Főoldal Hírek Kultúra Csütörtökön nyit a Lupa Drive-in Autósmozi

Csütörtökön nyit a Lupa Drive-in Autósmozi

9 perc átlagos olvasási idő
0
710
 ehaccp_topbanner3.jpg

A ’60-as évek amerikai autósmozijainak fénykorát igyekszik megidézni június 4-étől a Lupa Drive-in Autósmozi, Budapest tengerpartjának főparkolójában. A filmkínálat a tervek szerint naponta változik, a nyitó héten olyan kedvenceket nézhetnek a filmrajongók, mint a Másnaposok, a Vissza a jövőbe vagy a Forrest Gump.

Majd’ 90 évre tekint vissza az autósmozi intézménye, aminek az ötlete egy amerikai úriembertől származott, aki 1933-ban, New Jersey államban nyitotta meg az első olyan mozit, ahol autóból nézhették a filmeket a látogatók. Az első egy két évtized működése alatt azonban nem aratott osztatlan sikert, miután nem tudták tökéletesen megoldani, hogy a filmeket hallani is lehessen. Az ’50-es évek elején azonban már a kocsikba szerelt hangszórók közvetítették a hangot és olyannyira elterjedt az autósmozi műfaja, hogy az évtized végére majd’ 5000 mozi volt szerte Amerikában. Az autósmozik a ’60-as években élték fénykorukat, majd az otthoni elektronikus eszközök, a videók vagy a színes tévék megjelenésével folyamatosan csökkent a jelentőségük.

És egy nagy ugrással elérkeztünk 2020-hoz, amikor egy világjárvány újraélesztheti az autósmozit, és hol is lehetne ideálisabb környezet ehhez Magyarországon, mint Budapest tengerpartján. A Lupa Drive-in Autósmozi a műfaj ’60-as évekbeli amerikai fénykorát igyekszik megidézni. Az egyéb, hasonló autósmoziktól eltérően, itt egy 60 négyzetméteres valódi filmvászonra vetítve, természetes környezetben, egy hatalmas szabad placcon élvezheti a nézőközönség a hazai és nemzetközi sikerfilmeket és a filmklasszikusokat. Már a nyitó héten olyan kedvenceket nézhetnek a filmbarátok, mint a Másnaposok, a Vissza a jövőbe, a Forrest Gump és a Blöff. A következő hét műsorában ott lesz a Mamma Mia I., a Csupasz pisztoly, a Valami Amerika, a Csillag születik, A tanú eredeti, cenzúrázatlan változata, az Üvegtigris és a Volt egyszer egy Hollywood.

Eleinte napi egy előadással indítanak, de igény esetén egy éjszakai sávot is terveznek az üzemeltetők, mivel az európai remekművektől a legendás horrorfilmekig, a musicalektől a művészfilmekig több izgalmas tematikát is szeretnének felvonultatni. Sőt lesznek a Totalcarral együttműködésben megvalósuló autós témájú filmvetítések is.

A Lupa-tó főparkolójában sötétedéskor, pontosabban 21 órakor kezdődnek a vetítések, de a szervezők kérik, hogy legkésőbb háromnegyed 9-ig foglalják el az autósok a helyeiket. Persze már korábban is érdemes a helyszínre kilátogatni, hiszen minden este 19-órától ingyenes a Lupa Beach-re a belépés, ahol a film előtt alkalmunk nyílik a vízparti büfék és bárok között korzózni egyet a sétányon vagy akár beülhetünk egy hangulatos vacsorára is. A mozi parkolóban pedig egy büfé várja a vendégeket.

A belépő – autónként – 4990 Ft, amihez jár fejenként egy-egy ajándék üdítőital is. A környéken élők nyugalma érdekében nincs kihangosítva az előadás, csak az autórádiókkal lehet befogni a film hangfrekvenciáját. A Lupa főparkolójába előadásokként csak 100 autót engednek be, hogy mindenki jól láthassa a filmvásznat. A helyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni. Jegyeket – a férőhelyek mértékéig – akár elővételben online, akár a helyszínen meg lehet vásárolni.


Nyitás tehát június 4-én, a részletes műsor és egyéb információk a Lupa Autósmozi FB oldalán találhatók. A Lupa Drive-in Autósmozi a PikNik Mozi és a Lupa együttműködésében jött létre.Megosztás

OPH/Pixabay
  • Nyit a Dürer Öböl a Lupán

    Budapest kultikus szórakozóhelye, a Dürer lett a névadója a Lupa-tó eddig Öböl Strand néve…
  • Ma nyit a LUPA

    Május 17-én megnyitja kapuit „Budapest tengerpartja”, a Lupa Beach.  Bár az igazi str…
  • Többet járunk moziba

    Az elmúlt években nőtt a moziba járók száma és a filmvetítések száma is megugrott Magyaror…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …