Főoldal Hírek Átólzéig Advent Budapesten címmel indult téli fesztivál a Fővárosban

Advent Budapesten címmel indult téli fesztivál a Fővárosban

15 perc átlagos olvasási idő
0
1,154
 ehaccp_topbanner3.jpg

Advent Budapesten címmel indult téli fesztivál a Fővárosban

 

A Városháza parkban megrendezett Advent Budapesten elnevezésű rendezvény kapcsán beszélgettem a Szabadtér Színház Non Profit Kft. ügyvezetőjével, Bán Teodórával.

Beszéljünk a karácsonyi rendezvényekről, Ön, mint a szervező cég ügyvezetője, mit gondol az idei rendezvényekről?

Mint ahogyan van tavaszi-, nyári- és őszi fesztivál, úgy van most Budapest egész területén téli fesztivál. Fővárosunk, egy gazdag kulturális kínálattal bíró világvárossá vált az évek során. A Vörösmarty téri rendezvény, a maga hangulatával, mint ahogyan a Szt. István téri Bazilika előtti is, beépült a köztudatba. A Vörösmarty téri karácsonyi vásár köztudottan Európa egyik legjobb vására. A Városháza parkban most először megrendezésre kerülő vásár pedig, szándékaink szerint, a Budapestiek és a nagycsaládosok számára, minden szempontból a legtöbb kínálatot nyújtó program lehet. Fontos és kiemelt szerepet játszik, hogy a gyerekeknek kínálunk olyan programokat, amellyel a ráhangolódást tudjuk segíteni, vagy a vásárlásra szánt időt tudjuk kellemesebbé, meghittebbé tenni. De itt van az Ország legnagyobb adventi koszorúja is felállítva, mely a maga csaknem 10 méteres nagyságával igazi különlegességnek számít, mint ahogyan a fényliget is igazán látványosra sikerült. De természetesen itt vannak a melegkonyhás egységek is, akik körül a fűszeres forralt bor illata körbeleng mindent. Segítve ezzel a hangulat fokozását.

 

A rendezvény mikor indult és meddig tart?

2014. november 28, és 2014. december 31között várjuk a látogatókat.

 

Milyen programokkal készültek a látogatóknak?

Nehéz lenne az összest felsorolni, de próbáljuk meg. Kézművesekkel, akik nagyrészt a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó termékeket kínálnak. Egy fűtött meseházzal, ahol folyamatosan változó tematikus programokkal várjuk, elsősorban a családosokat, baráti társaságokat. Számtalan gyermekprogramot is szükséges volt beillesztenünk, hiszen az iskolásokat is folyamatosan fogadjuk. A sátorban esténként és hétvégente zenészek, kórusok, előadók, mesemondók műsorait, előadásait lehet megtekinteni. Lesz Betlehemezés is, a gyertyagyújtási ceremóniához kapcsolódva. Lesznek karácsonyi kiskoncertek, gyermekszínház előadások, téli mesék, diafilmek vetítése, stb. Vasárnaponként pedig a televíziós műsor, a Virtuózok tehetségeit hívtuk meg. Akinek pedig mindez nem lenne elegendő, azoknak ott van a 200 négyzetméteres korcsolyapálya.

 

Mi lesz a következő lépés?

Folyamatosan szervezzük a Fővárosi rendezvényeket, mint ahogyan már meghirdettük a tavaszi fesztivál programját is, hogy azokkal minél színesebb programokat tudjunk kínálni, a lehetőleg minél színesebb és nagyobb látogatóközönségnek.

 

A programokról hol informálódhatnak?

A www.adventbudapest.hu oldalon, ezen felül pedig a Szabadtér Színház oldalán is.

 

Ha már itt jártunk egy körkérdést is feltettünk, mégpedig, hogy az árusok mivel készülnek a karácsonyra? Mit várnak a rendezvénytől és mennyire elégedett azzal?

„Különleges sajtokat készítettünk az ünnepi asztalra. Ebből értetődő, hogy azt szeretnénk, ha a lakosság a karácsonyi menühöz az alapanyagokat olyan termelőktől szerezné be, mint például mi. Akik saját magunk készítette termékeket árusítunk, mindazt megfelelő, nem pedig a multik által kínált <sok esetben olcsóbb ugyan, de> gyatra minőségben.” – mondta el lapunknak Mircz Nárcisz, a Nárcisz Birtok tulajdonosa.

 

 „Mi a rendezvényre néhány különleges ízesítésű kaláccsal készülünk, például a chilis-csokis ízűvel. A Városháza parki rendezvény, szerintem az egyik legszebb és leghangulatosabb vásár lesz az idei rendezvények között. Ez a különleges kivilágításának, a fénybe burkolásának köszönhetően egészen egyedi, és csodálatos hangulatot ad. Azon felül pedig ez az, amely főleg a családosoknak kínál programokat, mint a korcsolyapálya, a fűtött színház, stb.” – nyilatkozta az Oldalas magazinnak András Tünde, a Vitéz Kürtös ügyvezetője.

De itt vannak régi ismerőseink is, a Nagy Fa-Tál Konyhájának csapata is. Annak tulajdonosával Nagy Pál Attilával beszélgettem.

 

Attila, miért ide jöttetek?

Ugyan lett volna másik lehetőségünk is, de ami miatt mégis ide jöttünk, annak oka, hogy központi helyen szerettünk volna lenni. Ha pedig már itt vagyunk, szeretnénk, ha a turistáknak bemutathatnánk a konyhánkat.

 

Mit gondolsz a rendezvényről?

Mi körülbelül egy hete települtünk ki. Amit már most elmondhatok, az a hét eleji esőzés, nem tett éppen jót a látogatottságnak. Viszont bízunk benne, hogy innentől valóban szép időnk lesz, és sikeres lesz a rendezvény.

 

Mivel készültök?

A karácsonyra remélhetőleg hógolyóval és hóemberrel. De, hogy a viccet félre tegyük, tápláló ételekkel és meleg italokkal. A forralt bor alapanyagát a szekszárdi Fekete pincészet boraiból készítjük. Azért ezekből, mert azt gondolom, hogy a minősége kiváló, így nem is kérdéses, hogy ebből dolgozunk.

A kolbászt megkóstoltattad velem is, amit nagyon finomnak találtam, ezt saját magatoknak készíttetitek?

Igen, az alapanyagaink saját forrásból vannak. Ezeket egy vidéki húsüzemben, a helyben nevelt és onnan származó malacokból, a mi szánk íze szerint, kimondottan nekünk állítják elő. Talán ez is lehet az oka, hogy viszonylagosan alacsony áron tudunk dolgozni. Amellett pedig igyekszem, és így talán tudom is a magyar termékek felhasználását előtérbe helyezni.

 

Mikor éreznéd sikeresnek a rendezvényt?

Talán akkor, ha a magyar emberek kilátogatnának ide és az örömöt látnám az arcukon, hogy boldogok, mert együtt tölthetik az idejüket szeretteikkel, elfogyasztanának egy pár pohár forralt bort, aminek a fűszeres illata körbelengi a területet, közben kulturáltan szórakoznának, és így hangolódnának az ünnepre. Talán akkor sikeresnek érezném, és bízom benne, hogy így is lesz. Ez egyébként nem feltétlenül pénz kérdése.

 

Akik nem szeretnek fagyoskodni, vagy az utcákon enni-inni, azoknak mit javasolnál?

Mindenképpen azt, hogy a Kígyó utcai éttermünket keressék bátran, mert igyekszünk az ilyen vásárok és a karácsonyi készülődés hangulatát átvinni oda is.

Köszönöm a kolbászt és köszönöm, hogy a rendelkezésemre álltál. Én a magam részéről mindenkinek javaslom, hogy látogasson ki a rendezvényre, már csak önmaga miatt is, mert annak hangulata valóban egyedülálló. 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…