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Javultak az amerikaiak táplálkozási szokásai Javultak az amerikaiak táplálkozási szokásai, megállt a túlsúlyosak arányának növekedése (MTI) – Évtizedekig tartó …