Főoldal Hírek Portré Az egyik legjobb szegedi paprika nyomában

Az egyik legjobb szegedi paprika nyomában

8 perc átlagos olvasási idő
0
404
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Peták Paplogó Kertészet története

Kezdjük egy rövid történeti bevezetővel: Szeged környékén a 19. század elején a ferences rendi szerzetesek kezdtek paprikát termeszteni, innen terjedt el a környékbeli tanyavilágban. A város és környéke különösen jó klímát biztosít a paprika számára: magas a napsütéses órák száma, kiválóak a talajadottságok. A helyiek tapasztalata és kísérletező kedve pedig termőre fordította ezeket az adottságokat. A paprika – tört, zúzott, őrölt, egész formában – már a 19. század végére Szeged vezető kereskedelmi árujává vált. És akkor Szent-Györgyi Albertet még meg sem említettük…

Mi újat lehet még mondani a paprikáról ezen a vidéken? – kérdezem Paplogó Imrét, a forráskúti Peták Paplogó Kertészet vezetőjét.

Jogos a kérdés, de nemcsak Szeged, hanem én is a paprika bűvöletében nőttem fel. A szüleim mellett ugyanis kisgyerekkoromtól e fantasztikus zöldség bűvöletében teltek a napjaim. Őstermelőnek, vagy kistermelőnek lenni, néhány termékkel együtt élni nem napi 8 órás foglalkozás.

A TV paprika, étkezési hegyes erős paprika mellett fő termékünk a paradicsom (fürtös, bogyós, mini szilva) és a kígyóuborka. Erre a négy alapzöldségre építjük a családi vállalkozásunkat, ahol a rokonok mellett további 40 munkatársunk dolgozik.

Hogy mi újat lehet mondani Szeged környékén a parikáról? Természetesen mi sem tudunk – és nem is célunk – forradalmat csinálni, de például (míg a környéken a legtöbb gazdaság tavasztól őszig termel) a növényházunk miatt télen is tudunk friss termést piacra dobni. Az első üvegházunkat 2001-ben építettük, azóta már 50.000 négyzetméteren gazdálkodunk.

Így a METRO áruházakban–amelyek 7 éve stabil, exkluzív megrendelőnk – a vásárlók, akár karácsonykor is friss paprikát emelhetnek le a polcokról.  

Nem hiányzik néha az építészmérnöki tevékenység?

Olyannyira nem, hogy itt kiélhetem a szakmámat. Mivel a szüleim egy csupasz szántóföldön kezdték a termelést, mindent mi építettünk fel. Azóta is évente bővülünk, felépítettük a növényházat, a közelmúltban pedig egy 2.000 köbméteres melegvizes tartályt, és két geotermikus kutat. Ezért külön öröm és büszkeség számomra, hogy 2018-ban „Magyarország Legszebb Birtoka” Kertészet Kategóriában döntősök lettünk. Az elismerés elsősorban a telepünk rendezettségének, a környezet esztétikusságának szólt. Pedig ma már egy igazi üzem vagyunk.

Érvényes ez a környezetvédelemre is?

Egyértelműen az egyik fő célunk, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk a jövő generáció számára. Nálunk biológia növényvédelem van, nem használunk vegyszert, csupán gombaölőt. E filozófia mentén modernizáltuk a csomagolást is, idei beruházásunk egy új gépsor, amelyben vékonyabb, kisebb súlyú fóliát használunk. Ezt a közeljövőben át lehet alakítani kukoricakeményítő alapanyagúra, ami teljesen lebomló anyag.

Melyek a legfontosabb terveik, feladataik a közeljövőben?

 Természetesen szeretnénk továbbfejlődni. Legújabb tervünk egy 1.500 négyzetméteres csomagoló és hűtő felépítése. Ez a termékeink minőségének további javulását, a piaci igények még jobb kiszolgálását teszi majd lehetővé.   

Mail
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
  • Vasárnap a saláta is pihen

    A Jászvega Global-nál jártunk A salátaimádók mozgalmát, „Love my salad” néven egy holland …
  • Minőség a mennyiség előtt

    Minőség a mennyiség előtt –Szellák János dunavecsei kistermelő Szellák János fiatalo…
  • Portré: Gyimesi Tamás

    Ebben a hónapban újra egy sokat látott kollégát szeretnék bemutatni, aki a szakma szinte ö…
Töltsön be továbbiakat Portré

Cikk ajánló

Áprilisban 9,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest

Áprilisban 9,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz viszonyítva. L…