Főoldal Hírek Csőposta Közeleg az Olasz Gasztronómiai Világhét

Közeleg az Olasz Gasztronómiai Világhét

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,282
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kóstolókkal, szemináriummal, szakmai találkozókkal és gasztrokulturális programokkal népszerűsíti a mediterrán étrendet november 19. és 25. között Magyarországon is az idei Olasz Gasztronómiai Világhét.

 

A harmadszor meghirdetett Olasz Gasztronómiai Világhét témája a gazdasági, környezeti és egészségügyi szempontból is fenntartható „dieta mediterranea”, vagyis a mediterrán étrend, amely az olasz népet a világ legegészségesebb nemzetei közé emeli – mondta el a kezdeményezés csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete.

 

Massimo Rustico hozzátette: a nemzetközi rendezvénysorozat keretében több mint 300 olasz diplomáciai székhely és kultúrintézet szervezésében csaknem 1000 program valósul meg világszerte.

 

Budapesten az Olasz Nagykövetség az Olasz Kultúrintézettel, az Olasz Kereskedelemfejlesztési Intézettel (ICE Budapest), az Olasz Turisztikai Hivatallal (ENIT) és az Olasz Kereskedelmi Kamarával (CCIU) karöltve rendezi meg a gasztronómiai világhetet.

 

Massimo Rustico elmondása szerint a rendezvény másik célja, hogy a fogyasztók védelme érdekében fellépjen a termékhamisítások ellen, hiszen világszerte évi mintegy 90 milliárd euró értékben készülnek olyan, olaszos elnevezésű élelmiszerek, amelyeknek semmi köze Olaszországhoz és az egészséges olasz alapanyagokhoz.

 

Mint ugyanis emlékeztetett, a teljes kiőrlésű gabonát, zöldségeket és gyümölcsöket, hidegen préselt olívaolajat, hüvelyes növényeket, kevés halat és húst tartalmazó mediterrán étrend nemcsak táplálkozási forma, hanem életstílus is: hozzátartozik a termőhelyek, jellegzetes termények és feldolgozási tradíciók tiszteletben tartása, valamint az étel közös elfogyasztásának hagyománya is.

 

Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója hangsúlyozta: a gasztronómia az olasz kultúra szerves része, ezt bizonyítja a világhét keretében meghirdetett színházi előadás és filmvetítés is.

 

Antonello Canale, az ICE Budapest igazgatója közölte: Olaszország 446 milliárd eurós tavalyi exportjának a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor csaknem a tizedét tette ki, ebből Magyarországra 333 millió eurónyi élelmi termék és alapanyag érkezett.

 

Az ICE Budapest szakmai kóstolón mutatja be az olasz borok világát, amelyet az olasz és magyar forgalmazók találkozója követ majd.

 

Francesco Mari, a CCIU elnöke bejelentette, hogy újraindítják az Ospitalita italiana projektet, melynek során a minőségi olasz konyhát működtető vendéglátóhelyek ítélik oda a program védjegyét, a HoReCa Connect platform pedig az olasz és magyar szakembereket segít majd összekötni.

 


Az Olasz Gasztronómiai Világhét programja ezen a honlapon érhető el.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…