Főoldal Hírek Átólzéig 10 érv a befőzés mellett

10 érv a befőzés mellett

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,274
 ehaccp_topbanner3.jpg
10 érv a befőzés mellett
 

Lekvár, befőtt, chutney – rengeteg módja van a befőzésnek. Íme 10 ok, hogy miért is éri meg.

 

Szinte nulla veszteség

A befőzéskor újrahasználhatjuk a már évek óta a polcokon porosodó üvegeket és kupakokat. Ezeket minden évben újra lehet használni, tehát szinte semmibe sem kerülnek, és nem is termelünk vele szemetet.

 

A helyi termések megőrzésének egyik módja

A zöldségek és gyümölcsök mindig akkor a legjobbak, legzamatosabbak, amikor szezonjuk van. A befőzéssel, megőrizhetjük és üvegbe zárhatjuk ezt, és télen is élvezhetjük.

 

Nincsenek adalékanyagok

Ha saját magadnak készítesz befőttet vagy lekvárt, mindig biztos lehetsz benne, hogy tényleg nem kerülnek bele felesleges adalékanyagok.

 

Tanulságos a gyerekeknek

Sok kisgyerek nem tudja, hogy honnan jön az étel és hogy néz ki eredeti formájában. Az otthoni befőzés során a gyerekeket is be lehet vonni a munkába. Így megláthatják, hogy azok az élelmiszerek, amiket addig csak készen láttak a boltok polcain, hogyan és miből készülnek.

 

A helyi termelőket támogathatod és csökkentheted az ételeid által megtett utat

Ha a piacon termelőtől vagy szedd magad akciókban (esetleg bevásárló közösségen keresztül) veszed a befőzéshez szükséges zöldségeket vagy gyümölcsöket, egyrészt sokkal olcsóbb lesz, mintha kis tételben vásárolnál a szupermarketekből, másrészt mivel a gyümölcs csak annyit utazik, ameddig hazaviszed, ezzel az ételeid szénkibocsátási lábnyomát is csökkentheted.

 

A befőzéssel sokat spórolhatsz

Nagytételben vásárolni mindig olcsóbb, ráadásul a hibás gyümölcsöket – amik a lekvár főzéshez tökéletesek – sokszor még olcsóbban is megkaphatod. A tavalyi befőttesüvegek újrahasznosításával ezekre sem kell költened. A befőzésre csak minimális összeget kell költened. Legalábbis mindenképp jóval kevesebbet, mintha készen vennéd meg őket a boltban.

 

Házi készítésű ajándék az év bármely szakában

Ha meg szeretnél ajándékozni valakit, de épp nincs időd semmi kreatív és egyedi meglepetés készítésére, mindig tudhatod, hogy lapul a spájzban néhány finom befőtt, lekvár, chutney. A házi készítésű finomságokat pedig mindenki szereti.

 

Biztonságérzetet nyújt

Ha nyáron feltöltjük a spájzunkat befőttekkel, az étkezésünk kevésbé fog függni az élelmiszeripartól. Bármi történjék is, a teli üveg finomságok ott lesznek, mint biztonsági tartalék, amihez bármikor nyúlhatunk.

 

A befőzéssel egy régi hagyományt vihetünk tovább

Régebben az embereknek szükségük volt a befőzésre, hogy így tartósítsák az ételeiket, amit télen enni szeretnének. Az elmúlt években kicsit háttérbe szorult a befőzés. Nem volt olyan nagy szükségünk rá és nem is érte meg bajlódni vele, hiszen a boltok polcain mindig megvehettük őket. De ezek is a hagyományaink, amiket meg kell őriznünk.

 

+1: Kreativitás

Ha otthon készítünk befőttet, olyan ízeket kombinálhatunk, amikkel a boltok polcain biztos ritkán találkozhatunk. Mentás eper, zsályás barack, fahéjas szilva…csak a fantáziánk szabhat határt a ízkombinációknak.

 

Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/ 

Treehugger.com

Kép: Pixabay.com

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig – mit együnk az idei Gourmet Fesztiválon?

A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig – mit együnk az idei Gourmet Fesztiválon?M…