Főoldal Hírek Kultúra Művészi húsvéti tojásokból rendeznek aukciót Zalaegerszegen

Művészi húsvéti tojásokból rendeznek aukciót Zalaegerszegen

5 perc átlagos olvasási idő
0
258
 ehaccp_topbanner3.jpg

Jótékonysági aukción értékesítenek képzőművészeti alkotásokkal díszített hatalmas húsvéti tojásokat Zalaegerszegen, a különleges műtárgyakat március 25. és április 3. között öt helyszínen mutatják be.

    Az öt műalkotást a helyi képművészek nagyméretű, 70 centiméter magas, műgyantából készült tojásformára készítették el – mondta el az MTI-nek Tóth László, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem intézményegység-vezetője, hozzáfűzve, hogy az alkotások tökéletesen tükrözik a művészek stílusjegyeit, technikáját, színvilágát.

    Bánfalvi Rita és Müller Roxána ékszertervezők munkáján a kék szín, a felületet körbeölelő háló, a tojás felületén megjelenő aranyhalak, színesre lakozott vízi virágok az életörömöt tükrözik. Kiss Ágnes Katinka festőművész pirosan izzó alkotása “egy paradicsomi tojás”, amely az élet újra-, meg újraszületését idézi. Szabolcs Péter szobrászművész alkotása – a héjakra bontott fehér tojás és a benne elhelyezett terrakotta embrió – minden részletében a születés tisztaságát és csodáját tárja fel a néző előtt.

Nemes László festőművész sajátos színvilággal, klasszikus elemekkel mutatja be Zala és Zalaegerszeg szimbolikus elemeit. Nagy Kálmán festőművész panoptikumszerű alkotása pedig a bolygók visszatérését, az éjszaka és a nappal váltakozását jeleníti meg – fejtette ki Tóth László.

    Kiemelte: a kezdeményezéssel a hangverseny- és kiállítóterem a zalai megyeszékhelyen alkotó művészeknek kívánt lehetőséget adni, hogy húsvét közeledtével, jótékonysági céllal, tojások felületére alkothassanak. A tojás – mely a tavasz, a természet újjáéledésének szimbóluma – a művészettörténet során többször bukkan fel, mint az alkotások ihletője, vagy kifejező eszköze – fogalmazott az intézményegység-vezető.

    A műalkotásokat április 6. és 9. között online aukción értékesítik, a befolyt összeg felét a Zalaegerszegi Gyermekotthon részére ajánlják fel, a másik felét az alkotók kapják.

OPH/Archívum
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …