Főoldal Hírek Csőposta Varázskemence napja harmadszor

Varázskemence napja harmadszor

14 perc átlagos olvasási idő
0
1,014
 ehaccp_topbanner3.jpg

„Elhozzuk a fesztivált” címmel jótékonysági gasztronómiai eseményére készülnek a Gyengénlátók Általános Iskolában, Budapesten. Az intézmény udvarán fatüzelésű kemencében sütnek kenyeret fogyatékkal élő gyermekek 2017. május 13-án, immár a harmadik évben.

A Varázskemence napján a fiatalokat gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői, valamint gasztrobloggerek segítik.

Amellett, hogy a gyermekek remélhetőleg egy életre szóló élménnyel gazdagodnak majd, a friss illatú és utánozhatatlan ízű, kemencében sült kenyeret a látogatók megkóstolhatják és meg is vásárolhatják, így segítve a résztvevő speciális iskolákat.


A Varázskemence rendezvény szervezőiként egy felejthetetlen napot szeretnének szerezni fogyatékkal élő gyermekeknek: nem kisebbre vállalkozunk, mint, hogy megpróbáljuk betölteni számukra – még ha csak egy pillanatra is – a hiányzó érzékük okozta űrt. A gyerekek által készített kemencés kenyeret a látogatók megkóstolhatják és vásárolhatnak is belőle, amivel egyrészt az adott intézményt segítik, másrészt megmutatják a fiataloknak, hogy az általuk készített termékeknek értéke van.


A „mindenki tud kenyeret sütni” cél, ami miatt a rendezvényt 2015-ben életre hívtuk nem változott. Láttuk az örömöt a gyerekek arcán, a segítő vendéglátós diákok és profi szakemberek arcán. Sokan már másnap kérdezik a tanítót, hogy mennyit kell aludni a következő Varázskemencéig.


A 3. Varázskemence Napja új kihívások elé néz. Nagyon sok fogyatékkal élő gyerek van Magyarországon, akik nem jutnak el a megszámlálhatatlan sok zenei, gasztro, tematikus fesztiválra, vagy a fesztivál nem akadálymentes, vagy anyagilag nem engedhetik meg maguknak.


A Varázskemence Napja 2017-ben olyan rendezvény lesz, amelyik akadálymentes és az igazi fesztivál élményét nyújt a fogyatékkal élő gyermekeknek. Élményt szeretnénk adni, a felhőtlen szórakozás élményét, és azt hogy a kemence mellett bárki megállja a helyét. Az előző években csatlakozott a rendezvényhez közel az összes nagy hazai gasztronómiai és fogyatékosokat támogató szervezet, anyagilag vagy alapanyaggal, a munkájával is támogatja a JóPont Oktatási Alapítvány, a BRFK, Magyar Turisztikai Ügynökség, a Tóalmási Húscsarnok Kft. a METRO áruházak, a Vasutasok Országos Kulturális Egyesülete, a Meta-Inf Informatikai Kft., a Kreatív Kontroll, Zugló Önkormányzata, a Magyar Éttermi Mesterek Klubja, valamint a XVI. kerületgazda.


A program verseny is lesz egyben: összesen 8 speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó intézményből (vakok, gyengénlátók, hallássérültek, mozgássérültek, down kórosok
iskolái) érkező 2-3 fős csapatok mérik össze ügyességüket különböző gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői, valamint gasztrobloggerek segítségével.


A diákok hagyományos fehérkenyeret sütnek majd fatüzelésű kemencében, majd azokból szendvicseket is gyártanak a látogatóknak. Az elkészült kenyereket a szakmai támogató Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének pékmesterei értékelik. A megmérettetésről természetesen mindenki nyertesként távozik.


A kenyereket a gyerekek a főtámogató KemenceMánia fatüzelésű mobil kemencéiben sütik.


A résztvevőknek játékos programokkal is készülünk, hogy ők is átélhessék az igazi fesztiválhangulatot. A gasztro programok (zöldség faragás, sajtkészítés, dietetikai bemutató, interaktív élelmiszerbiztonság) mellett kulturális programokkal is várjuk az érdeklődőket: párnavarrás, BRFK KRESZ park, BRFK lovas és biciklis rendőrök, mentőautó bemutató, babafoglalkoztató, erdei kalamajka musical, a Szent István Ütőegyüttes és a Nemadomfel zenekar.
A sportprogramokon mindenki kedvére kipróbálhatja fogyatékkal élők sportjait, pl. a vakfocit és a csörgőlabdát, kerekesszékes gerelyhajítást vagy a futást bekötött szemmel.


Ahogy már az előző alkalommal is, ugyanekkor rendezzük meg a vendéglátó és pék iskolák tanulóinak „Füstölt húsos kelt tészta” sütő versenyét, amelyre pék, pék-cukrász, szakácsképzést nyújtó iskolák 3 főből álló csapatai nevezhetnek.


A Varázskemence napja teljes egészében non-profit rendezvény. A szervezők és a támogatók önszorgalomból, szabadidőben végzik a program előkészítését és lebonyolítását, azért díjazást nem vesznek fel.


A rendezvény időpontja: 2017. május 13. szombat 9:00-tól 19:00-ig


Helyszín: Gyengénlátók Általános Iskolája – 1147 Budapest, Miskolci út 77. Bővebb információ: Török Szabolcs – 06 20 556 45 38


https://www.facebook.com/events/1884178668472117/


www.varazskemence.hu

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…