Főoldal Hírek Átólzéig A magyar kultúra napja – Változatos programok Szegeden és Hódmezővásárhelyen

A magyar kultúra napja – Változatos programok Szegeden és Hódmezővásárhelyen

7 perc átlagos olvasási idő
0
558
 ehaccp_topbanner3.jpg

A magyar kultúra napja – Változatos programok Szegeden és Hódmezővásárhelyen
 

    Változatos programokkal – hangversenyekkel, kiállításokkal, színházi produkciókkal, irodalmi estekkel, művészeti díjakkal – ünnepelnek egy héten át a magyar kultúra napja alkalmából Szegeden és Hódmezővásárhelyen – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

    A csongrádi megyeszékhelyen a programok sora a König Szalonzenekar újévi koncertjével indul szombaton a Petőfi-telepi Művelődési Házban. Másnap fölavatják a vészkorszak idején fiatalon mártírhalált – többek között Petőfi Sándor János vitézét a munkaszolgálat alatt héber nyelvre átültető – Birnfeld Sámuel emléktábláját.

 

    Az ünnephez kapcsolódva több kiállítás is nyílik Szegeden: Csiky László szobraiból és Tonio karikatúráiból rendeznek tárlatot a Szent-Györgyi Albert Agórában, Sonkodi Rita festőművész a Nyugat irodalmi folyóirat ihlette képeit a Kőrösy József Szakképző Iskola galériájában láthatják az érdeklődők, fotográfiáival bemutatkozik Wilheim Laura egyetemi hallgató, a Somogyi-könyvtárban a város múltjával ismerkedhetnek a látogatók régi képeslapok segítségével, a Fekete házban pedig a múzeum fotótárából válogatott képeket állítanak ki a Széchenyi térről.

    Január 21-én adják át a város művészeti elismeréseit: a Szeged kultúrájáért díjakat és a Kölcsey-érmeket a Móra-múzeumban.

    Ünnepi hangversenyt adnak a Király-König Péter Zeneiskolában, fellép a több mint ötven éve alakult Molnár Dixieland, a rendezvénysorozatot pedig az ifjú dorozsmai tehetségek újévi koncertje zárja január 24-én.

    Hódmezővásárhelyen vasárnap a kétszeres Kossuth-díjas színész nevét viselő művelődési központban adják át a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjakat. Ezt követően emlékesttel tisztelegnek a tíz esztendeje elhunyt színész előtt.

    Másnap Németh László Városi Könyvtárban rendeznek zenés irodalmi összeállítást, január 21-én pedig a Vásárhelyi Esték évadnyitó rendezvényeként Kárász József író életművét bemutató kiállítás nyílik ugyanitt.
    Január 22-én Gyüdi Sándor karnagy tart rendhagyó zeneórát a Himnuszról az Emlékpontban, a Tornyai-múzeumban pedig Illúzió és tükröződés címmel gróf Bánffy Miklós életéről és művészi pályájáról nyílik tárlat. Az író, grafikus, díszlet- és kosztümtervező, színpadi rendező, politikus munkásságáról kerekasztal-beszélgetést is rendeznek.

    Az Alföldi Galériában január 23-án nyílik Kéri László Tornyai-díjas festőművész Humán gesztusok című tárlata.

    A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

 

MTI/Pixabay

 • Mivel fizessünk, ha külföldre utazunk?

  Készpénzzel vagy bankkártyával? Érdemes átgondolni, mert közel sem biztos, hogy minden hel…
 • Okos árnyékolással a kánikula ellen

  A kora nyári kellemes meleg minden kerttulajdonos kedvét meghozza ahhoz, hogy kialakítsa a…
 • Szünidő, nyár, Diákok, Oldalas magazin

  Nyakunkon a vakáció

  Pénteken véget ér a 2018/19-es tanév és elkezdődik a közel két és fél hónapos nyári vakáci…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket admin
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!   Ez <mint ahogyan magazinunk ko…