Átólzéig VIMOSZ: az éttermek felkészültek az újabb kiszállítási időszakra, de a karácsonyi forgalom kiesése végzetes lenne Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2020-11-12 5 perc átlagos olvasási idő 0 458 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Az éttermek egy része a bezárás helyett inkább az ételkiszállítást választja a járvány miatti korlátozások időszakában; logisztikai problémát a működés átállása nem okoz, a karácsonyi időszak esetleges kiesése azonban nagyon súlyosan érintené az ágazatot – mondta a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke az MTI-nek szerdán. Gál Pál Zoltán hozzátette, hogy az éttermek a járvány tavaszi, első hullámában már megfelelő tapasztalatot szereztek az ételkiszállításban, így várhatóan sem logisztikai, sem felkészülési problémát nem okoz a szerdától hatályos szigorítás. Az a nagy kérdés szerinte, hogy karácsonykor újranyithatnak-e majd az éttermek országszerte. A kormány ugyan most ezzel számol, de ha mégis kiesik a hagyományosan jelentős forgalmat adó ünnepi időszak a vendéglátás idei árbevételéből, az “nagyon súlyosan érintené” az ágazatot. A most bejelentett támogatás ahhoz kevés lenne, hogy a túlélést biztosítsa – fejtette ki. December elején derül ki, hogy ki milyen üzleti modellt választott, ideiglenesen vagy véglegesen bezárja-e az éttermét a vakcina megjelenéséig, esetleg ételkiszállítással tovább üzemel. A bezárás és újranyitás is pénzbe kerül, és nem biztos, hogy ezt a költséget az ideiglenes támogatások képesek ellensúlyozni – mondta. Eddig sem volt kedvező az ágazat helyzete, hiszen a turizmus visszaesésével a vidéki vendéglátás idei árbevétele az első háromnegyedévben jelentősen csökkent az egy ével korábbihoz képest, a budapesti éttermeknél pedig még ennél is rosszabb volt a helyzet. Gál Pál Zoltán emlékeztetett, hogy az idei tervek elkészítésénél az üzemeltetők nem kalkulálhattak a novemberi bezárással; így ágazati szinten 50 százalék felett eshet vissza a forgalom az előző évhez képest 2020-ban. Az egyhónapos bezárás éves szinten nagyjából 8 százalékos visszaesést okoz – mondta, és megemlítette, hogy az éttermek bíznak benne, hogy a karácsonyi-szilveszteri időszakban újra nyitva lehetnek. A VIMOSZ arra tett javaslatot, hogy a teljes turisztikai ágazat kiszámítható támogatást kaphasson a kieső időszakra. MTI/Pixabay II. Magyar Gasztronómia napja: Mérföldkő és országokat átölelő siker Magyarország étele 2023. eredmények Szamos Mátyás-tányérdesszert verseny eredmények Befordúltam a konyhára rajzverseny erdmények Elindult a nevezés a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára
Az egészség a tudatos táplálkozással kezdődik: a CEOSZ Ízműves élménykonyhája nem csak a diabétesszel élőket várja
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Borbás Marcsi: A gazlevest nem csak gazemberek és gazleányok ehetik… Borbás Marcsi: A gazlevest nem csak gazemberek és gazleányok ehetik… Nem is gondolnánk, mi …
Megjelent az Oldalas magazin szeptemberi száma! Megjelent az Oldalas magazin szeptemberi száma! Ez <mint ahogyan magazinunk korábbi számai is>, …