Főoldal Hírek Színes Újabb éttermek kaptak Michelin-csillagot Horvátországban

Újabb éttermek kaptak Michelin-csillagot Horvátországban

5 perc átlagos olvasási idő
0
481
 ehaccp_topbanner3.jpg

Újabb három étterem kapott egy-egy Michelin-csillagot Horvátországban – adta hírül kedden a Jutarnji List camű horvát napilap.

     A Rovinjban található Agli Amici, az Abbáziában (Opatia) nemrég megnyílt Hilton Hotel Nebo by Deni Srdoc és a Mali Losinj-i Alhambra Hotel Alfred Kaller étteremmel együtt már tíz Michelin-csillagos vendéglő van Horvátországban.

    Az eddig hét étterem – a zágrábi Noel, a lovrani Draga di Lovrana, a sibeniki Pelegrini, a dubrovniki 360 (fok), a rovinji Monte, a Pag szigetén található novaljai Boskinac és a korculai LD Terrace – sikeresen megtartotta csillagát.

    Az első horvátországi Michelin-csillagot az Isztriai-félszigeten lévő Monte étterme kapta még 2017-ben.

    Három horvát étterem Bib Gourmand minősítést kapott: az isztriai Bujében a Konoba Malo Selo és Valbandonban az Alla Beccaccia, valamint Zágrábban az Izakaya by Ti jappán fúziós étterem. Ezen a listán szerepelnek tavaly óta a Solta szigeti Konoba Skoj és a varazsdhegyi (Varazdin Breg) Zlanta Gorica, valamint 2019 óta az isztriai Batelin, a közép-dalmáciai Konoba Vinko és két zágrábi étterem, a Tkac és az Agava is.

    A Michelin tavaly egy új szimbólumot vezetett be a francia kalauzba: egy zöld, négylevelű lóherét.

A gasztronómia kalauz ezzel kívánja szimbolizálni a fenntarthatóságot, és így kíván rámutatni azokra az éttermekre, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat és védjék a biológiai sokféleséget.

    Ezt a jelzést Horvátországban elsőként a zágrábi Esplanade Hotel Zinfandel´s étterme kapta. A hotel partnere a Természetvédelmi Világalapnak (WWF), a világ egyik legnagyobb civil természetvédelmi szervezetének. A Zinfandel’s kulináris kínálatában helyi termékekből készített ételek szereplenek, valamint egy olyan gyümölcsbor, amelyhez a szálloda teraszán termelik meg a gyümölcsöket. Digitális étlapot használnak, a vendégek az asztali tartóra helyezett QR-kódról közvetlenül érhetik el az étlapot. Nagy hangsúlyt fektetnek továbbá a szelektív hulladékgyűjtésre, a konyhában felhasznált olajat és zsírt pedig bioüzemanyként alkalmazzák.

MTI/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Wavin Építőipari Trendmutató: a kék-zöld tetőké a jövő

A városokban is megvalósítható a víz természetes körforgása ZSÁMBÉK, 2023.05.30. – Az épít…