Főoldal Hírek Átólzéig A DNS-alapú diéta csak egy újabb hóbort

A DNS-alapú diéta csak egy újabb hóbort

6 perc átlagos olvasási idő
0
366
 ehaccp_topbanner3.jpg

Mindig újabb és újabb diéták hódítanak szerte a világon. A legújabb kutatások azonban úgy tűnik megmutatják végre a fényt az alagút végén. A kutatók meglelhették a biztos fogyáshoz a kulcsot.

 

A DNS-alapú étrend is kacsának bizonyult

Nemrégiben egyes cégek azzal igyekeztek minél nagyobb forgalmat generálni saját maguknak, hogy azt hirdették – természetesen borsos áron –, hogy egy lekerekített tamponnal elvégzett DNS-vizsgálatot követően meg tudják határozni, mely élelmiszerek segíthetnek nekünk abban, hogy csúcsformába lendüljünk.

 

Ezek a vállalkozások, meglovagolva a diéták iránt megnövekedett keresletet azt is állították, hogy módszereikkel ki tudják szűrni az egyén hízásra való hajlandóságát, amely leküzdhetővé válik az általuk összeállított étrend követésével. Azonban a legújabb kutatások kimutatták, hogy a DNS-alapú étrendek sem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket.

 

Forrás: Pixabay.com

 

Az alacsony szénhidrát- vagy zsírtartalmú diéta lehet a kulcs a tartós fogyáshoz

Journal of the American Medical Association című tudományos szaklapban publikált tanulmány egy olyan kísérletről számolt be, amelybe több mint hatszáz túlsúlyos felnőttet vontak be, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoportnak alacsony szénhidráttartalmú diétát kellett tartania, míg a másiknak alacsony zsírtartalmú étrendet kellett követnie.

 

Mindkét csoport tagjai sikeresen beépítették mindennapjaikba a diéták által előírt étkezési szabályokat, és veszítettek is a súlyukból az egy év alatt. A DNS-tesztek és egy sor biológiai tényező értékelését követően a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fenti két diéta valamelyike garantált súlycsökkenést eredményezhet bárkinél.

 

Az alacsony zsírtartalmú diétát követők átlagosan 5 kilogrammot vesztettek a súlyukból, míg az alacsony szénhidráttartalmú kúrát követők több mint 10-et.

Azonban mikor a két csoport DNS-eredményeit összevetették nem találtak összefüggést a fogyási eredmények és a genetikai adottságok között. Tehát elmondható, hogy az emberek ugyanúgy képesek reagálni a fogyókúrás étrendekre rendelkezzenek bármilyen génszerkezettel is.

 

Forrás: Pixabay.com

 

Egy nap a DNS is a segítségünkre lehet a csúcsforma elérésében

Azonban talán mindez egy nap megváltozhat. Főleg akkor, hogyha a tudomány előrehaladtával a tudósoknak sikerül még inkább megérteni és megismerni az emberi genom felépítését. Ezt követően a DNS valóban a segítségünkre lehet majd abban, hogy mit is fogyasszunk ahhoz, hogy a szervezetünk valóban csúcsformában legyen, és ne raktározzon el semmit sem feleslegesen.

 

Addig is, amíg ez az áttörés nem következik be, azt tanácsolják a kutatók, hogy kövessük azt az „örökzöld” vonalat, hogy tegyük az étrendünket változatosabbá zöldségekkel és gyümölcsökkel, mert azokkal biztos nem lövünk félre.

 

 

OPH/Sciencealert.com/hirado.hu Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
 • Halból nem lesz hiány

  Elegendő hal lesz idén az ünnepekre a közepesnek mondható haltermés ellenére, az árak tava…
 • „Citromba harapott” a Nébih

  Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta progra…
 • Milliárdokkal többet költünk a karácsony miatt

  Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) rekordméretű kiskereskedelmi bevételre számít. A…
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
 • Halból nem lesz hiány

  Elegendő hal lesz idén az ünnepekre a közepesnek mondható haltermés ellenére, az árak tava…
 • Hóban életmentő a madarak etetése

  Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején életmentő lehet, hiszen ilye…
 • Több sört fogyasztunk az ünnepek alatt

  Az ágazat előrejelzése alapján a sörpiac forgalma a tavalyi évhez hasonlóan alakulhat 2018…
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Halból nem lesz hiány

Elegendő hal lesz idén az ünnepekre a közepesnek mondható haltermés ellenére, az árak tava…