Főoldal Hírek Átólzéig Csak a biztonságos országok maradhatnak versenyképesek a turizmusban

Csak a biztonságos országok maradhatnak versenyképesek a turizmusban

8 perc átlagos olvasási idő
0
850
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hosszú távon csak a biztonságos országok maradhatnak versenyképesek a turizmusban, mivel az úti célok kiválasztásánál ma már ez az egyik legfontosabb szempont – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerdán Budapesten, a szervezet sajtótájékoztatóján.

 

Hangsúlyozta, hogy Magyarország a biztonság miatt is rendkívül kedvelt úti cél, népszerűségét az utóbbi évek adatai is gazolják.

Ismertette, hogy Magyarországon a turisták 2017-ben novemberig annyi vendégéjszakát töltöttek el, mint 2016-ban összesen, és az egész éves szám tavaly valószínűleg megközelítette, illetve elérte a 30 millió vendégéjszakát, ami majdnem 50 százalékos emelkedés 2010-hez képest. A kereskedelmi szálláshelyek bevétele ennél is jóval nagyobb arányban, 112 százalékkal nőtt tavaly a 7 évvel korábbiakhoz képest – tette hozzá.

A legnépszerűbb idegenforgalmi ágazatok egyike továbbra is a gyógyturizmus: a belföldi bruttó szállásdíj-árbevétel 42 százaléka keletkezett gyógyszállókban, 2010 azonos időszakához képest 2017 első kilenc hónapjában több mint 91 százalékkal emelkedett az egészségmegőrzési céllal utazók száma belföldön és 131,5 százalékkal költöttek többet, mint 7 éve – közölte.

Hangsúlyozta, hogy jelentősen nőtt a külföldi turisták száma is, a tavalyi évre vonatkozó becslések szerint a vendégéjszakák számát tekintve a Szlovákiából érkezőknél 160 százalékos az emelkedés 2010 óta. A csehek 105 százalékos növekedéssel 880 ezer, az Egyesült Királyságból és Lengyelországból érkezők 96 százalékos növekedéssel 1 millió és 750 ezer vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, és 90 százalék fölötti bővülés köthető az orosz turistákhoz is. A tíz legnagyobb küldő ország sorából kiemelkedik az Egyesült Államok – az amerikai turisták 7 év alatt 81 százalékos növekedéssel tavaly 750 ezer vendégéjszakát töltöttek el -, míg a Romániából érkezők 65 százalékkal, az Olaszországból érkezők pedig 49 százalékkal többet, mint 2010-ben. Ázsiából 150 százalékos – Koreából és Kínából 350 százalékos – volt a növekedés tavalyig, de a legnagyobb küldő piac továbbra is Németország: a német vendégek tavaly több mint 2 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon – mondta Guller Zoltán, aki szerint a külföldiek érkezését ösztönözheti a közvetlen repülőjárat indulása Budapest és New York között, valamint az is, hogy a legnagyobb online kínai utazási iroda Budapestre hozza európai központját.

Az MTÜ vezérigazgatója szerint az állami és önkormányzati beruházások is hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország “vonzóbb, mint valaha”. A panziófejlesztési pályázat sikerét mutatja, hogy már majdnem 600 panzió jelentkezett több mint 21 milliárd forint támogatásért, a jelentkezési határidő március 14-ig meghosszabbodott – tette hozzá.

Az idegenforgalmi célú intézkedések közül kiemelte, hogy a szállodák és panziók létesítését támogató pályázat a következő hónapokban az egész országra kiterjed, hamarosan elkezdődik a világörökségi helyszínek fejlesztése csaknem 10 milliárd forint értékben, Esztergom 12 milliárd forint turisztikai célú beruházáshoz jut, korszerűsödnek a kalandparkok a Balaton körül és a Dunakanyar több településén, valamint Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Hévízen és még országszerte számos településen jelentős fejlesztések indulnak. Az első balatoni projekt 70 kilátópontot szervez hálózatba, emellett megújulnak a tiszai és a dunai strandok, csaknem száz borászat kap turisztikai célú támogatást és újabb turisztikai térségek – a budapesti agglomeráció, Szeged és Makó, a Mátra és a Bükk – kijelölésére kerülhet sor – ismertette a turisztikai ügynökség vezetője.

 

 

MTI/ Archívum

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…