Főoldal Hírek Átólzéig Hozzájárulás nélkül tehetők közzé a fesztiválokon készült tömegfelvételek

Hozzájárulás nélkül tehetők közzé a fesztiválokon készült tömegfelvételek

9 perc átlagos olvasási idő
0
1,016
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hozzájárulás nélkül tehetők közzé a fesztiválokon készült tömegfelvételek

 

Fesztiválokon, koncerteken és egyéb rendezvényeken tömegfelvételek készítése esetén nem szükséges az azon szereplők hozzájárulása a kép közzétételéhez. Osztopáni Krisztián adatvédelmi szakértő a Rádió Orienten arra hívta fel a figyelmet, hogy a belenagyítás jogszerűtlen és a leolvasható, felismerhető adatokat még illusztráció esetén is ki kell takarni. 

Nemcsak a nyár, de még az ősz is a fesztiválok ideje Magyarországon. Ilyenkor is érdemes odafigyelni adataink védelmére, a jogszerűtlenül készült és felhasznált képek megjelenítésére. Legtöbb esetben már a jegyek megvásárlásával hozzájárulunk ahhoz, hogy rólunk kép és hanganyag készüljön. Osztopáni Krisztián felhívta a figyelmet, a szervezőknek minden esetben tájékoztatniuk kell a résztvevőket arról, milyen esetekben készülhet róluk kép és/vagy hangfelvétel. „A Polgári törvénykönyv tömegfelvétel esetén kimondja, hogy azok az érintettek hozzájárulása nélkül tehetők közzé. Belenagyításra ugyanakkor nincs lehetőség, hiszen ebben az esetben könnyen be lehet azonosítani az illetőt.’ 

Más elbírálás alá tartozik ugyanakkor a művészeti élet vagy a sajtó szabadsága alá tartozó képfelhasználás. „Amennyiben a készült képet fotóművészeti téma illusztrációjaként használják fel, vagy közfeladatot ellátó személyről készült felvételt tesznek közzé, nem feltétlenül szükséges az érintettek hozzájárulása.” Hozzátette, hogy az Alkotmánybíróság egy tavalyi határozata alapján a felismerhető adatokat minden esetben – illusztrációként való használatkor is – ki kell takarni.

A magán, illetve közterület elkülönítése fesztiválok esetén nem szerencsés – véli Osztopáni Krisztián, aki ilyen rendezvények esetén inkább a nyilvános magánterület fogalmának alkalmazását javasolja. „Adatvédelmi kérdések felmerülése esetén jobb megközelítés lehet a fénykép tárgyának vizsgálata, hiszen tömegfelvétel esetén nem szükséges az érintett hozzájárulása, de egy konkrét személy lefotózásánál már igen.A privát szféra védelme itt is elsőbbséget élvez. Sátorba, vagy az emberi méltóságot megsértő kiszolgáltatott helyzetben tilos fényképezni.”

Amennyiben az interneten, közösségi oldalakon mégis ilyen, a személyiségi jogokat sértő kép kerülne feltöltésre, Osztopáni Krisztián első körben az üzemeltető megkeresését javasolja, aki a legtöbb esetben eltávolítja a képeket a közösségi oldalakról. Ennek elmaradása esetén pedig ahhoz az adatvédelmi hatósághoz kell fordulni, amelyik a közösségi oldal üzemeltetője szerinti ország illetékes hatósága, így például a Facebook esetében Írország. 

Megelőzi ugyanakkor az adatvédelmi jogokat az igazság kiderítéséhez fűződött érdek, tehát a fesztiválokon készült képek is szolgálhatnak bizonyítékként. Természetesen mint az adatvédelem esetében mindenhol, itt is az arányosság a fő szempont. 
A jegyek megvásárlásakor a személyes adatok megadása minden esetben önkéntességen kell, hogy alapuljon, a szervezőknek tehát az érintett hozzájárulását kérniük kell adataink kezelése érdekében. „Ebben az esetben részletesen kell tájékoztatni arról, hogy az adatokat milyen célból, mennyi ideig használják, illetve milyen jogalapon és kiknek adható tovább” – mondta a szakértő. Hozzátette: külön fel kell tüntetni, ha marketing célból az adatok továbbadásra kerülnek, hiszen erre már egészen más jogok vonatkoznak. 

Fesztiválokon készült fényképek jogszerűtlen felhasználásáról szerencsére nem érkezett panasz az idei nyáron. Amennyiben valaki ilyet tapasztal, az adatvédelmi szakértő azt javasolja, előbb próbálják meg a szervezőkkel rendezni a kérdést, ami hatékony és gyors megoldást jelenthet. Ennek elmaradása esetén érdemes a hatósághoz fordulni, aki ilyenkor megkezdi az eljárást és jogszerű magatartásra szólítja fel az illetékeseket. 

 

OrientPress Hírügynökség (OPH)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában

Zágráb/Ljubljana, 2024. június 18., kedd (MTI) – Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfj…