Főoldal Hírek Színes Hat trükk, hogy újjongva fogadják a gyerekek az egészséges vacsorát

Hat trükk, hogy újjongva fogadják a gyerekek az egészséges vacsorát

9 perc átlagos olvasási idő
0
314
 ehaccp_topbanner3.jpg

A rendkívül tápláló hüvelyesek számtalan módon tehetik változatossá az otthoni étkezést: megállják helyüket főételként vagy köretként, még a legfűszeresebb fogást is jól kiegészítik. Igazi kihívásnak bizonyulhat azonban a család válogatós tagjaival megszerettetni a babból, borsóból és lencséből készült tápláló ételeket, vagy akár csak rávenni őket arra, hogy megkóstolják azokat.Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) most bemutat néhány szórakoztató és kreatív módszert arra, hogy a gyerekek ezután örömmel fogadják az egészséges vacsorát.

 

Egy régi ismerős új köntösben

A humusz egyre elterjedtebb és a gyerekek körében igen népszerű csicseriborsó krém. Gondolta volna hogy szinte bármelyik főtt hüvelyesből elkészíthető egy hasonló kence? A kedvenc humusz receptjében egyszerűen cserélje ki a csicseriborsót főtt lencsére vagy babra. A siker nem marad el, ha a krémet megfűszerezzük a gyerekek által már kedvelt ízekkel (pl. piros paprika, szárított paradicsom) és ízletes pitával, színes zöldségekkel vagy szendvicsben kínáljuk. A kombinációk száma szinte végtelen!

Kevés gyerek mondana nemet egy hamburgerre vagy húsgombócra. Ugyanilyen szívesen fogadják majd a hús helyett lencsével vagy babbal (vagy akár a kettő keverékével) készített változatot. A legválogatósabb gyerekekkel is könnyebb megszerettetni az újat, ha azt az általuk ismert ételek formájában csempésszük be étrendjükbe.

 

A hüvelyesek igazi szuperélelmiszerek, tele fehérjével, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Fotó: FAO/©Snowbelle/Shutterstock

 

Csak a pépet ne!

A legtöbb gyerek ki nem állhatja a túl pépesre főtt babot. Ez kiküszöbölhető azzal, ha konzerv bab helyett szárított babból készül az étel, amivel sokkal kellemesebb textúrát lehet elérni. A szárított babot a főzés előtt áztassa be egy éjszakára vízbe.

 

Közelítse meg gyakorlatiasan a dolgot

Keressünk egy könyvet a könyvtárban a hüvelyesek termeléséről, vagy akár ültessen el pár magot egy cserépben vagy a kertben, hogy a kicsik megtapasztalhassák, honnan jön az étel. Ha maga a folyamat izgalmas, szívesebben nyitnak majd a kóstolásra is.

Bevonni a gyerekeket a főzésbe közismert megoldás. Fokozható az élmény ha a vacsora alapanyagait a gyerekekkel közösen szerzi be, hogy maguk választhassák ki a hüvelyeseket, zöldségeket és gyümölcsöket. Hazatérve a gyerekek feladata lehet a bab beáztatása. Bízzuk rájuk, hogy mivel emlékeztetik magukat az áztatási idő végére.

Ha bab- vagy lencseburger a menü, bízza a formázást a gyerekekre. Legyenek ők a vacsora-felelősök, például azzal, hogy a burritóba maguk válogatják össze és rendezik el a töltelékeket.

 

Pinterest

 

Tálaljon játékosan

A babot, a borsót és a lencsét rendezze el kreatív mintákban a tányéron. A babból készülhet mosolygó arcocska, a lencséből hullócsillag és így tovább. A gyerekek ebben is szívesen segítenek ötleteikkel.

 

Keverje a kedvenc levesbe vagy szószhoz

A pürésített főtt lencse, bab és a borsó észrevétlenül becsempészhető levesekbe, pörköltbe vagy mártásokba. Ez tartalmasabbá és ízletesebbé teszi az ételt, valamint sűrűbb és egészségesebb ételt eredményez.

 

Hagyjon helyet a desszertnek

Sok ismert desszert alapanyaga a bab, mely viszonylag semleges íz mellett tartalmasabbá és nedvesebbé varázsolja a süteményeket. Az ázsiai konyha édes babpasztát használ az olyan népszerű édességek töltelékeként, mint az őszközép ünnepi holdsütemény vagy édes párolt gombócok. Tulajdonképpen bármilyen családi recephez hozzáadható egy kis vörösbabból és barna cukorból készült püré. A fekete bab még akár a tojást is kiválthatja a kakaós sütikben, a gyerekek észre sem veszik majd a különbséget.

Bármelyik módszert is választjuk, érdemes erőfeszítéseket tenni a hüvelyesek bevezetésére a család étkezésébe, mert alacsony glikémiás indexük és zsírtartalmuk mellett egyedülállóan gazdagok vasban, vitaminokban és ásványi anyagokban.

A gabonafélékhez képest átlagosan kétszer annyi fehérjét tartalmaznak és az áruk is kedvező. Mindezek okán nem meglepő előkelő és stabil helyük a világ számtalan konyhájában.

 

 

FAO/OPH Kép: ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)
  • Halból nem lesz hiány

    Elegendő hal lesz idén az ünnepekre a közepesnek mondható haltermés ellenére, az árak tava…
  • „Citromba harapott” a Nébih

    Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta progra…
  • Milliárdokkal többet költünk a karácsony miatt

    Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) rekordméretű kiskereskedelmi bevételre számít. A…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
  • Halból nem lesz hiány

    Elegendő hal lesz idén az ünnepekre a közepesnek mondható haltermés ellenére, az árak tava…
  • „Citromba harapott” a Nébih

    Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta progra…
  • Milliárdokkal többet költünk a karácsony miatt

    Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) rekordméretű kiskereskedelmi bevételre számít. A…
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Halból nem lesz hiány

Elegendő hal lesz idén az ünnepekre a közepesnek mondható haltermés ellenére, az árak tava…