Főoldal Hírek Életmód A család szerepe kiemelkedő az egészséges életmódra nevelésben

A család szerepe kiemelkedő az egészséges életmódra nevelésben

9 perc átlagos olvasási idő
0
781
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kulcsfontosságú a család és benne az édesanyák szerepe az egészséges életmódra és az egészséges táplálkozásra nevelésben. Ezért is tartotta fontosnak a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) és a KidsOasis meghirdetni az Egészségfalók elnevezésű pályázatot, melynek döntőjét és eredményhirdetését csütörtökön tartották Budapesten.

 

A júniusban meghirdetett, „Együtt főzni jó” alcímet viselő pályázatra közel száz recept érkezett, amiből a szavazók választották ki a legjobb 15 receptet, majd szakmai zsűri jelölte az 5 döntőst, akik „élesben” küzdhettek meg a fődíjért csütörtökön.

 

A résztvevőket köszöntve Király Nóra, a Ficsak alapítója, aki maga is öt gyermek édesanyja, elmondta, hogy olyan egészséges ételek receptjeit várták, amelyeket a gyerekekkel közösen, a család együtt készíthet el. Kiemelte, hogy az egészséges életmód egyik alappillére az egészséges táplálkozás, és a pályázat célja volt, hogy ráirányítsák erre a figyelmet. Felidézte, hogy a Fiatal Családosok Klubja elhivatott az egészséges életmód iránt, egyebek mellett könyvet jelentettek meg Mesés egészség címmel, amelyben gyerekek és felnőttek mesélnek a témában.

 

Egyik fő küldetésünk, hogy a családok számára az egészséges életmódot népszerűsítsük” – hangsúlyozta Király Nóra.
Fotó: OPH

 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára egyebek mellett arról beszélt, hogy az egészség az otthoni konyhákban kezdődik, ahol a gyerekek megismerhetik az egészséges ételeket. A kormány ehhez tudja hozzátenni az egészséges életmódra nevelést például az iskolában a mindennapos testneveléssel, az iskolai büfék kínálatának megváltoztatásával, a menza megreformálásával, de a boltok kínálatában is a chipsadóval vagy a transzzsírsavak korlátozásával.

 

Rámutatott: az elmúlt években csökkent a magyarok és az európaiak várható életkora közötti különbség, ez már öt évnél kevesebb. Korábban – folytatta – ez nagyobb volt öt évnél, az egészségben eltöltött évek számát illetően pedig az elmúlt évtizedben Európában ez 1,7 évvel növekedett, Magyarországon 5,9 évvel.

 

Fotó: OPH

 

A zsűri tagjai, Katus Attila életmód-tanácsadó, Wolf András séf, Wrábel Krisztina gasztroblogger, Király Nóra és jómagam valamennyien elkötelezettek vagyunk az egészséges táplálkozás iránt – kezdte Gyetvainé Zováth Anikó, a KidaOasis tulajdonosa, aki felidézte, hogy tavaly is meghirdették a pályázatot, amely akkor is nagy sikert aratott, idén azonban a Ficsak csatlakozásának köszönhetően kibővített tartalommal írhatták ki a versenyt. Beszélt arról is, hogy mint családi turizmussal foglalkozó cég, fontosnak tartják, hogy például a gyermekek számára kínált svédasztalokra is egészséges ételek kerüljenek.

 

Wrábel Krisztina gasztroblogger arra hívta fel a figyelmet, hogy a kulcs a családok, az anyukák kezében van. A szakember arra biztatott mindenkit, hogy „a táplálkozásunkat ne adjuk ki a kezünkből”, azaz főzzünk, akkor is, ha a mai körülmények sokszor ez ellen szólnak. Hozzátette: „szeretném bebizonyítani a családoknak, hogy igenis meg lehet oldani az otthoni főzést, mert ekkor tudjuk, hogy mit eszünk valóban”.

 

Wolf András séf a gasztronómia oldaláról közelítve arra emlékeztetett, hogy egy ország megítélésnek a gasztrokultúrája is a része, és fordítva is igaz ez. Kiemelte: a hagyományokat nem elfelejteni kell, hanem inspirációnak használni új, innovatív ételek készítéséhez. Az egészség az alapanyagok jó minőségével indul – fűzte hozzá, aláhúzva azt is, hogy kiemelkedő szerepe van annak, hogy a gyerekek mit tanulnak a szülőktől.

 

Nagyon sok múlik a csomagoláson – mondta Katus Attila, aki kifejtette: Magyarországon sokszor „csak a tartalomra figyelnek”, pedig ha egy kevésbé ismert zöldséget vonzóan, érdekesen, játékosan „csomagolnak”, akkor a végén arra is rájönnek a gyerekek, hogy még finom is. Ez eleinte erőfeszítést igényel a szülőktől, de hamar természetessé válik – jegyezte meg.

 

A nyertes étel egy izgalmas kacsa lett, mely mellé sütőtök pürét és sütőtökös krokettét tálalt a recept megálmodója,Torma Krisztinán.

 

 

OPH Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Három liter folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek

Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos…