Átólzéig Év fagylaltja verseny 2023. Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2023-07-08 13 perc átlagos olvasási idő 0 269 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A Magyar Cukrász Ipartestület 2023-ban is megrendezte az idén 25 éves, nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt. A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt. Az idei versenyt 2019-hez hasonlóan ismét „fesztivál” jelleggel rendezte meg az Ipartestület egy városi rendezvény keretében, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit. Egy teljesen felszerelt helyszíni fagylalt laboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben edukatív bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot. A látogatókat különböző zenei és kulturális programok is szórakoztatták a nap folyamán a Komáromi Városmarketing és Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából. Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában összesen 81 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. A hagyományos és „Mentes” versenykategóriák mellett idén a Csokoládé Világnapja alkalmából külön „Csokoládé” kategóriát is indított az Ipartestület. A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló Szakmai zsűri, Közönség zsűri és a Szakmai Szervezetek zsűrije is értékelte. A Közönség zsűri tagjai voltak: Vajda Luca kézilabdázó – a Konyhafőnök műsor döntőse, Dezsereczky István – nehézsúlyú birkózó világbajnok, Komáromi Tibor – világ- és Európa bajnok birkózó, a Magyar Birkózó Szövetség korábbi elnöke, Proczeller Tamás – KomGasztro műsorvezetője, Sági Szilárd – Gasztrokibic A rendezvényen a versenyfagylaltok mellett kóstolhatók voltak a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltjai is. A versenyzők kreativitásának semmi sem szabott határt, a pikánsan ízesített csokoládék mellett szinte minden fajta gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel, vagy akár zöldségekkel kombinálva. A legnagyobb sláger azonban, mely több versenyző ötletének is az alapját adta, egyértelműen a magyar gasztronómia egyik kiváló alapanyaga, a TEJFÖL volt, valamint sokakat megihletett mindannyiunk gyermekkori kedvence, a TEJBEGRÍZ is. A fagylalt bemutatókon olyan különlegességeket is megismerhettek a látogatók, mint a „Túrós csusza fagylalt szalonnával”, vagy a „Sajtos-tejfölös lángos fagylalt”, valamint bemutatkozott a Gelato Europe Cup – Fagylalt Európa-bajnokságon bronzérmet nyert magyar csapat „Mogyoró, tonkabab, feketeribizli” fagylaltja is. A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek: „A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek. Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: Sütőtökös mandula, dió variációkkal – Somodi János – Florida Fagyizó, BalatonmáriafürdőEzüstérem: Kávés csokoládé mogyoró – Wilheim Dávid – Da Crema Fagyizó, NagykanizsaBronzérem: Bana-nut – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök „M”- Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória) Aranyérem: Mandulakert – Kovács Roland – Krém Cukrászda, SzékesfehérvárEzüstérem: Fekete noha – Wilheim Dávid – Da Crema Fagyizó, NagykanizsaBronzérem: Szilvafácska – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök „Csokoládé” kategória: Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek. Aranyérem: Sós karamellás körte – Végh József – Krém Cukrászda, SzékesfehérvárEzüstérem: Fekete bárány – Tóth Erika – Black Sheep Kávézó és Konyha, DebrecenBronzérem: Flamand Csokoládé – Ipacs Balázs – FrieslandCampina Hungária Zrt, Budapest „C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye Aranyérem: Gundelek kedvence – Takács Norbert – m-Gel Hungary Kft., BudapestEzüstérem: Joghurtos mangó lassi lime-mal és kardamommal – Rétfalvi Attila – MasterMartini Hungary Kft., BudapestBronzérem: Kolumbiai kávé piemontei tejmogyoróval – Rétfalvi Attila – Master Martini Hungary Kft., Budapest „C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye Aranyérem: Pomázi V.I.P. Ananászeper – Takács Norbert – m-Gel Hungary Kft., BudapestEzüstérem: Mentes mango citromfűvel – Cseri Róbert – KEN Carpathia Kft., BudapestBronzérem: Gyümölcsleves zabkásagombóccal – Andok Tamás – Nectar Kft., Budaörs Különdíjak: Közönségdíj: Mentás uborka – Pálfi Attila – Vitorlás Fagyizó, BalatonmáriafürdőSzakmai szervezetek különdíja: Rákóczi túrós rozmaringos sült barackkal – Konczné Koncz Andrea – Sissi Kézműves Fagylaltozó, GödöllőKomárom város különdíja: Mangó sorbet céklahabos meringa variegátóval – Benkő Péter – IREKS-STAMAG Kft., KomáromElső Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: Yuzu-lime-kefír – Martin Braun Kft. Budapest Megérkezett a magyar görögdinnye, a nyár íze Feketén a tányér mögött: fekete fizetések a vendéglátásban Sztárkavalkád Balatonfüreden – ahogy még nem láttad és nem hallottad 30 éves a Krisna-völgyi Búcsú – ünnep, ami megérinti a lelked Indul a nyár legmenőbb sörös játéka Budapesten Magyar Cukrász Ipartestület/Pixabay
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Először rendezik meg a halak napját Először rendezik meg a halak napját március 20-án a Magyar Országos Horgász …
3,0 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom májusban Májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,0 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,6 …