Főoldal Hírek Átólzéig Év fagylaltja verseny 2023.

Év fagylaltja verseny 2023.

13 perc átlagos olvasási idő
0
172
 ehaccp_topbanner3.jpg

Magyar Cukrász Ipartestület 2023-ban is megrendezte az idén 25 éves, nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt.

A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.

Az idei versenyt 2019-hez hasonlóan ismét „fesztivál” jelleggel rendezte meg az Ipartestület egy városi rendezvény keretében, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit. Egy teljesen felszerelt helyszíni fagylalt laboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben edukatív bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot. A látogatókat különböző zenei és kulturális programok is szórakoztatták a nap folyamán a Komáromi Városmarketing és Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából.

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában összesen 81 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.

A hagyományos és „Mentes” versenykategóriák mellett idén a Csokoládé Világnapja alkalmából külön „Csokoládé” kategóriát is indított az Ipartestület.
 

A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló Szakmai zsűri, Közönség zsűri és a Szakmai Szervezetek zsűrije is értékelte.

A Közönség zsűri tagjai voltak:

Vajda Luca kézilabdázó – a Konyhafőnök műsor döntőse, Dezsereczky István – nehézsúlyú birkózó világbajnok, Komáromi Tibor – világ- és Európa bajnok birkózó, a Magyar Birkózó Szövetség korábbi elnöke, Proczeller Tamás – KomGasztro műsorvezetője, Sági Szilárd – Gasztrokibic
 

A rendezvényen a versenyfagylaltok mellett kóstolhatók voltak a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltjai is. A versenyzők kreativitásának semmi sem szabott határt, a pikánsan ízesített csokoládék mellett szinte minden fajta gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel, vagy akár zöldségekkel kombinálva. A legnagyobb sláger azonban, mely több versenyző ötletének is az alapját adta, egyértelműen a magyar gasztronómia egyik kiváló alapanyaga, a TEJFÖL volt, valamint sokakat megihletett mindannyiunk gyermekkori kedvence, a TEJBEGRÍZ is.

A fagylalt bemutatókon olyan különlegességeket is megismerhettek a látogatók, mint a „Túrós csusza fagylalt szalonnával”, vagy a „Sajtos-tejfölös lángos fagylalt”, valamint bemutatkozott a Gelato Europe Cup – Fagylalt Európa-bajnokságon bronzérmet nyert magyar csapat „Mogyoró, tonkabab, feketeribizli” fagylaltja is.

A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:

„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

  • Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: Sütőtökös mandula, dió variációkkal – Somodi János – Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő
  • Ezüstérem: Kávés csokoládé mogyoró – Wilheim Dávid – Da Crema Fagyizó, Nagykanizsa
  • Bronzérem: Bana-nut – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök

„M”- Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

(Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)

  • Aranyérem: Mandulakert – Kovács Roland – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
  • Ezüstérem: Fekete noha – Wilheim Dávid – Da Crema Fagyizó, Nagykanizsa
  • Bronzérem: Szilvafácska – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök

„Csokoládé” kategória:

Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek.

  • Aranyérem: Sós karamellás körte – Végh József – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
  • Ezüstérem: Fekete bárány – Tóth Erika – Black Sheep Kávézó és Konyha, Debrecen
  • Bronzérem: Flamand Csokoládé – Ipacs Balázs – FrieslandCampina Hungária Zrt, Budapest


„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  • Aranyérem: Gundelek kedvence – Takács Norbert – m-Gel Hungary Kft., Budapest
  • Ezüstérem: Joghurtos mangó lassi lime-mal és kardamommal – Rétfalvi Attila – Master
  • Martini Hungary Kft., Budapest
  • Bronzérem: Kolumbiai kávé piemontei tejmogyoróval – Rétfalvi Attila – Master Martini Hungary Kft., Budapest

„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  • Aranyérem: Pomázi V.I.P. Ananászeper – Takács Norbert – m-Gel Hungary Kft., Budapest
  • Ezüstérem: Mentes mango citromfűvel – Cseri Róbert – KEN Carpathia Kft., Budapest
  • Bronzérem: Gyümölcsleves zabkásagombóccal – Andok Tamás – Nectar Kft., Budaörs

Különdíjak:

  • Közönségdíj: Mentás uborka – Pálfi Attila – Vitorlás Fagyizó, Balatonmáriafürdő
  • Szakmai szervezetek különdíja: Rákóczi túrós rozmaringos sült barackkal – Konczné Koncz Andrea – Sissi Kézműves Fagylaltozó, Gödöllő
  • Komárom város különdíja: Mangó sorbet céklahabos meringa variegátóval – Benkő Péter – IREKS-STAMAG Kft., Komárom
  • Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: Yuzu-lime-kefír – Martin Braun Kft. Budapest
Magyar Cukrász Ipartestület/Pixabay
  • 2023-ban a Spicces Füge Respektus lett Magyarország Tortája

    Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a „SPICCES FÜGE RESPEKTUS” fantázi…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …