Portré Az egyik legjobb szegedi paprika nyomában Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2021-06-19 8 perc átlagos olvasási idő 0 574 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A Peták Paplogó Kertészet története Kezdjük egy rövid történeti bevezetővel: Szeged környékén a 19. század elején a ferences rendi szerzetesek kezdtek paprikát termeszteni, innen terjedt el a környékbeli tanyavilágban. A város és környéke különösen jó klímát biztosít a paprika számára: magas a napsütéses órák száma, kiválóak a talajadottságok. A helyiek tapasztalata és kísérletező kedve pedig termőre fordította ezeket az adottságokat. A paprika – tört, zúzott, őrölt, egész formában – már a 19. század végére Szeged vezető kereskedelmi árujává vált. És akkor Szent-Györgyi Albertet még meg sem említettük… Mi újat lehet még mondani a paprikáról ezen a vidéken? – kérdezem Paplogó Imrét, a forráskúti Peták Paplogó Kertészet vezetőjét. Jogos a kérdés, de nemcsak Szeged, hanem én is a paprika bűvöletében nőttem fel. A szüleim mellett ugyanis kisgyerekkoromtól e fantasztikus zöldség bűvöletében teltek a napjaim. Őstermelőnek, vagy kistermelőnek lenni, néhány termékkel együtt élni nem napi 8 órás foglalkozás. A TV paprika, étkezési hegyes erős paprika mellett fő termékünk a paradicsom (fürtös, bogyós, mini szilva) és a kígyóuborka. Erre a négy alapzöldségre építjük a családi vállalkozásunkat, ahol a rokonok mellett további 40 munkatársunk dolgozik. Hogy mi újat lehet mondani Szeged környékén a parikáról? Természetesen mi sem tudunk – és nem is célunk – forradalmat csinálni, de például (míg a környéken a legtöbb gazdaság tavasztól őszig termel) a növényházunk miatt télen is tudunk friss termést piacra dobni. Az első üvegházunkat 2001-ben építettük, azóta már 50.000 négyzetméteren gazdálkodunk. Így a METRO áruházakban–amelyek 7 éve stabil, exkluzív megrendelőnk – a vásárlók, akár karácsonykor is friss paprikát emelhetnek le a polcokról. Nem hiányzik néha az építészmérnöki tevékenység? Olyannyira nem, hogy itt kiélhetem a szakmámat. Mivel a szüleim egy csupasz szántóföldön kezdték a termelést, mindent mi építettünk fel. Azóta is évente bővülünk, felépítettük a növényházat, a közelmúltban pedig egy 2.000 köbméteres melegvizes tartályt, és két geotermikus kutat. Ezért külön öröm és büszkeség számomra, hogy 2018-ban „Magyarország Legszebb Birtoka” Kertészet Kategóriában döntősök lettünk. Az elismerés elsősorban a telepünk rendezettségének, a környezet esztétikusságának szólt. Pedig ma már egy igazi üzem vagyunk. Érvényes ez a környezetvédelemre is? Egyértelműen az egyik fő célunk, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk a jövő generáció számára. Nálunk biológia növényvédelem van, nem használunk vegyszert, csupán gombaölőt. E filozófia mentén modernizáltuk a csomagolást is, idei beruházásunk egy új gépsor, amelyben vékonyabb, kisebb súlyú fóliát használunk. Ezt a közeljövőben át lehet alakítani kukoricakeményítő alapanyagúra, ami teljesen lebomló anyag. Melyek a legfontosabb terveik, feladataik a közeljövőben? Természetesen szeretnénk továbbfejlődni. Legújabb tervünk egy 1.500 négyzetméteres csomagoló és hűtő felépítése. Ez a termékeink minőségének további javulását, a piaci igények még jobb kiszolgálását teszi majd lehetővé. Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel Harmadik lett a magyar csapat a Bocuse d’Or világdöntőjén A harmadik legmelegebb év volt a tavalyi Magyarországon AM: A fenntartható növényvédelem megvalósítása a cél Kiderült, hogy mire panaszkodnak a legtöbben, ha tévézésről van szó Mail
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Magyarország toplistás élelmiszer-drágulásban Magyarország toplistás élelmiszer-drágulásban Csak Izland előzte meg Magyarországot Európán belül. 2005 óta 164 százalékra drágultak …
A kormány számos feltételt biztosít a jó közétkeztetéshez A kormány évek óta számos feltételt biztosít a minőségi közétkeztetés biztosításához, az ehhez szükséges …