Életmód Kultúra Átadták az év kiváló magyar méze verseny díjait Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 4 hét ezelőtt 5 perc átlagos olvasási idő 0 84 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Pixabay Egy XV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon vasárnap hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az év legjobb magyar mézét. 2024-ben az év kiváló magyar méze a szolnoki Gujka László akácméze lett, amely elnyerte a legjobb akácméz kategória fődíját is. A legjobb vegyes virágmézet a váckisújfalui Bodnár Méhészet készítette; a legjobb napraforgómézet pedig Borhi Brigitta Örményesen. Fajtaméz kategóriában a kaposmérői Hanzel Róbert hársméze diadalmaskodott idén immár harmadik alkalommal; az egyéb fajtaméz kategóriában Tódora Zoltán repceméze hozta el az első helyezett díját Salgótarjánból. A mézkészítmény kategória első helyezettje a kecskeméti Hegedűs Gábor borsmentás akácméze lett – tájékoztatta az MTI-t Árgyelán János versenyigazgató, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés vármegyei szaktanácsadója, a rendezvény egyik főszervezője. A felhívásra idén rekordszámú, 489 mintát küldtek be a méhészek az ország egész területéről. A legtöbb minta, 118 akácból érkezett, vegyes mézből mintegy százat küldtek be. A mézkészítmények aránya is nőtt az elmúlt évekhez képest, úgy, hogy ezekre a termékekre van szükség a piacon – jegyezte meg a versenyt. Kevés méz érkezett idén repcéből és napraforgóból. Az első körös zsűrizésnél a szakemberek olyan értékelési szempontokat figyeltek, mint a tisztaság, a víztartalom, a jellemző szín, a méz fajta szerinti illata, ízének tisztasága, a csomagolás, valamint a harmónia, az összbenyomás. Ezt egy laboratóriumi vizsgálata, ahol a, a pollen- glükóz-, a víz- és a követ- fr HMF-tartalmát lemezték. Utóbbi arra utal, hogy a mézet kezelték-e hővel. most a második körös zsűrizés alakította ki a végső sorrendet. Árgyelán János elmondta, a fogyasztók felé fordított értékesítéskor a versenyen megszerzett eredmény, minősítés plusz marketingértéket ad a mézeknek. Egy XV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon idén is tartottak fajtaméz-bemutatót és –kóstolót; felvonultak és lovagot avattak a mézlovagrendek, megkoszorúzták Göndöcs Benedek szobrát; jelent szakmai előadásokat is szerveztek a résztvevőknek. *** MTI/Pixabay
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Sört, banánt és kólát rendelnek a legtöbben Reggel a kakaós csigára esküszünk, este pedig a hideg sör fogy legjobban, legalább is …
Rekordszámú nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki …