Főoldal Hírek Színes Balatoni Szövetség: kerüljön balatoni hal a helyi éttermekbe

Balatoni Szövetség: kerüljön balatoni hal a helyi éttermekbe

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,456
 ehaccp_topbanner3.jpg


    Balatonfüred, 2016. szeptember 19., hétfő (MTI) – A Balatoni Szövetség fontosnak tartja, hogy az üdülőrégió vendéglátóegységei, büféi, halsütödéi balatoni halhoz juthassanak, ennek érdekében két megoldási javaslatot dolgozott ki – derül ki a Balatoni Szövetség (BSZ) elnökségének állásfoglalásából, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez.

    Emlékeztetnek arra, hogy a Balatonon megszűnt a halászat, a vendéglátósok jelenleg csak halastavakból vagy külföldről tudják beszerezni az alapanyagot, a balatoni hal fogyasztása így csak a horgászok kiváltsága lett.


    Az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő szervezet vezetése a megoldást nem a halászat visszaállításában látja, mivel egyetért a horgászturizmus fejlesztésének fontosságával – jelezték az állásfoglalásban. 


    A szövetség egyik megoldási javaslata az úgynevezett úsztatott halak értékesítése. Ennek lényege egy már bevált technológia, amely során a környező halastavakból származó halakat a Balaton elkülönített részén tartanák egy meghatározott ideig, amíg a halak íze hasonlóvá válik a Balatonban élőkéhez.   


    A másik lehetőség egy halfelvásárlói hálózat létrehozása lenne a térségben, ahol az engedéllyel rendelkező horgászok leadhatnák, illetve értékesíthetnék a Balatonból kifogott halakat.


    A BSZ elnöksége támogatni szeretné azt a "gasztronómiai forradalmat", amely a Balatonnál is zajlik, és amelynek sajátossága, hogy a vendéglátóipar helyi alapanyagot használ fel termékeihez. A halételek esetében ez a balatoni hal – mutatnak rá. 


    A szövetség törvénymódosítást, illetve a jogszabály kiegészítését tartja szükségesnek annak érdekében, hogy a térség vendéglátóegységei ismét hozzájuthassanak a halételekhez szükséges helyi alapanyaghoz.


    Balassa Balázs, a BSZ elnöke az MTI-vel közölte, a kezdeményezésről a szervezet legutóbbi elnökségi ülésén született határozat. A következőkben egyeztetik a javaslatokat szakértőkkel, és az érintett tárcák elé tárják – tette hozzá.

 

MTI/Pixabay

Summary
0 %
Felhasználói értékelés : 0 (0 Szavazat)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Velünk élő történelem – XXVI. Jubileumi Séfbál

Lajosmizse, 2025. február 15. – Ünnepi hangulat és gasztronómiai csodák vártak minden rész…