Főoldal Hírek Csőposta A Hűség Városában a Nagy Egyetemi Borteszt!

A Hűség Városában a Nagy Egyetemi Borteszt!

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,207
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Hűség Városában a Nagy Egyetemi Borteszt!

 

A Nyugat-magyarországi Egyetemen került megrendezésre a Nemzeti Bor Maraton kiemelt szakmai programja, a Nagy Egyetemi Borteszt. A 2015-2016-os turnus 2. alkalma, Magyarország Soproni borvidékének szívében fogadta az egyetemistákat.

A hivatalos program kezdeteként Balla Attila, a Nagy Egyetemi Borteszt és a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója köszöntötte a hallgatókat, bemutatta a programot és a Bortext mobilapplikációt. Kiemelte, hogy a további fejlesztések során is cél, hogy a tudatos borfogyasztásra való nevelésben egy naprakész felületet adjanak a fogyasztók kezébe a magyar borok világáról, ahol nem csak értékelhetik az elfogyasztott tételeket, hanem további szakmai- és ágazati aktualitásokhoz, információkhoz juttatják az applikációt használókat. Ennek a mentén került bele a Bor&Gasztro programajánló, a NÉBIH tudástár, a magyarországi borvidékek és borrégiók leírása az applikációba.

 

A folytatásban Kielmayer Kristian, a Földművelésügyi Minisztérium szakértője mutatta be a Nemzeti Borkiválósági Programot. A 2013-ban indult kormányzati kezdeményezés alapvető célkitűzése a magyar bor értékesítési lehetőségeinek javítása. Kifejtette, hogy a magyarországi termesztési körülmények között jó minőségben és megfelelő mennyiségben előállítható könnyedebb, divatosabb termékekre építve kívánják megalapozni a magyar borászat jövőjét.

 

Az interaktív kóstolástechnikai tréning előtt Koch Csaba, a 2014 Év Pincészete díjas borász, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke beszélt a mai magyarországi- és külföldi, borfogyasztási- és borkészítési trendekről. Elmondta, hogy az elmúlt 10 évben tapasztalt kiemelkedő ágazati fejlődés nem lett volna elképzelhető a fogyasztói igények fejlődése nélkül. Ezzel kiemelve hangsúlyozta a 18-35 éves korosztály szerepét, akiket a jövő fogyasztóiként említve kell tudással és tapasztalattal felruházni a tudatos borfogyasztásról.

 

A program további részében Sánta Zoltán, Nemzetközi Borakadémikus AIWS, a Borkollégium szakoktatója tartotta meg interaktív kóstolástechnikai tréningjét, amely segítette a résztvevőket a borsor további tételeinek értékelésében. Tanulmányai és tapasztalata alapján egy bor értékelésénél 40%-os fontossággal bír az, hogy előző kóstolásaink tapasztalataira emlékezzünk és tudjuk az adott pillanatban kóstolt tételhez viszonyítani.

 

 

A Nagy Egyetemi Borteszten szereplő borok a Nemzeti Borkiválóság Program borkiválóságai, vagy kiválósággal rendelkező termelők borai. A Nyugat-magyarországi Egyetemi borsor:

  • Gere Attila Pincészete Olaszrizling 2015
  • Bock Borászat Villányi Hárslevelű 2012
  • Frittmann Borászat Kékfrankos Rose 2015
  • Koch Borászat Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon 2013

 

A program február 24-én Pécsen, a Pécsi Tudományegyetemen folytatódik, majd májusig, további magyarországi felsőoktatási intézmények vesznek részt az eseménysorozatban.

 

A Nagy Egyetemi Borteszt szakmai partnerei:

  • – Borkollégium
  • – Borászportál
  • – Földművelésügyi Minisztérium – Nemzeti Borkiválóság Program
  • – Nemzeti Bor Maraton / Bormaraton Kft.

 

 

További információk a Nagy Egyetemi Bortesztről és a Bortext mobilapplikációról:

https://nemzetibormaraton.hu/doc/nagy-egyetemi-bortes

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg …