Főoldal Hírek Portré Az egyik legjobb szegedi paprika nyomában

Az egyik legjobb szegedi paprika nyomában

8 perc átlagos olvasási idő
0
897
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Peták Paplogó Kertészet története

Kezdjük egy rövid történeti bevezetővel: Szeged környékén a 19. század elején a ferences rendi szerzetesek kezdtek paprikát termeszteni, innen terjedt el a környékbeli tanyavilágban. A város és környéke különösen jó klímát biztosít a paprika számára: magas a napsütéses órák száma, kiválóak a talajadottságok. A helyiek tapasztalata és kísérletező kedve pedig termőre fordította ezeket az adottságokat. A paprika – tört, zúzott, őrölt, egész formában – már a 19. század végére Szeged vezető kereskedelmi árujává vált. És akkor Szent-Györgyi Albertet még meg sem említettük…

Mi újat lehet még mondani a paprikáról ezen a vidéken? – kérdezem Paplogó Imrét, a forráskúti Peták Paplogó Kertészet vezetőjét.

Jogos a kérdés, de nemcsak Szeged, hanem én is a paprika bűvöletében nőttem fel. A szüleim mellett ugyanis kisgyerekkoromtól e fantasztikus zöldség bűvöletében teltek a napjaim. Őstermelőnek, vagy kistermelőnek lenni, néhány termékkel együtt élni nem napi 8 órás foglalkozás.

A TV paprika, étkezési hegyes erős paprika mellett fő termékünk a paradicsom (fürtös, bogyós, mini szilva) és a kígyóuborka. Erre a négy alapzöldségre építjük a családi vállalkozásunkat, ahol a rokonok mellett további 40 munkatársunk dolgozik.

Hogy mi újat lehet mondani Szeged környékén a parikáról? Természetesen mi sem tudunk – és nem is célunk – forradalmat csinálni, de például (míg a környéken a legtöbb gazdaság tavasztól őszig termel) a növényházunk miatt télen is tudunk friss termést piacra dobni. Az első üvegházunkat 2001-ben építettük, azóta már 50.000 négyzetméteren gazdálkodunk.

Így a METRO áruházakban–amelyek 7 éve stabil, exkluzív megrendelőnk – a vásárlók, akár karácsonykor is friss paprikát emelhetnek le a polcokról.  

Nem hiányzik néha az építészmérnöki tevékenység?

Olyannyira nem, hogy itt kiélhetem a szakmámat. Mivel a szüleim egy csupasz szántóföldön kezdték a termelést, mindent mi építettünk fel. Azóta is évente bővülünk, felépítettük a növényházat, a közelmúltban pedig egy 2.000 köbméteres melegvizes tartályt, és két geotermikus kutat. Ezért külön öröm és büszkeség számomra, hogy 2018-ban „Magyarország Legszebb Birtoka” Kertészet Kategóriában döntősök lettünk. Az elismerés elsősorban a telepünk rendezettségének, a környezet esztétikusságának szólt. Pedig ma már egy igazi üzem vagyunk.

Érvényes ez a környezetvédelemre is?

Egyértelműen az egyik fő célunk, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk a jövő generáció számára. Nálunk biológia növényvédelem van, nem használunk vegyszert, csupán gombaölőt. E filozófia mentén modernizáltuk a csomagolást is, idei beruházásunk egy új gépsor, amelyben vékonyabb, kisebb súlyú fóliát használunk. Ezt a közeljövőben át lehet alakítani kukoricakeményítő alapanyagúra, ami teljesen lebomló anyag.

Melyek a legfontosabb terveik, feladataik a közeljövőben?

 Természetesen szeretnénk továbbfejlődni. Legújabb tervünk egy 1.500 négyzetméteres csomagoló és hűtő felépítése. Ez a termékeink minőségének további javulását, a piaci igények még jobb kiszolgálását teszi majd lehetővé.   

Mail
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Portré

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …