Átólzéig Már zajlik a metszés Bujdosóéknál Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2015-01-14 8 perc átlagos olvasási idő 0 1,377 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Képünk illusztráció! Már zajlik a metszés Bujdosóéknál A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek. Bujdosóék 1972-ben telepítették az első hold szőlőt. Csak és kizárólag saját szőlőalapanyaggal dolgoznak, abból is a válogatott legszebb, legminőségibb tételekből termelik a bort. Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével alapozták hosszú távú céljaikat. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Így termékpalettájukon ma már a prémium szegmensbe tartozó borok is megtalálhatók. A dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet számára a január sem tartogat sok pihenést: elkezdték a szőlők metszését, a balatonlellei új vinotéka környezettudatos fejlesztését és a friss borok összeállítását is. A borászati és üzleti rendezvényeken is egyre népszerűbb Bujdosó Pincészetnek az elmúlt hetekben nem sok ideje jutott a pihenésre, hiszen már január elején belevetették magukat az idei szőlőmunkálatokba, hogy a tőketerhelés beállításával az idei szüret is eredményes lehessen. A munkálatok során elkezdték a szőlők metszését, amelyben nagy segítséget jelent az előmetsző gép, így a vártnál sokkal gyorsabban haladnak. A balatonlellei Bujdosó-üzem mellett, a december elején megnyitott új vinotéka berendezésére is sort kerítettek, ahol már üzembe helyezték a központi fűtőrendszert, amely egy vegyestüzelésű, automata faapríték-adagolós kazán működésén alapul. Ezzel a beruházással mostantól a venyigét, a kivágott szőlőtőkét, gyökereket vagy a gyümölcsfák nyesedékeit kiválóan újra tudják hasznosítani. Január végére pedig egy hőszigetelt készáru raktárral bővítik telephelyüket. A beruházás folytatását tavasszal tervezik, amikor a melegvíz-előállítást napelemes rendszerrel kötik össze, hogy ezzel még környezettudatosabb üzemi körülményeket biztosítanak. „Az év elején, a szőlőmunkálatokon túlmenően kiemelten fontos feladat a borok összeállítása is, amelyet a hagyományoknak megfelelően feleségemmel, Beával végzünk. Így született meg például a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot boraink háziasításából a legfrissebb Bujdosó Mentőöv rozé” – mondta Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza. A terveknek megfelelően január közepétől elkezdik a 2014-es fehérborok palackozását, amit a Csomó (Sauvignon Blanc), a Kapitány (Irsai Olivér) és a Torony (Olaszrizling) tételekkel kezdenek. „Természetesen idén is van egy kedvencem: a Rajnai Rizling, ami egyelőre a finomseprőn alakul” – tette hozzá Ferenc, aki a honlapjukon található saját blogbejegyzéseiben(https://www.bujdoso.com/kategoria/blog/)hétről hétre beszámol az aktuális teendőkről, hétköznapokról. Egyébként a Pincészet szőlőterületének kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. A Balaton közelsége okán a család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Mindenkinek érdeke az okos munkavállaló A képzéseken való részvétel a munkaadónak és -vállalónak is megéri, ez pedig a közlekedési …
Gondolkodni tanítja a filmnézőt a Drága Elza! Gondolkodni tanítja a filmnézőt a Drága Elza! Támogatás nélkül, a készítők őszinte lelkesedésének …