Főoldal Hírek Átólzéig Radikálisan csökkent az egészségtelen élelmiszerek mennyisége

Radikálisan csökkent az egészségtelen élelmiszerek mennyisége

6 perc átlagos olvasási idő
0
554
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az új egészségkultúra program egyik fontos eleme az életmódváltás, ami nemcsak intenzívebb felvilágosító munkával ösztönözhető, olykor rendeletekre is szükség van, hogy az élelmiszergyártók minél egészségesebb termékeket kínáljanak. Ebben a tekintetben hazánk 2019-ben hivatalosan is követendő példává vált az uniós tagállamok számára, mert radikálisan csökkentette a szív- és érrendszeri betegségekben jelentős szerepet játszó transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben – közölte az Emmi.

Az Európai Unióban 2021-től érvénybe lépő rendelet is a magyar szabályozásban foglalt határértéket állapítja meg.

Öt éve lépett hatályba hazánkban az a rendelet, amelynek célja a növényi olajok hidrogénezése – keményítése – során keletkező ipari transzzsírsavak (TFA) mennyiségének csökkentése volt az élelmiszerekben. A túlzott TFA-bevitel ugyanis bizonyítottan növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) újabb kétéves együttműködése részeként az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azt is felmérte, mivel helyettesítették a hazai élelmiszergyártók a kedvezőtlen élettani hatású transzzsírsavakat.

Az OGYÉI által végzett első elemzés kimutatta, hogy az egységes szabályozásnak köszönhetően drasztikusan, 20 százlékról 2 százalékra csökkent a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek száma, és ezzel párhuzamosan a lakosság becsült TFA-bevitele is.

Az idén befejeződött második hatásvizsgálat pedig megállapította, hogy az 57 vizsgált termék – egy kivétellel – a rendeleti határértékeknek megfelelő mennyiségben tartalmaz transzzsírsavakat, ugyanakkor a termékek 61 százalékánál az élelmiszergyártók a transzzsírsavakat az élettanilag szintén kedvezőtlen hatású, bár kisebb egészségügyi kockázatú zsírokkal helyettesítették.

A gyártók a továbbiakban úgy tehetnek a fogyasztók egészségéért, ha a kedvező hatású egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat nagyobb arányban tartalmazó zsiradékokat részesítik előnyben a telített zsírokkal szemben. Ezen élelmiszerek azonosítását pedig egy, a feldolgozott élelmiszerek főbb tápanyagadatait követni képes objektív élelmiszer-monitorozó rendszer kialakítása tudná támogatni. Az egyes élelmiszerek transzzsírsav-tartalmáról az OGYÉI weboldalán jelenleg is elérhető adatbázis nyújt tájékoztatást.

A lakosság számára változatlanul azt javasoljuk, hogy a lehető legritkábban fogyasszanak magas zsírtartalmú feldolgozott élelmiszereket – például édes kekszeket, nápolyit, cukrászsüteményeket, alacsony kakaótartalmú bevonómasszás édességeket – tette hozzá a minisztérium.

EMMI/OPH/pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…