Főoldal Hírek Életmód Betegséget okozhatnak bizonyos falszínek?

Betegséget okozhatnak bizonyos falszínek?

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,675
 ehaccp_topbanner3.jpg

Lakásfestés előtt van néhány alapszabály, melyek be kell tartani a megfelelő harmónia elérése érdekében. Nem mindegy, hogy milyen színek fogadnak a hálószobában vagy a nappaliban, sőt bizonyos árnyalatok akár betegségeket is okozhatnak – véli a Kossuth Rádió által megkérdezett szakember.

 

Egyes kutatások szerint a zöld szín nyugtat, a kékre festett falak között jobban tudunk logikai feladatokat megoldani, a pirostól viszont szív-, a sárgától pedig májbetegek lehetünk. Csak néhány példa arra, hogy nem mindegy, milyen szín mellett döntünk, ha valamelyik szoba kifestése aktuálissá válik otthon.

Ráadásul manapság már olyan erős színek is elérhetőek, amelyeket régebben nem tudtak létrehozni. A mai vegyipar mindenre képes, ez nem biztos ugyanakkor, hogy feltétlenül előny – állapította meg Tari Gábor színtervező, egyetemi docens a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

 

Minden a harmónia

Általában nem egy színt használunk a lakásban, így figyelni kell a párosításra is. Ha valaki például egészen halvány bézsre festi a bútorait, amihez hófehér fal párosul, akkor nem érvényesül majd egyik sem – mutatott rá B. Tóth Klára festőművész, restaurátor.

A színválasztásnál tehát figyelni kell a színek egymáshoz való viszonyára is, hisz a színharmóniának komoly szabályai vannak. Nagyon könnyű belecsúszni a tarkabarkaságba, ebben az esetben annyi színt használunk, hogy kioltják egymás jelentését, így elvész a karakter és a hangulat – mutatott rá Tari Gábor.

B. Tóth Klára szerint a színharmóniát el lehet érni közeli színárnyalatok párosításával, de meg lehet oldani a komplementer hatással is. Utóbbi esetben a színkör alapján az egymással szemben elhelyezkedő színpárokat kell használni, ám nem mindegy, milyen mennyiségi arányban.

Például a piros és a zöld csak ugyanolyan arányban működik egymás mellett. Egy lila és egy sárga viszont elviselhetetlen egymással, de a sárga helyett arany színnel már kiemelik egymás értékeit.

 

Az anyag is számít

A színek használatakor nem mindegy az sem, milyen anyagra kerül a festék. Minden építészeti anyagnak megvan ugyanis a maga színigénye, vagy behatárolható, milyen színeket kedvel. Egy nagyon erős színűre festett falfelület zavaró, ha viszont textiltapétára kerül ugyanaz a szín, akkor már megfelelő, hozott példát Tari Gábor.

A színtervező úgy vélte, a színekről mindenképp tanulni kell, hisz ösztönösen nem lehet teljes mértékben elsajátítani őket.

 

Kossuth Rádió/hirado.hu Kép: pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…