Főoldal Hírek Átólzéig Múltunk árulkodó építőkövei: a bélyeges téglák

Múltunk árulkodó építőkövei: a bélyeges téglák

9 perc átlagos olvasási idő
0
6,061
 ehaccp_topbanner3.jpg

Múltunk árulkodó építőkövei: a bélyeges téglák

 

Régi épületek bontásakor vagy falusi udvarokon gyakran kerülnek elő betűvel vagy egyéb jelekkel ellátott téglák, amelyekből nemrég Egyházi és vallási jelek a téglákon címmel kiállítás nyílt Naszályon. A kiállított 260 pecsétes téglán jezsuita jelek, csillag- és napszimbólumok lelhetőek fel. Dibusz Ferenc ötezres magánygyűjteménye emellett nemesi címereket vagy épp önkényuralmi jeleket ábrázoló különleges darabokat fog össze – a Rádió Orient az évszázados építőkövek titkait derítette fel. 

A téglák nagyüzemi gyártása az 1880-es években indult meg az Osztrák-Magyar Monarchia területén. A korábbi időszakok téglagyártásáról minimális írásos emlék maradt fenn. A darabokat, mivel mindenhol rendelkezésre álltak az alapanyagok, többnyire az építkezésekhez közel készítették. Dibusz Ferenc pecsétes téglagyűjteményének legrégebbi, feltehetőleg az 1570-es évekből származó darabjai jezsuita jeleket tartalmaznak. A vallási témájú kiállítást szervező gyűjtő a Rádió Orient műsorában elmondta, a példányok az 1640-estől az 1950-es évekig kísérik végig az egyházak tevékenységét a téglagyártás területén. „A legnagyobb hatalom vagyunk a téglabélyegek területén. A világ számos pontján, például Indiában is előfordulnak pecsétes téglák, azonban a hazai darabok párjukat ritkítják.”

„Nagyon jól megférnek egymás mellett a különböző vallások téglái” – Dibusz Ferenc naszályi pecsétes téglakiállítása az egykori monarchia területén fellelhető 30-35 ezerféle tégla közül mutat be közel 260 darabot. A tárlaton a különböző egyházakkal kapcsolatos téglák és motívumok tekinthetőek meg. A kiállítás közel 90 százaléka a katolikus valláshoz kapcsolódik, azonban a református és evangélikus egyház, valamint a zsidó vallás téglabélyegei is fellelhetőek a Naszályi Református Egyházközösség Gyülekezeti Házában.

A téglabélyegek az építőkövek hovatartozásának jelölése mellett minőségi garanciaként funkcionáltak. A kiállítás darabjai az évszámokon és monogramokon kívül közel 10-12 valláshoz kapcsolódó motívumot ábrázolnak. Dibusz Ferenc példaként az egyszerű- és kettős kereszteket, a kettős kulcsot, a csillag- és napszimbólumokat, a Dávid csillagot, valamint a horgonyokat emelte ki. A gyűjtő hozzátette, nincsen irodalma a jelek megfejtésének – mindössze a fellelési hely és az ismert vallási szimbólumok segítik a gyűjtőket. A pár éve alakult Monarchia Bélyeges Tégla Gyűjtők Egyesülete szakmai programokkal, találkozókkal és kiadványokkal igyekszik összefogni az eddig beszerzett információkat. 

Az egyházi és vallási jelek a téglákon c. kiállítás egy ökumenikus falon fogja össze a Magyarországon létező felekezetek és vallások tégláit. Emellett településekhez, régiókhoz, személyekhez és szimbolikus helyekhez kapcsolódva szerveződik a tárlat. A gyűjtő példaként a győri, egri, veszprémi, továbbá pannonhalmi példányokat emelte ki. A kiállított darabok profilja és formája rendeltetésüket tekintve változik: akadnak négyzet formájú, padlóburkoló téglák, továbbá hosszabb párkányelemek, kerítészáró-, illetve kútfalazó példányok. 

Dibusz Ferenc magánkollekciójának azonban mindössze töredékét öleli fel a naszályi vallási tárlat. A közel öt-hatezer téglát számoló otthoni „garázs kiállítás” kiemelkedő darabjai a nemesi címereket, városneveket ábrázoló téglák, de találunk önkényuralmi jelekkel ellátott példányokat is. A gyűjtő példaként gróf Pálffy Géza egykori miniszter téglabélyegét, az osztrák kétsasos és a Kossuth címeres téglákat, valamint a régi szocialista rendszer intézményeihez kötődő pecséteket emelte ki. A vendég hozzátette, a gyűjtemény darabjai tüzépekről, gyűjtőktől, építkezésekről, bontásokról, valamint régi téglagyári épületekből származnak. 
 

OrientPress Hírügynökség (OPH)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…