Főoldal Hírek Átólzéig A vulkánok világát mutatják be ma a felfedezők napján

A vulkánok világát mutatják be ma a felfedezők napján

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,324
 ehaccp_topbanner3.jpg

A vulkánok világát mutatják be ma a felfedezők napján
 

   A vulkánok állnak idén a Felfedezők Napja – Kutatóexpedíciók Fesztiválja című rendezvény középpontjában, amely a Millenáris parkban várja ma az érdeklődőket.

    Harmadik alkalommal rendezi meg a felfedezők napját a Földgömb magazin és a Magyar Földrajzi Társaság. Bár idén a vulkánok lesznek a program főszereplői, a látogatók a régészek, paleontológusok, biológusok, antropológusok, klímakutatók, vulkanológusok, geográfusok és még számos tudományág kutatóinak munkájával és a terepi kutatás világával is megismerkedhetnek – közölték a szervezők az MTI-vel.

    A látogatók a rendezvény előadásain, bemutatóin, minikiállításain keresztül pillanthatnak be a szakemberek munkájába és ismerkedhetnek meg a felfedezők eszköztárával. A program célja elsősorban, hogy felhívja a figyelmet a kutatóexpedíciók fontosságára és tudományos gyökereire.

    A programban nemcsak a 2010 tavaszán kitört izlandi Eyjafjallajökull vulkánról, hanem a 200 éve, 1815. április 5-én több ezer évi nyugalom után kitört indonéziai Tambora tűzhányóról is megemlékeznek.

    Idén márciusban jelent meg az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által támogatott éves összesítés a Föld természeti veszélyeiről, amelyben első alkalommal kaptak helyet a vulkáni veszélyforrások. Ma 86 országban mintegy 800 millió ember él potenciálisan aktív vulkán 100 kilométeres körzetében, azaz vulkáni veszélynek van kitéve. Ez a Föld lakosságának több mint 10 százaléka. A vulkanológia szakemberei egyre újabb eszközöket vetnek be, hogy jobban megismerjék a tűzhányókat, a vulkáni működést, és ezt a tudást felhasználják a kitörések előrejelzésben. Ezekről az eszközökről és módszerekről is lesz szó a szombati programon.

    A gyerekeket és a kalandvágyó felnőtteket egy hétpróba játékkal is várják a szervezők, amelyben a látogatók bemutathatják hogyan állnának helyt egy valódi expedíción. Aki teljesíti a feladatokat akár egy lengyelországi utazást is nyerhet.

    A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány idén is odaítéli a Magyar Felfedező Nagydíjat, amelyet Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára ad át a rendezvényen. A leendő díjazott olyan expedíciós feltáró tevékenységért kapja az elismerést, amely új szakmai eredményeket hoz, maradandó értékteremtéssel jár, jelentős és nemzetközi figyelmet kelt. A korábbi években Börcsök Péter barlangkutatót és a Himalájában dolgozó Irimiás Balázst, a Csoma Szobája Alapítvány elnökét díjazták.

    A rendezvény holnapján élőben követhetők a Millenáris parkban zajló események. A felületen a szombati előadások egy része később is újranézhető lesz.

 

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MTÜ: erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly

A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A Nemzeti Turis…