Főoldal Hírek Átólzéig Az ürge lett az év emlőse

Az ürge lett az év emlőse

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,923
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az ürge lett az év emlőse

 

Már második alkalommal hirdeti meg az „év emlőse” rendezvénysorozatot a VADONLESŐ Program. Céljuk, hogy minden évben más és más őshonos emlősállatunkra hívják fel a figyelmet – ezzel is segítve a fajok megismerését, valamint hatékonyabb védelmét. Idén az év emlőse a fokozottan védett ürge (Spermophilus citellus), természetvédelmi értéke 250 ezer forint – tette közzé a Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája.

Az ürge Európa keleti, délkeleti rövidfüvű pusztáin elterjedt kisemlős, tőlünk nyugatabbra valamint északabbra már csak töredék-, vagy mesterségesen visszatelepített állományai találhatóak. Európai szinten ránk hárul az a természetvédelmi feladat, hogy az ürgepopulációk fennmaradását hosszú távon is biztosítsuk.

Az év emlőse rendezvénysorozatunk keretében nem csupán a figyelmet szeretnénk erre a különösen értékes emlősünkre iránytani, hanem gyakorlati védelmüket szorgalmazó, elterjedésüket részletesebben felderítő programokat is indítunk országszerte. A legelők, kaszálók és füves repülőterek (mely utóbbiak gyakran jelentős ürgeállományt rejtenek) ürgebarát kezelésének elerjesztésével biztonságosabb fennmaradásukat szorgalmazzuk.

Emellett terveink között szerepel, hogy kortárs költőink felkérésével a magyar irodalom új „ürge versekkel” gazdagodjon, lesz gyerekek számára rajz- valamint glosszaíró verseny is. A tavalyihoz hasonlóan az éves programsorozatot novemberben újra egy gálaműsorral zárjuk.

Az „év emlőse az ürge” rendezvénysorozat kezdeményezője a VADONLESŐ Program, támogatói a Földművelésügyi Minisztérium, a nemzetipark-igazgatóságok, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Emlősvédelmi Szakosztálya, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert.

 

kormany.hu/ Kép: wikipedia.org

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…