Csőposta Közeleg az Olasz Gasztronómiai Világhét Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2018-11-15 5 perc átlagos olvasási idő 0 1,292 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Pixabay Kóstolókkal, szemináriummal, szakmai találkozókkal és gasztrokulturális programokkal népszerűsíti a mediterrán étrendet november 19. és 25. között Magyarországon is az idei Olasz Gasztronómiai Világhét. A harmadszor meghirdetett Olasz Gasztronómiai Világhét témája a gazdasági, környezeti és egészségügyi szempontból is fenntartható „dieta mediterranea”, vagyis a mediterrán étrend, amely az olasz népet a világ legegészségesebb nemzetei közé emeli – mondta el a kezdeményezés csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete. Massimo Rustico hozzátette: a nemzetközi rendezvénysorozat keretében több mint 300 olasz diplomáciai székhely és kultúrintézet szervezésében csaknem 1000 program valósul meg világszerte. Budapesten az Olasz Nagykövetség az Olasz Kultúrintézettel, az Olasz Kereskedelemfejlesztési Intézettel (ICE Budapest), az Olasz Turisztikai Hivatallal (ENIT) és az Olasz Kereskedelmi Kamarával (CCIU) karöltve rendezi meg a gasztronómiai világhetet. Massimo Rustico elmondása szerint a rendezvény másik célja, hogy a fogyasztók védelme érdekében fellépjen a termékhamisítások ellen, hiszen világszerte évi mintegy 90 milliárd euró értékben készülnek olyan, olaszos elnevezésű élelmiszerek, amelyeknek semmi köze Olaszországhoz és az egészséges olasz alapanyagokhoz. Mint ugyanis emlékeztetett, a teljes kiőrlésű gabonát, zöldségeket és gyümölcsöket, hidegen préselt olívaolajat, hüvelyes növényeket, kevés halat és húst tartalmazó mediterrán étrend nemcsak táplálkozási forma, hanem életstílus is: hozzátartozik a termőhelyek, jellegzetes termények és feldolgozási tradíciók tiszteletben tartása, valamint az étel közös elfogyasztásának hagyománya is. Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója hangsúlyozta: a gasztronómia az olasz kultúra szerves része, ezt bizonyítja a világhét keretében meghirdetett színházi előadás és filmvetítés is. Antonello Canale, az ICE Budapest igazgatója közölte: Olaszország 446 milliárd eurós tavalyi exportjának a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor csaknem a tizedét tette ki, ebből Magyarországra 333 millió eurónyi élelmi termék és alapanyag érkezett. Az ICE Budapest szakmai kóstolón mutatja be az olasz borok világát, amelyet az olasz és magyar forgalmazók találkozója követ majd. Francesco Mari, a CCIU elnöke bejelentette, hogy újraindítják az Ospitalita italiana projektet, melynek során a minőségi olasz konyhát működtető vendéglátóhelyek ítélik oda a program védjegyét, a HoReCa Connect platform pedig az olasz és magyar szakembereket segít majd összekötni. Az Olasz Gasztronómiai Világhét programja ezen a honlapon érhető el.
Profession.hu: Nógrád vármegye kivételével mindenhol aktívabbak voltak a munkakeresők a harmadik negyedévben
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Új hajójárat indul a Dunakanyarban A dunakanyari településeket összekötő hajójáratot indít július 3-tól a MAHART PassNave Kft. a turizmus …
Június 30-án lesz a következő Balaton-átúszás A tervek szerint június 30-án kerül sor a 36. Lidl Balaton-átúszásra, amelyen hagyományosan Révfülöpről …