Ajánló Magyarország étele 2022: Talpra Magyar! Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2021-10-29 15 perc átlagos olvasási idő 1 1,283 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, ötödik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, melyre várják a világ minden tájáról (kiemelten a történelmi Magyarország területéről, és a diaszpórából) a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.A „Talpra magyar!” szlogen lett a Magyarország Étele 2022 szakácsverseny témája, melyre november 19-ig lehet nevezni.A verseny rendezői olyan, maximum négy elemből (pl. hús, köret, mártás, ragu, stb.) álló innovatív, de populáris új étel(ek) nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy a „Magyarország étele 2022” címet elnyerje.Az étel megalkotása során, fontos szempont, hogy a tradícióra, a regionális hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg.A nevezett ételnek főfogásnak kell lennie, és a készítés során fel kell használni a kötelezően előírt alapanyagokat, valamint az egyik elemnek kötelezően ragu-, vagy mártás jellegűnek kell lennie.A verseny során kötelezően használandó alapanyagok:ENÁR számmal rendelkező szürkemarha hús (felhasználható a comb, a lapocka, a nyak részei és a belsőségek közül a máj. A nemes húsrészek használata tiltott.)a Naszálytej Zrt. Tarka vaj,valamint egy bármely Magyarországról származó ÖKO és/vagy hazai védjegyes termék, dr. Rétvári Bence az EMMI Miniszterhelyettese Rétvári Bence az EMMI Miniszterhelyettese és egyben a rendezvény fővédnöke kiemelte:Ételköltészet – A 2022-es Magyarország étele versenyre olyan ételkölteményeket várunk, amiket a Petőfi 200 emlékév ihlet.Az ötödik alkalommal megszervezett országos szakácsversenyt, amely az elmúlt években fontos szakmai eseménnyé nőtte ki magát és nemcsak közelebb hozza a gasztronómiát a költészethez, de kreativitásra ösztönzi a szakácspalántáktól a rutinos séfekig a szakma apraját-nagyját. Nekünk pedig bemutatja, hogy hogyan lehet magyar identitása vagy Petőfis karaktere egy ételnek. Azaz a Nemzeti identitásunk vagy Petőfiről alkotott emlékeink így talán az ételek nyelvére is lefordíthatók.Asztalos István a Magyarország étele 2020. szakácsverseny eredményhirdetése közbenA háromfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el – mondta el az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István szerdán, Budapesten.Hozzáfűzte: Ahhoz, hogy a kultúránkat megőrizzük, ahhoz kell, hogy magyar szürkeállományra épülő hazai kezdeményezéseket hívjunk életre, mert, ha más nemzetek konyháit önként a sajátunk elé helyezzük, abban a pillanatban már csak másodikak lehetünk, ezen felül megszűnik az identitásunk, a múltunk, a gyökerünk, végül pedig nem lesz mit átörökíteni az utókor számára. Sokan éppen azt kérdőjelezik meg, hogy milyen most-, illetve, hogy létezik-e egyáltalán-, ezért kezdtünk azzal el foglalkozni, hogy milyen lesz a jövő magyar konyhája?A nemzetegyesítő versenyünk volumenét jól jelzi, hogy már a teljes Kárpát-medencét lefedi, így az idén is várjuk a határon túlról, a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését. – fogalmazott az elnök.Elmondta továbbá, hogy az idei évben is hagyományt, és funkcionalitást keresik, ugyanis a nevezett ételeknek meg kell tudni szólítani a fogyasztót. Szeretnék, ha a versenyétel egyszerűségében lenne nagyszerű, melynek elkészítésére és kitálalására 4 óra áll majd a szakácsok rendelkezésére. A pályamunkákkal szemben elvárás még, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forint lehet.Varga Károly a zsűri elnökeA zsűri elnöke Varga Károly, a kecskeméti 48 étterem konyhafőnöke méltatta, hogy a verseny a tavalyi évben már több, mint harminc nevezés érkezett, ami öt országot fedett le. Öröm volt számára, hogy a kollégák “hazahozták” azokat az ízeket, azokat az ételeket, amelyeket a génjeikben hordoznak és a nehéz körülmények ellenére bemutatták azokat a verseny keretében. Az idei évben is erre számít, mégpedig, hogy megismerik egymástól a technológiákat, régiós alapanyagaikat, vagy éppen örökölt tudásukat, szokásaikat.Nagy Géza, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a verseny egyik előírása alapján nem a nemes húsrészeket fogják használni. Hozzátette: a pörkölt és a gulyás mellett mást is szeretnének látni az asztalon, olyan ételt, amely könnyen elkészíthető és alacsony alapanyag igényű.A részletes versenykiírás a www.magyarorszagetele.hu oldalon olvasható.A verseny fővédnökei: Dr. Semjén Zsolt – Miniszterelnök-helyettesDr. Pásztor István – Vajdasági Magyar Szövetség elnökeDr. Nagy Elek – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökeDr. Nagy István – AgrárminiszterBuhajla József, Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetDr. Rétvári Bence – Emberi Erőforrások Minisztérimának (EMMI) Parlamenti államtitkáraTessely Zoltán, Miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselőHorváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnök Magyarország étele 2022. szakmai zsűritagjai a következők: Varga Károly Zsűrielnök – A 48 étterem és a Kígyósi csárda konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.Endrédi Zsolt – Mesterszakács. az art’otel Budapest konyhafőnökeJuhász Attila – Executive Chef, Lifestyle Hotel Mátra, MátraházaKovács Sándor – Executive Chef, Bagatell étterem, KecskemétOláh Zoltán – Castellum hotel Hollókő konyhafőnökeNémeth László – Executive Chef, T. Nagy Tamás Kft., BudapestVarga Gergely – Mesterszakács, szakoktató, a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély konyhafőnökeA 2022-es tányér a Róna: A „Magyarország étele 2022” szakácsverseny hivatalos, 32 cm-es tányérja az egyedi logóval ellátott „Róna” névre hallgató termék lett. Ezen Petőfi Sándor arcképe mellett, a versenykiírásban kötelező elemként feltüntetett szürkemarha is szerepel, valamint a Kiskunságra jellemző gyógynövények is megjelennek azon. A verseny döntőjébe jutott csapatoknak az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. által készített, a verseny hivatalos tányérjának számító és egyedi mintával ellátott, sorszámozott „Róna” fantázianevű tányért kell használni.A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott:Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.Naszálytej Zrt. – Tarka termékcsaládBonduelle Food serviceUpfield ProfessionalMSZTE KftMagyar Szürke Szarvasmarhát tenyésztők egyesületeOldalas magazinFriedmann KftNika CafeNapkin MagyarországCsom2001 Kft.DamSteelPro KecskemétDuniLa Verde gyümölcslevekNők VilágaA Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:Agrárminisztérium (AM)Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)Biokontroll Hungária Kft.Biokultúra szövetségEgészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)Liszt Ferenc Általános Iskola
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Ők újítják meg a VII. kerületi tűzfalakat Ők újítják meg a VII. kerületi tűzfalakat A Madách Imre Gimnázium gigantikus Budapest …
A Zala Springs Golf Resortba a Séf újradefiniálja a golfparadicsom konyháját Helyi ételekkel és különlegességekkel újítottSztana Ferenc egy kis kihagyás után visszatért a Zala Spring …