Átólzéig Év fagylaltja verseny 2023. Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2023-07-08 13 perc átlagos olvasási idő 0 242 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A Magyar Cukrász Ipartestület 2023-ban is megrendezte az idén 25 éves, nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt.A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.Az idei versenyt 2019-hez hasonlóan ismét „fesztivál” jelleggel rendezte meg az Ipartestület egy városi rendezvény keretében, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit. Egy teljesen felszerelt helyszíni fagylalt laboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben edukatív bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot. A látogatókat különböző zenei és kulturális programok is szórakoztatták a nap folyamán a Komáromi Városmarketing és Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából.Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában összesen 81 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.A hagyományos és „Mentes” versenykategóriák mellett idén a Csokoládé Világnapja alkalmából külön „Csokoládé” kategóriát is indított az Ipartestület. A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló Szakmai zsűri, Közönség zsűri és a Szakmai Szervezetek zsűrije is értékelte.A Közönség zsűri tagjai voltak:Vajda Luca kézilabdázó – a Konyhafőnök műsor döntőse, Dezsereczky István – nehézsúlyú birkózó világbajnok, Komáromi Tibor – világ- és Európa bajnok birkózó, a Magyar Birkózó Szövetség korábbi elnöke, Proczeller Tamás – KomGasztro műsorvezetője, Sági Szilárd – Gasztrokibic A rendezvényen a versenyfagylaltok mellett kóstolhatók voltak a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltjai is. A versenyzők kreativitásának semmi sem szabott határt, a pikánsan ízesített csokoládék mellett szinte minden fajta gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel, vagy akár zöldségekkel kombinálva. A legnagyobb sláger azonban, mely több versenyző ötletének is az alapját adta, egyértelműen a magyar gasztronómia egyik kiváló alapanyaga, a TEJFÖL volt, valamint sokakat megihletett mindannyiunk gyermekkori kedvence, a TEJBEGRÍZ is.A fagylalt bemutatókon olyan különlegességeket is megismerhettek a látogatók, mint a „Túrós csusza fagylalt szalonnával”, vagy a „Sajtos-tejfölös lángos fagylalt”, valamint bemutatkozott a Gelato Europe Cup – Fagylalt Európa-bajnokságon bronzérmet nyert magyar csapat „Mogyoró, tonkabab, feketeribizli” fagylaltja is.A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenyeEbbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: Sütőtökös mandula, dió variációkkal – Somodi János – Florida Fagyizó, BalatonmáriafürdőEzüstérem: Kávés csokoládé mogyoró – Wilheim Dávid – Da Crema Fagyizó, NagykanizsaBronzérem: Bana-nut – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök„M”- Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye(Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)Aranyérem: Mandulakert – Kovács Roland – Krém Cukrászda, SzékesfehérvárEzüstérem: Fekete noha – Wilheim Dávid – Da Crema Fagyizó, NagykanizsaBronzérem: Szilvafácska – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök„Csokoládé” kategória:Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek.Aranyérem: Sós karamellás körte – Végh József – Krém Cukrászda, SzékesfehérvárEzüstérem: Fekete bárány – Tóth Erika – Black Sheep Kávézó és Konyha, DebrecenBronzérem: Flamand Csokoládé – Ipacs Balázs – FrieslandCampina Hungária Zrt, Budapest„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenyeAranyérem: Gundelek kedvence – Takács Norbert – m-Gel Hungary Kft., BudapestEzüstérem: Joghurtos mangó lassi lime-mal és kardamommal – Rétfalvi Attila – MasterMartini Hungary Kft., BudapestBronzérem: Kolumbiai kávé piemontei tejmogyoróval – Rétfalvi Attila – Master Martini Hungary Kft., Budapest„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenyeAranyérem: Pomázi V.I.P. Ananászeper – Takács Norbert – m-Gel Hungary Kft., BudapestEzüstérem: Mentes mango citromfűvel – Cseri Róbert – KEN Carpathia Kft., BudapestBronzérem: Gyümölcsleves zabkásagombóccal – Andok Tamás – Nectar Kft., BudaörsKülöndíjak:Közönségdíj: Mentás uborka – Pálfi Attila – Vitorlás Fagyizó, BalatonmáriafürdőSzakmai szervezetek különdíja: Rákóczi túrós rozmaringos sült barackkal – Konczné Koncz Andrea – Sissi Kézműves Fagylaltozó, GödöllőKomárom város különdíja: Mangó sorbet céklahabos meringa variegátóval – Benkő Péter – IREKS-STAMAG Kft., KomáromElső Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: Yuzu-lime-kefír – Martin Braun Kft. BudapestÜltesd gyakorlatba tudásod, borítsd zöldbe kiskerted Elindult a munka a házikertekben: több mint 17 millió színes tasakos vetőmag talál gazdára az idei szezonban Elkészült a Magyarország étele – A nemzet egy darabja című dal Robotok forradalmasítják a vendéglátást: ismert kínai cég termékei jönnek Magyarországra Több mint 44 ezren próbálták ki a növényi alapú étrendet egy hónapig Magyar Cukrász Ipartestület/Pixabay
Elindult a munka a házikertekben: több mint 17 millió színes tasakos vetőmag talál gazdára az idei szezonban
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Lisztérzékenység, avagy a cöliákia Lisztérzékenység, avagy a cöliákia Sajnos a mai észrevételek alapján egyre több a cöliákiában …
Jövőre hat hosszú hétvége lesz Jövőre kétszer – húsvétkor és karácsonykor – lesz 4 napos a hétvége, ezen felül …