Főoldal Hírek Átólzéig Tudtad, mit jelentenek a gyümölcsökön lévő matricák?

Tudtad, mit jelentenek a gyümölcsökön lévő matricák?

6 perc átlagos olvasási idő
0
5,346
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az igazság megdöbbentő. Mindig oda kéne figyelned rá!

 

Szinte sokkolt, amikor felfedeztem a gyümölcsökön lévő matricák jelentését. Egészen mostanáig azt hittem, hogy ezeken csak lényegtelen dolgok, reklámok vannak.

Elég kicsi az esélye annak, hogy az emberek nagy része felfigyeljen ezeknek a matricáknak a jelentésére. A logó egyik része világos, a másik részén található az úgynevezett PRICE LOOK UP kód ( PLU kód ). Mint kiderült, a termelők nem magukat akarják reklámozni a logón, hanem fontos és kötelező tájékoztatás van rajta a vásárlók részére.

Az alábbiakban mindent megtudhatsz a matricán feltüntetett számok "titkos" jelentéséről.

 

A négy számjegyű, 3-as vagy 4-es számmal kezdődő digitális kód

Ha négy számot látsz a matricán, az azt jelenti, hogy a gyümölcsöt vagy zöldséget modern agrártechnológiai eszközök segítségével- magyarul bőséges műtrágya és növényvédő vegyszerek felhasználásával- termesztették.

 

Az öt számjegyű digitális kód, ami 8-assal kezdődik


Amikor ezt a matricát látod, tudd, hogy a gyümölcs génmódosított, ami sajnos egyre elterjedtebb az egész világon. A génmódosított eljárás napjainkban is nagyon sok vitát vált ki a szakértők között. A statisztikai adatok szerint a legtöbb gyümölcs, amit génmódosítással termesztenek, a dinnye, a banán és a papaja.

 

Az öt számjegyű digitális kód, ami 9-essel kezdődik

 


Ez a kód a bio termékeket jelöli. A megnevezés alatt azt kell érteni, hogy a gyümölcsöt a régi gazdálkodási módszerek szerint termesztették. Minden munkafolyamatot kézzel végeztek és a termés vegyszer mentes.

 

Amikor a termék nem PLU kód-al jelölt

 


Az emberek sokszor a matrica nélküli gyümölcsöket keresik. Ez azonban veszélyes. A külföldről behozott gyümölcsöt mindig fel kell címkézni. Ha nincs címke, akkor azt valószínűleg szándékosan eltávolították, az pedig feltehetően nem előny a vásárló számára.

 

Forrás: Csodásnap.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg …