Főoldal Hírek Átólzéig Már zajlik a metszés Bujdosóéknál

Már zajlik a metszés Bujdosóéknál

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,129
 ehaccp_topbanner3.jpg

Már zajlik a metszés Bujdosóéknál

 

A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek. Bujdosóék 1972-ben telepítették az első hold szőlőt. Csak és kizárólag saját szőlőalapanyaggal dolgoznak, abból is a válogatott legszebb, legminőségibb tételekből termelik a bort.  Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével alapozták hosszú távú céljaikat. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Így termékpalettájukon ma már a prémium szegmensbe tartozó borok is megtalálhatók.

A dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet számára a január sem tartogat sok pihenést: elkezdték a szőlők metszését, a balatonlellei új vinotéka környezettudatos fejlesztését és a friss borok összeállítását is.

A borászati és üzleti rendezvényeken is egyre népszerűbb Bujdosó Pincészetnek az elmúlt hetekben nem sok ideje jutott a pihenésre, hiszen már január elején belevetették magukat az idei szőlőmunkálatokba, hogy a tőketerhelés beállításával az idei szüret is eredményes lehessen. A munkálatok során elkezdték a szőlők metszését, amelyben nagy segítséget jelent az előmetsző gép, így a vártnál sokkal gyorsabban haladnak.

A balatonlellei Bujdosó-üzem mellett, a december elején megnyitott új vinotéka berendezésére is sort kerítettek, ahol már üzembe helyezték a központi fűtőrendszert, amely egy vegyestüzelésű, automata faapríték-adagolós kazán működésén alapul.  Ezzel a beruházással mostantól a venyigét, a kivágott szőlőtőkét, gyökereket vagy a gyümölcsfák nyesedékeit kiválóan újra tudják hasznosítani. Január végére pedig egy hőszigetelt készáru raktárral bővítik telephelyüket. A beruházás folytatását tavasszal tervezik, amikor a melegvíz-előállítást napelemes rendszerrel kötik össze, hogy ezzel még környezettudatosabb üzemi körülményeket biztosítanak. 

„Az év elején, a szőlőmunkálatokon túlmenően kiemelten fontos feladat a borok összeállítása is, amelyet a hagyományoknak megfelelően feleségemmel, Beával végzünk. Így született meg például a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot boraink háziasításából a legfrissebb Bujdosó Mentőöv rozé” – mondta Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza. 

A terveknek megfelelően január közepétől elkezdik a 2014-es fehérborok palackozását, amit a Csomó (Sauvignon Blanc), a Kapitány (Irsai Olivér) és a Torony (Olaszrizling) tételekkel kezdenek.

„Természetesen idén is van egy kedvencem: a Rajnai Rizling, ami egyelőre a finomseprőn alakul” – tette hozzá Ferenc, aki a honlapjukon található  saját blogbejegyzéseiben(https://www.bujdoso.com/kategoria/blog/)hétről hétre beszámol az aktuális teendőkről, hétköznapokról.

Egyébként a Pincészet szőlőterületének kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. A Balaton közelsége okán a család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …