Főoldal Hírek Ajánló Friss húsok a Séfklub novemberi gyűlésén

Friss húsok a Séfklub novemberi gyűlésén

13 perc átlagos olvasási idő
0
2,988
 ehaccp_topbanner3.jpg

2017.11. 06-án tartotta az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a szokásos havi workshopját, melyen a friss, és érlelt marhahúsok voltak terítéken.

 

A helyszín ezúttal a budaörsi Friedmann ház – Teri néni étterme ( www.friedmann.hu ) volt, amely hely kiválóan alkalmas rendezvények és kisebb konferenciabeszélgetések megtartására. Vendéglátóink Friedrich Antal tulajdonos, Séf volt, aki a gondos házigazda szerepében mindent meg is tett azért, hogy a Séfek maximális kiszolgálás mellett-, és megfelelő környezetben gyűlésezzenek, valamint, hogy igazán jól érezzék magunkat és a konferencia sikerrel zárulhasson. Ezt ezúton is köszönjük!

 

A gyűlés Asztalos István köszöntőjével kezdődött, aki ismertette a tagokkal az elmúlt hónap eredményeit, valamint röviden felvázolta a jövőbeli céljaikat.

 

A köszöntőt követően ifj. Gödry Zoltán a Helit Kft. (www.helit.hu) ügyvezetőjének köszöntőjével kezdődött, aki örömmel jelentette be a jelenlévők részére, hogy újabb megállapodás született a Séfklub vezetése és a Helit Kft, valamint a Mirbest csoport (www.mirbest.hu) között, melynek indokát a szakmaiság és a jövőbeli projektek jó célja adja. Ezzel az újabb együttműködéssel a már életben lévő partnerségüket kívánták elmélyíteni.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének egyik komoly eredménye, hogy a tizenkét fős <Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által felállított> Ágazati Készség Tanácsba (ÁKT) tagokat delegálhatott, erről és a tanács jövőbeli céljairól Friedrich Antal, mint az Egyesületi delegáltak vezetője számolt be a jelenlévőknek.

 

Őt a HACCP rendszerek kidolgozásával foglalkozó Miskolczi Sándor követte, aki ismertette a Séfekkel a január 1-től hatályos 28/2017. (V. 30.) FM rendeletet (Ez IDE KATTINTVA elérhető!). Ez a rendelet a Séfek többségének idáig ismeretlen volt, és eléggé meg is osztotta a tagságot.

 

Erre vonatkozóan <a teljesség igénye nélkül és vélhetően jogosan> olyan kérdések merültek fel a szakma és a kollégák részéről, hogy:

  • Miért volt szükség erre? Miért nem elég a 852/2004Ek rendelet, ami az egész EU-n belül elég (valahol még sok is)
  • Mit várnak a rendelet bevezetésétől – mi lesz ennek a gyakorlati haszna?
  • Milyen reakcióra számítanak? terveznek-e válságkommunikációt?
  • Fogják –e büntetni az admin hiányt, ha egyébként a HACCP-nek megfelel a gyakorlat?
  • Hogyan informálják a szakmát a jogszabály gyakorlati kivitelezéséről?

 

Mint megtudtuk, a jogszabály szerint: „Az élelmiszer-vállalkozó önellenőrzési együttműködési megállapodást köthet a NÉBIH-el. A megállapodás önkéntes, és annak megkötését mindkét fél kezdeményezheti. A megkötött megállapodásról a NÉBIH tájékoztatja majd az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervet.”

Bár a jogszabályról sokan most hallottak először, de ez bizony első hallásra sokak szerint kicsit úgy hangzik, mint a védelmi pénz szedés. „Nem bántalak majd, ha fizetsz”.

Az együttműködést egyébként mindkét fél kezdeményezheti. Képzeljük el, ahogyan a NÉBIH felkeresi a vállalkozót, akinek erősen javallja a szerződés aláírását – (mindez a valóságban majd mennyiért??? – azt még nem tudjuk, erről eddig információnk nincs, pedig 2018. január 1 mindjárt itt van), majd ha arra esetlegesen nemet mond a vállalkozás, akkor „rászáll”, vagy milyen retorzióra számíthat? Ha pedig együttműködik, akkor pedig szól a társosztálynak, hogy ne piszkálják az egységet, mert „együttműködik”?

Sok a kérdés sajnos! Amire igazi válaszokat még nem, de igazából még csak tájékoztatást sem kaptunk, éppen ezért kezdeményezni fogjuk a kérdések megküldését a NÉBIH sajtóosztályára. Amint választ kapunk természetesen a taggyűlésen és az Oldalas magazin felületein is tájékoztatni fogjuk a kollégákat, a szakmát.

 

A gyűlésen jól érzékelhetően a jogszabály felkorbácsolta a jelen lévők indulatait, melyet Blenda Károly, a Helit Kft. kreatív Séfjének előadása csitított el. Az előadásának címe: Húshelyzet Magyarországon és a világon volt. A Séfek érdeklődve figyelték, ahogy beszámol a húspiac alakulásáról és fogyasztási szokásokról. Megtudtuk, hogy <a cég statisztikái alapján> a friss és érlelt húsfogyasztás feljövőben van, míg a mirelit visszaszorulóban, ez pedig a tudatosság és a minőségi húsfogyasztás növekedésére enged következtetni.

 

Az előadást követően Madarász Csaba és Blendea Károly kóstolóval is prezentálta a Helit Kft. és a Kedvenc ízek (www.kedvencjm.hu) érintett termékeinek kínálatát és az érezhető különbséget. A jelen lévők kóstolhattak többek között szalámikat, sonkákat, vagy éppen érlelt hátszínt és bélszínt is.

 

A gyűlés a XX. Séfbál, „Magyarország étele 2018” és a hetedszerre megrendezésre kerülő „OKÉS Közétkeztetési szakácsverseny 2018” ismertetésével folytatódott. Egyúttal az elnök ismertette azok forgatókönyvét, valamint felkérte a zsűritagokat. Egyúttal a tagságnak beszámolt arról is, hogy Szabó Károly tanácsadó kollégájával, személyesen ismertette a projektet és kérte fel dr. Zsigó Róbert államtitkár urat „Magyarország étele 2018” versenyével kapcsolatban. A tagság ezt üdvözölte!

 

A gyűlés zárásáig a szokásos kiváló hangulat uralkodott, melyet a jövőben is fent kívánnak tartani. Végül a finálé keretében egy kötetlenebb beszélgetés kezdődött, melyben Asztalos István ismételten megköszönte a tagság támogató hozzáállását, mellyel az elmúlt hónapok sikereit szállíthatták.

 

A következő taggyűlés 2017. december 4-én lesz, ahol a Gasztro Prémium Kft. által forgalmazott első hazai Lepény fog bemutatkozni a Séfklub tagjai részére. Erről IDE KATTINTVA lehet informálódni!

 

További képek IDE KATTINTVA elérhetők!

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…