Főoldal Hírek Életmód A család szerepe kiemelkedő az egészséges életmódra nevelésben

A család szerepe kiemelkedő az egészséges életmódra nevelésben

9 perc átlagos olvasási idő
0
3,517
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kulcsfontosságú a család és benne az édesanyák szerepe az egészséges életmódra és az egészséges táplálkozásra nevelésben. Ezért is tartotta fontosnak a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) és a KidsOasis meghirdetni az Egészségfalók elnevezésű pályázatot, melynek döntőjét és eredményhirdetését csütörtökön tartották Budapesten.

 

A júniusban meghirdetett, „Együtt főzni jó” alcímet viselő pályázatra közel száz recept érkezett, amiből a szavazók választották ki a legjobb 15 receptet, majd szakmai zsűri jelölte az 5 döntőst, akik „élesben” küzdhettek meg a fődíjért csütörtökön.

 

A résztvevőket köszöntve Király Nóra, a Ficsak alapítója, aki maga is öt gyermek édesanyja, elmondta, hogy olyan egészséges ételek receptjeit várták, amelyeket a gyerekekkel közösen, a család együtt készíthet el. Kiemelte, hogy az egészséges életmód egyik alappillére az egészséges táplálkozás, és a pályázat célja volt, hogy ráirányítsák erre a figyelmet. Felidézte, hogy a Fiatal Családosok Klubja elhivatott az egészséges életmód iránt, egyebek mellett könyvet jelentettek meg Mesés egészség címmel, amelyben gyerekek és felnőttek mesélnek a témában.

 

Egyik fő küldetésünk, hogy a családok számára az egészséges életmódot népszerűsítsük” – hangsúlyozta Király Nóra.
Fotó: OPH

 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára egyebek mellett arról beszélt, hogy az egészség az otthoni konyhákban kezdődik, ahol a gyerekek megismerhetik az egészséges ételeket. A kormány ehhez tudja hozzátenni az egészséges életmódra nevelést például az iskolában a mindennapos testneveléssel, az iskolai büfék kínálatának megváltoztatásával, a menza megreformálásával, de a boltok kínálatában is a chipsadóval vagy a transzzsírsavak korlátozásával.

 

Rámutatott: az elmúlt években csökkent a magyarok és az európaiak várható életkora közötti különbség, ez már öt évnél kevesebb. Korábban – folytatta – ez nagyobb volt öt évnél, az egészségben eltöltött évek számát illetően pedig az elmúlt évtizedben Európában ez 1,7 évvel növekedett, Magyarországon 5,9 évvel.

 

Fotó: OPH

 

A zsűri tagjai, Katus Attila életmód-tanácsadó, Wolf András séf, Wrábel Krisztina gasztroblogger, Király Nóra és jómagam valamennyien elkötelezettek vagyunk az egészséges táplálkozás iránt – kezdte Gyetvainé Zováth Anikó, a KidaOasis tulajdonosa, aki felidézte, hogy tavaly is meghirdették a pályázatot, amely akkor is nagy sikert aratott, idén azonban a Ficsak csatlakozásának köszönhetően kibővített tartalommal írhatták ki a versenyt. Beszélt arról is, hogy mint családi turizmussal foglalkozó cég, fontosnak tartják, hogy például a gyermekek számára kínált svédasztalokra is egészséges ételek kerüljenek.

 

Wrábel Krisztina gasztroblogger arra hívta fel a figyelmet, hogy a kulcs a családok, az anyukák kezében van. A szakember arra biztatott mindenkit, hogy „a táplálkozásunkat ne adjuk ki a kezünkből”, azaz főzzünk, akkor is, ha a mai körülmények sokszor ez ellen szólnak. Hozzátette: „szeretném bebizonyítani a családoknak, hogy igenis meg lehet oldani az otthoni főzést, mert ekkor tudjuk, hogy mit eszünk valóban”.

 

Wolf András séf a gasztronómia oldaláról közelítve arra emlékeztetett, hogy egy ország megítélésnek a gasztrokultúrája is a része, és fordítva is igaz ez. Kiemelte: a hagyományokat nem elfelejteni kell, hanem inspirációnak használni új, innovatív ételek készítéséhez. Az egészség az alapanyagok jó minőségével indul – fűzte hozzá, aláhúzva azt is, hogy kiemelkedő szerepe van annak, hogy a gyerekek mit tanulnak a szülőktől.

 

Nagyon sok múlik a csomagoláson – mondta Katus Attila, aki kifejtette: Magyarországon sokszor „csak a tartalomra figyelnek”, pedig ha egy kevésbé ismert zöldséget vonzóan, érdekesen, játékosan „csomagolnak”, akkor a végén arra is rájönnek a gyerekek, hogy még finom is. Ez eleinte erőfeszítést igényel a szülőktől, de hamar természetessé válik – jegyezte meg.

 

A nyertes étel egy izgalmas kacsa lett, mely mellé sütőtök pürét és sütőtökös krokettét tálalt a recept megálmodója,Torma Krisztinán.

 

 

OPH Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…