Átólzéig A D-vitamin hiány veszélyei Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2015-07-03 6 perc átlagos olvasási idő 0 1,617 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Képünk illusztráció! A D-vitamin hiány veszélyei Köztudomásúvá vált, hogy a magyarok súlyos D-vitamin hiánnyal küzdenek. Mit kell tudni erről a gyakorlatilag hormonként viselkedő anyagról, amelyet elsősorban a napfényből nyerünk, és milyen ételekben találjuk meg? Már 2013-ban robbant a bomba, miszerint a világ első országos, reprezentatív D-vitamin kutatásának eredménye siralmas: kiderült, hogy a magyarok 95 százaléka D-vitamin hiányos. A Falatozz.hu szakértői utánajártak, hogy mit tehetünk az egészségünkért, és hogyan vihetjük be természetes úton a szervezetünkbe a D-vitamint, amelyből átlagosan napi 10 mikrogrammra lenne szükségünk. Sokkoló adatok Bár a tavaszi-nyári időszakban napi negyed óra aktív – azaz arcot és végtagjainkat egyaránt érintő – napozás kielégítő szintre tornázza fel a szervezet D-vitamin szintjét, szükség van további forrásokra. Nem beszélve az őszi-téli hónapokról, amikor teljesen lenullázzuk a készleteinket, ilyen időszakban gyógyszertári kiszerelésben és megfelelő dózisban kellen a szervezetünkbe juttatni ezt a kalciferolnak is hívott anyagot. (Amelyről egyébként nemrég kiderült az is, hogy egy létfontosságú hormon előanyaga, mely fontos szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben.) Milyen ételekben van? Kizárólag ételekből nem tudjuk feltölteni a szervezetünket D-vitaminnal, ugyanakkor sokat tehetünk az ügy érdekében, ha tudatosan odafigyelünk arra, hogy mit eszünk. A csukamájolaj például nagy dózisban tartalmaz D-vitamint, olyannyira, hogy a XIX. században e tulajdonsága miatt minősült orvosságnak. Alapvetően a halfélékben található nagyobb mennyiségű D-vitamin, úgyhogy hering, tonhal, harcsa, sügér, ponty, csuka, pisztráng és lazac kerüljön zömében a tányérunkra. További állati eredetű forrás a halakon kívül a tojássárgája, a tej, a vaj, a margarin és a belsőségek egy része, mint például a máj. Növényi forrása is van a D-vitaminnak, méghozzá a gomba – különösen a vargánya –, illetve a hölgyek legnagyobb örömére a kakaóbab. Mit okoz a hiány? Ha nincsen elég kalciferol a szervezetünkben, az könnyen szív- és érrendszeri betegségeket, immunrendszeri gyengülést vagy cukorbetegséget okozhat, de növelheti a rákos és vérképzőszervi betegség kockázatát is. Kiemelkedően segíti a kalcium és a foszfor felszívódását és beépülését, ezért hiánya csontritkulással járhat. Időseknek tehát nagyon fontos a megfelelő bevitel, főleg, hogy a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az idő múlásával egyre csökken. Mivel a sejtfejlődésben is nagy szerepe van, gyermekeknél és terhesség idején, valamint a téli hónapok során kell tehát különösen odafigyelnünk a pótlásra. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK https://semmelweis.hu/mediasarok/2013/09/23/weborvos-hu-tizbol-kilenc-magyar-d-vitamin-hianyos/ https://dvitamint.hu/a-csodalatos-d-vitamin/d-vitamin-tartalmu-etelek/ https://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/vitamin_kisokos/d-vitamin
Elindult a munka a házikertekben: több mint 17 millió színes tasakos vetőmag talál gazdára az idei szezonban
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Megjelent az Oldalas magazin januári száma! Megjelent az Oldalas magazin januári száma! Ez <mint ahogyan magazinunk korábbi számai is>, …