Főoldal Hírek Csőposta Indul a „Fermentálással a hosszú életért! – receptverseny!

Indul a „Fermentálással a hosszú életért! – receptverseny!

11 perc átlagos olvasási idő
0
104
 ehaccp_topbanner3.jpg

Ismét receptversenyt hirdet a Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Receptversenyünkkel gyakorlati példát szeretnénk mutatni az “Ételed legyen a gyógyszered” életfelfogáshoz. Napjainkban egyre több civilizációs betegség válik népbetegséggé, aminek hátterében immunrendszerünk fokozatos gyengülése áll. Ételeink alapanyagainak termesztése, feldolgozása, tartósítása aggasztó mértékben távolodik a természettől.  Immunrendszerünk legnagyobb része a bélrendszerünkben található, a fermentálás pedig az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb módja annak, hogy a mikrobiom egyensúlyát helyreállítsuk. Őseink konyhájának fontos része volt a fermentálás (savanyítás, kovászolás, erjesztés), amit az ázsiai konyha még őriz, de az európai konyha mintha elfelejtette volna. A régészeti emlékekben legalább tízezer éves leletek bizonyítják, hogy már akkoriban is fermentáltak, olyannyira, hogy i. e 2000 körül Kína hunok lakta részén már létezett a savanyú káposzta receptje. Mára szinte elfelejtettük, hogy a kovászos uborkán és a savanyú káposztán kívül más ételeket is lehet fermentálni, azaz tartósítószerek nélkül tartósítani. Az erjesztéssel ugyanis tejsav keletkezik, ami természetes módon tartósítja az ételt. Ma már azt is tudjuk, hogy a nyers vagy főtt ételekhez képest  könnyebb a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, több vitamin és enzim termelődik a fermentálással. Ráadásul a fermentálás az elhízás szempontjából is fontos, mert átalakítja a bél mikroflóráját úgy, hogy a jó baktériumok arányát növeli, ami erősíti az immunrendszerünket, és segíthet a fogyásban is.

Már a tavalyi receptversenyünkkel is a rég elfelejtett tudást szerettük volna újraéleszteni. A jobbnál jobb receptek bizonyították, hogy ezekből az ismeretekből megmaradt annyi, amennyi elég a tudatos, gyógyító konyhaművészet újraindításához. A recepteket a fermentálás iránt elkötelezett zsűri bírálta el, a nyereményeket ünnepélyes díjátadó keretében adtuk át 2022 szeptemberében. Kiderült, hogyan lehet fermentált csicsókából meg kovászos uborkából csipszet készíteni, sőt, az édes- kovászos gyümölcsös kalács- mellé, sós-kovászos kecskesajtos- kalács is süthető. Csinálhatunk kovászolt céklát, fermentált zellert, hamis körözöttet fermentált rizsből, ál-túrógombócot fermentált kölesből, köleses-húsgombócos töltött káposztát, vagy éppen curryfüves-fokhagymás fermentált cukkinit és fermentált édesburgonya hasábot is. A tavalyi nyertes recepteket megjelentettük nyomtatásban is, a „Fermentált ételek receptversenye » című kiadványban, melyben a díjátadón készült fotókon az elkészített, és kóstolásra kínált ételek is láthatók. Idei receptversenyünkkel is arra szeretnénk ösztönözni pályázóinkat, hogy kísérletezzenek otthon, hogy hozzanak létre egy a jelenleginél sokkal egészségesebb, gyógyító konyhát, amivel nemcsak finom ízeket csempészhetünk az étrendünkbe, hanem egészségesebbek is leszünk tőle.

Pályázati kiírás

Pályázhat mindenki, aki szeretne tenni azért, hogy hosszú évtizedeken át egészséges maradjon, hogy ne rakódjanak rá a plusz kilók- a társbetegségekkel együtt-  vagy ha már megtörtént- a gyógyító konyha receptjeivel visszataláljon az egészség útjára.

Az elbírálás szempontjai:

Az étel-ital  / legyen az gyümölcs, zöldség, kefir, joghurt, sajt, bor, sör stb./  megfeleljen a fermentálás szabályainak. / Erről az interneten is tájékozódhat! /  A receptek hozzávalóit kérjük megadni, a recept után pedig kérjük, írja le a használt fűszer, összetevő / összetevők/ élettani hatásait, és egyéb érdekességeket, amit fontosnak tart. Várjuk az ételről-italról készített fotóikat is, ezek hiányában érvénytelen a pályázat!

Minden pályázó minimum 1, maximum 3 recepttel vehet részt a versenyben, valamint automatikusan és térítésmentesen hozzájárul receptjének megjelentetéséhez!

Akik elbírálják az önök receptjeit:

  • B. Király Györgyi kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke,
  • Dr. Csicsor János vegyészmérnök
  • Dr. Halmy Eszter a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke,
  • Horváth Szilárd az MTVA szerkesztő-műsorvezetője
  • Paor Lilla a Hatoscsatorna főszerkesztője
  • Páncsity Ferenc EM Technológia szakértő
    Siklován Attila élelmiszeripari szakember,
  • Szűcs Zsuzsanna a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke

A pályázatokat e-mailben kérjük a következő címre eljuttatni:

receptverseny@korkontrolltarsasag.hu

Beküldési határidő: 2024. március 25.

 Fermentáljon Ön is, hogy biztosíthassa családja és gyermekei egészségét!  

A legjobb recepteket ismét megjelentetjük!

A nyerteseket értékes jutalmak várják!

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…