Főoldal Hírek Életmód Egészségvédő program indul a víz világnapján

Egészségvédő program indul a víz világnapján

7 perc átlagos olvasási idő
0
366
 ehaccp_topbanner3.jpg

Március 22-én, a víz világnapján startol a 11. éve országosan meghirdetésre kerülő, vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hét, értékes nyereményekkel. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tematikus egészséghetéhez évente többszáz óvoda és iskola csatlakozik, így sokezer fiatal tanulja meg, hogy átlagosan napi 2 liter folyadék fogyasztása hozzájárul a fizikai és szellemi egészség megőrzéséhez és a megfelelő teljesítményhez, illetve hogy „ha szomjas vagy, a víz a legjobb választás”.


A hagyományokhoz híven az óvodák és iskolák most is többféle pályázaton indulhatnak a HAPPY-hét keretében. Az OGYÉI ezúttal összesen 50 db, egyenként 40 000 Ft értékű, játékokat és sporteszközöket tartalmazó csomagot sorsol majd ki a résztvevők között. Újdonság, hogy idén kérdőíves felmérés is indul, a program továbbfejlesztésének céljából. Ennek részeként a felső tagozatos és középiskolás fiataloknak lehetőségük van röviden beszámolni folyadékfogyasztással kapcsolatos tudásukról, szokásaikról és a HAPPY-vel való elégedettségükről. Azok az iskolák, melyekből legalább egy tanuló kitölti a vonatkozó kérdőíveket, extra nyereményhez juthatnak: a résztvevők között áprilisban 7 db összecsukható kültéri pingpongasztal kerül kisorsolásra.
Az idei HAPPY-hetet az érvényben lévő digitális oktatás mellett és ahhoz igazítva tartja meg az OGYÉI, új elemekkel is bővítve azt a játékos programokból álló repertoárt, ami a pedagógusokat segíti évről-évre a fiatalok edukálásában.

Azzal, hogy az óvodások és iskolások idejük nagy részét most otthon töltik, lehetőség nyílik arra, hogy a HAPPY-hét üzenetei a család többi tagjához is eljussanak. Különösen nagy jelentősége lehet ennek a járvány jelenlegi szakaszában, hiszen az immunrendszer normál működésének fenntartásához az egészséges, változatos táplálkozás és a megfelelő folyadékbevitel is hozzájárulhat.

Az OGYÉI úgy véli, azáltal, hogy a dietetikusok folyadékbevitelre vonatkozó ajánlásai most a szülőkhöz is hamarabb, hatékonyabban elérhetnek, a gyermekkori túlsúly, elhízás előfordulása és mértéke is csökkenthető. Az oktatási-nevelési intézmények bezárása miatt ugyanis fennállhat a veszélye annak, hogy a gyerekek kevesebbet mozognak, nő az energiabevitelük, ami szükségszerűen testsúly-gyarapodáshoz vezet. Ilyen szempontból is nagy feladat hárul most a szülőkre, ezért az OGYÉI reméli, hogy a HAPPY-hét megtartása révén segítheti az egészséget szolgáló otthoni táplálkozási szokások kialakítását, megőrzését.


Az OGYÉI meghosszabbított határidővel, 2021. március 22-ig várja az intézmények regisztrálását.

OPH/OGYÉI Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Az Országos Étterem Hét közönségdíjasai áprilisban fix áras menüvel várják a vendégeket

Az Országos Étterem Hét vendégei által legjobbnak ítélt 22 étteremben április 15. és 21. k…