Főoldal Hírek Átólzéig BÚÉK: közösségi film köszönti az új évet

BÚÉK: közösségi film köszönti az új évet

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,767
 ehaccp_topbanner3.jpg

BÚÉK: közösségi film köszönti az új évet

 

December 30-án mutatják be az első magyar közösségi filmet. A BÚÉK című produkció 2013 utolsó és 2014 első napjait örökíti meg több száz nézőpontból, több tucat karakter életén keresztül. A dokumentumfilm karakterei között taxisofőr, az országot hosszú időre elhagyó lány, idős színész, hagyományőrzők és még egy malac is felbukkan – a Rádió Orient műsorában Halász Judit és Kálmán Mátyás ötletgazdák mutatták be a mozi megszületésének folyamatát.

Egy évvel ezelőtt két fiatal filmes dokumentációs mozgalommal kívánta összefogni az embereket. A felhívás mindenkihez szólt, aki meg kívánta örökíteni 2013 utolsó és 2014 első napját. Az amatőr filmesek mellett Halász Judit és Kálmán Mátyás ötletgazdák profi stábokat kértek fel a közreműködésre. A beérkezett filmek igen vegyes képet mutattak. Kálmán Mátyás kiemelte, összesen több mint 300 különböző embertől, több mint 800 fájlt, közel 40 óra felvételt kaptak. A nyersanyag nagyon őszintére sikerült – emelte ki Halász Judit.

Az ötletgazdák a válogatás során a felvételek minősége helyett inkább azok tartalmára koncentráltak. Halász Judit elmondta, sajnos a vágás során számos igazán jó filmrészletet kellett kihagyni. „A beérkezéstől folyamatosan néztük az anyagokat, igyekeztünk kiválogatni a legerősebb történeteket, amelyek a film gerincét alkothatják. Ebből adódóan sok visszatérő karakter van. A közösségi anyagok izgalmasan tagolják a profi stábok filmjeit” – a karakterek között taxisofőr, az országot hosszú időre elhagyó lány, idős színész, hagyományőrzők és még egy malac is felbukkan. Emellett egy stáb a Bazilikában a háttérből követte végig az újévi ceremóniasorozatot és Gájer László atya beszédének formálódását. 

A filmesek az év utolsó napját mindössze apropóként kezelték, a fókusz az országban élő emberek színességének bemutatásán volt. Mindezek ellenére a Szilveszter összes kelléke felbukkan a filmben. „Sok személyes és vicces filmrészlet érkezett be. A felvételek meglepően őszinték” – Kálmán Mátyás hozzátette, emellett számos exhibicionista alkotás érkezett. „Olyan pillanatokat válogattunk ki, amelyek spontánnak tűnnek, ahol mintha csak véletlenül lenne jelen a kamera. A fiatalok végre elkezdtek magukról és a környezetükről forgatni” – Halász Judit hozzátette, a kimaradt jelenetek online felületen lesznek elérhetőek. 

Az ötletgazdák, mivel nem kerülhettek be a hagyományos finanszírozási rendszerbe, mindössze diákhitelükből kívánták megvalósítani a filmötletet. „Éreztük, hogy gyorsan meg kell csinálni ezt a friss ötletet. Később szerencsére két szponzor beszállt a projektbe. Így szerencsés esetben nullára hozzuk ki a filmet” – Kálmán Mátyás az anyagi haszon helyett a hihetetlen tanulási folyamatot emelte ki eredményként. 

A Fluor Tomi és Zacher Gábor által segített promóidőszakot követően december 30-án, 16 helyszínen mutatják be a BÚÉK-ot. A rendezők kiemelték, a plázák helyett inkább kultúrházakban és nagyobb mozikban tekinthető meg a dokumentumfilm. „Mivel egy szezonális projektről beszélünk, így a premiert követően maximum még pár napig tekinthető meg a film. A bemutatót egy országos, közösségi eseménnyé szeretnénk tenni – akár a film elkészülését. Éppen ezért a bemutató ingyenes vagy nagyon olcsó lesz” – Halász Judit hozzátette, ezt követően online elérhető lesz a BÚÉK. 

A BÚÉK-projekt videófelhívása: https://youtu.be/8yLx9JZvvG8

További információ a film honlapján és Facebook oldalán::

 

OrientPress Hírügynökség (OPH)/Kép: urania-nf.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…