Főoldal Hírek Átólzéig 32. Farmer-Expó: a kézfogás ereje

32. Farmer-Expó: a kézfogás ereje

6 perc átlagos olvasási idő
0
189
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az innováció kerül az idei mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás fókuszába.

Augusztus 17-20. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusa ad otthont a 32. Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításnak és a 18. Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállításnak. Magyarország egyik legjelentősebb agrár-seregszemléjét (építkezési munkálatok miatt) idén a megszokottnál kisebb vásárterületen rendezik meg, cserébe viszont jövőre újabb exkluzív bemutatótérrel gazdagszik a nagyszabású szakmai rendezvény.

Vaszkó László vásárigazgató megadta az alaphangot a négy napos rendezvénynek, amikor köszöntőjében kijelentette: még a Covid-járvány idején sem találkoztam annyi nyugtalan, annyi elbizonytalanodott és pesszimista vállalkozással, mint az idei évben. Szavai szerint a szakkiállítások ereje éppen abban van, hogy teret adnak a személyes találkozásnak, nem feledve a kézfogás erejét.

Egyedül nem megy

Nagy István agrárminiszter azzal kezdte köszöntőjét, hogy ő most nem a pesszimistákhoz tartozik. “Amikor úgy érezzük, hogy magunkban gyengék vagyunk, akkor ne önmagunkra, hanem egymásra nézzünk. Egy dolgot nem lehet figyelmen kívül hagyni: úgy nem lehet gazdálkodni, ahogy apáink csinálták. A régi módszerekkel nem tudunk szembenézni az előttünk álló kihívásokkal. A COVID mindenki számára világossá tette, hogy az agrár- és az élelmiszeripar nemzetstratégiai ágazat lett. Éppen ezért döntött úgy a magyar kormány, hogy a következő évekre megháromszorozza az ágazatnak adott támogatást. Ez azt jelenti, hogy háromszor annyi forrás áll az önök rendelkezésére ebben az európai uniós költségvetési ciklusban, mint amennyi az előző hét évben volt. Hasonlóképpen reagált a szaktárca az évszázad aszálya okozta gondok kezelésére. Takarmány-támogatással és más formákban siettünk a baba jutott gazdák megsegítésére. Megháromszoroztuk a kárenyhítési alapot, és sorolhatnám. A kihívások továbbra is itt tornyosulnak előttünk, ráirányítva figyelmet arra, hogy a mienk, a hazai a fontos.

Kormányzati döntésekkel védjük a magyar piacot; ha kell, lezárjuk a határokat, ha kell, akadályozzuk meg azt, hogy a hazai termelők tönkremenjenek. Azt kell mindig szem előtt tartanunk, hogy a nehézségekben milyen lehetőségek rejlenek. Változnunk kell, készen kell állni elfogadni a változás és a változtatás lehetőségét. Nyitottnak kell lenni arra, hogy akarjunk változni és akarjuk az újat befogadni. Aki nem érzi a változtatás kényszerét, azon bizony eluralkodik a pesszimizmus” – fogalmazott a tárcavezető.

Sajtóközlemény/Archívum

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy me…