Főoldal Hírek Életmód Átadták az év kiváló magyar méze verseny díjait

Átadták az év kiváló magyar méze verseny díjait

5 perc átlagos olvasási idő
0
84
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egy XV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon vasárnap hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az év legjobb magyar mézét.

2024-ben az év kiváló magyar méze a szolnoki Gujka László akácméze lett, amely elnyerte a legjobb akácméz kategória fődíját is.

A legjobb vegyes virágmézet a váckisújfalui Bodnár Méhészet készítette; a legjobb napraforgómézet pedig Borhi Brigitta Örményesen. Fajtaméz kategóriában a kaposmérői Hanzel Róbert hársméze diadalmaskodott idén immár harmadik alkalommal; az egyéb fajtaméz kategóriában Tódora Zoltán repceméze hozta el az első helyezett díját Salgótarjánból.

A mézkészítmény kategória első helyezettje a kecskeméti Hegedűs Gábor borsmentás akácméze lett – tájékoztatta az MTI-t Árgyelán János versenyigazgató, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés vármegyei szaktanácsadója, a rendezvény egyik főszervezője.

A felhívásra idén rekordszámú, 489 mintát küldtek be a méhészek az ország egész területéről. A legtöbb minta, 118 akácból érkezett, vegyes mézből mintegy százat küldtek be.

A mézkészítmények aránya is nőtt az elmúlt évekhez képest, úgy, hogy ezekre a termékekre van szükség a piacon – jegyezte meg a versenyt. Kevés méz érkezett idén repcéből és napraforgóból.

Az első körös zsűrizésnél a szakemberek olyan értékelési szempontokat figyeltek, mint a tisztaság, a víztartalom, a jellemző szín, a méz fajta szerinti illata, ízének tisztasága, a csomagolás, valamint a harmónia, az összbenyomás. Ezt egy laboratóriumi vizsgálata, ahol a, a pollen- glükóz-, a víz- és a követ- fr HMF-tartalmát lemezték. Utóbbi arra utal, hogy a mézet kezelték-e hővel. most a második körös zsűrizés alakította ki a végső sorrendet.

Árgyelán János elmondta, a fogyasztók felé fordított értékesítéskor a versenyen megszerzett eredmény, minősítés plusz marketingértéket ad a mézeknek.

Egy XV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon idén is tartottak fajtaméz-bemutatót és –kóstolót; felvonultak és lovagot avattak a mézlovagrendek, megkoszorúzták Göndöcs Benedek szobrát; jelent szakmai előadásokat is szerveztek a résztvevőknek.

 

***

MTI/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Újabb étteremmel bővíti vendéglátóipari portfólióját a Mészáros Csoport

Újabb étteremmel bővíti vendéglátóipari portfólióját a Mészáros Csoport, miután az érdekel…