Főoldal Hírek Átólzéig Töltött káposzta, vagy alföldi nevén szárma

Töltött káposzta, vagy alföldi nevén szárma

3 perc átlagos olvasási idő
0
3,675
 ehaccp_topbanner3.jpg

Töltött káposzta, vagy alföldi nevén szárma

 

Hozzávalók (4 személyre):

 

  • 1,2 kg sertés darált hús
  • 0,2 kg darált füstölt szalonna    
  • 5 dkg só
  • Ízlés szerint, csombor és kapor
  • 3 dkg kömény
  • 10 dkg fűszerpaprika
  • 10 db babérlevél
  • 0,6 kg rizs
  • 25 dkg vöröshagyma
  • 1,2 kg savanyú káposzta (apró)
  • 1,5 kg savanyú káposzta (leveles)
  • 2 dl tejföl

 

A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd lepirítjuk. A rizsből félig megfőtt párolt rizst készítünk, amit kihűtünk. A darált húst, a kihűlt rizst, a pirított vöröshagymának az egy harmadát, a sót, csombort, kaprot, köményt, a fűszerpaprikának harmadát, és a darált szalonnát összegyúrjuk, majd az ereitől megszabadított savanyú káposzta levelekbe töltjük.

Egy lábasba rétegezve beletesszük a maradék vöröshagymát, a savanyú káposzta csíkokat, a megtöltött leveleket, sót, borsot, fűszerpaprikát, babérlevelet, majd kevés lével felengedve, fedő alatt készre főzzük.

Tálaláskor kikevert tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Ez egy hagyományosnak mondható ételnek számít, melyet ugyan főként karácsonykor, de azért az év más időpontjaiban is szívesen fogyasztunk. Ez az étel egyébként hagyományosan erdélyi ételnek számít, de a határaink megváltoztatása által magyar ételnek minősíthetjük. Kóstolják csak meg!

 

Jó étvágyat kívánunk!

 A recept az étteremben elérhető, megkóstolható. Cím: Nagy Fa-Tál Konyhája, 1052 Budapest Kígyó utca 4.

www.nagyfatal.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Programsorozattal ünnepli Budapest egyesítésének 151. évfordulóját a fővárosban

Háromnapos programsorozattal ünnepeli Budapest egyesítésének 151. évfordulóját november 15…