Főoldal Hírek Csőposta Tokaj végzett az élen az Országos Syngenta Borversenyen

Tokaj végzett az élen az Országos Syngenta Borversenyen

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,085
 ehaccp_topbanner3.jpg

Tokaj végzett az élen az Országos Syngenta Borversenyen

 

A Tokaji borvidék borászatai vitték a prímet az idei Országos Syngenta Borversenyen. Mint a siófoki díjátadón kiderült: a legjobb tizenkét nedűből öt Tokaj térségéből került ki, a többi öt borvidékről érkezett. A zsűri döntésének értékelésekor elhangzott: az idei versenyen jól szerepeltek a 2015-ös évjárat borai is, különösen a rozé lett kiemelkedő. Vörösborok kategóriájában pedig Eger, Villány és a Szekszárd borászatai jeleskedtek.

Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója kifejtette: rendkívül örömteli, hogy az ország valamennyi borvidékéről ilyen jelentős számú, összesen 446 bort neveztek az idei országos borversenyre. A beérkezett nevezések több mint fele 2015-ös évjáratú. Tavaly mintegy 58 ezer hektárról szüretelték le a szőlőt, a termés mennyisége meghaladja a 413 ezer tonnát. Ebből a becslések szerint mintegy 2,9 millió hektoliter bor készül.A jégverés sújtotta területek kivételével a borvidékek többségében a tavalyi szezon érett, egészséges, rendkívül szép szőlőt eredményezett, ez a borban is megmutatkozik, hangsúlyozta Czigány Tibor.

Dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke elmondta: 273 fehér, 63 rozé, 106 vörös és két-két pezsgő, illetve gyöngyözőbor került a szakértő zsűri elé.

–      Nagyon színvonalas versenyen vagyunk túl, az elmúlt évek legerősebb mezőnye gyűlt össze– értékelt dr. Janky Ferenc. – Kiemelném a 2015-ös borokat, amely már most mindenféleképpen jó évjáratúnak tekinthetőek. A legjobb tizenkét borból négy 2015-ös évjáratú. Tavaly bebizonyosodott, hogy hatékony növényvédelemmel meg lehet óvni a szőlőt, s az időjárás is nagyrészt kedvező volt, így jó évet könyvelhettünk el.

Dr. Janky Ferenc összefoglalójában kiemelte: a Tokaji-borvidék visszaszerezte első helyét, a világszerte híres borkülönlegességek idén a legjobb tizenkét bor között öttel képviseltetik magukat. Vörösborok tekintetében kiemelkedően szerepeltek Eger, Villány és a Szekszárd borászatai.

–      2015-ös fehérborok között néhány fajta – chardonnay, sauvignon – maradt el kissé a várakozásainktól, az olaszrizling viszont igen jóra sikerült. Ha azt mondjuk, hogy a fehérek összességében jók, akkor a 2015-ös rozék kiválóak lettek. Ez a verseny is bizonyította, hogy a magyar borászok egyre jobbak rozéban. A nemzetközi eredményeket ismerve az élvonalban vagyunk e tekintetben. Kiemelném ezeken kívül a korábbi évjáratok kitűnő vörösborait is, amelyek között igen-igen apró különbségek döntöttek egy-egy nedű javára.

Az idei borversenyen 16 oklevél, 72 bronzérem, 233 ezüstérem, 113 aranyérem, 9 nagyarany és 3 Quadris elismerést kaptak a borászok. A legjobbakban járó Quadris-díjakat ebben az évben a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es 5 puttonyos Béres tokaji aszúja, a Hilltop Neszmély Zrt. – 2015-ös Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay-je, valamint Balga István 2012-es Béke Egri Superior Cuvée-je érdemelte ki.

Eredmények:

 Quadris-díj:

Pincészet/termelő

Név

Évjárat

Borvidék

Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Béres Tokaji Aszú 2011 5 puttonyos

2011

Tokaji

Hilltop Neszmély Zrt.

Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay

2015

Neszmélyi

Balga István

Béke Egri Cuvée Superior

2012

Egri

 

 

Nagyarany:

Pincészet/termelő

Név

Évjárat

Borvidék

Tolcsva-bor Kft. – Sajgó Pincészet

Tokaji 5 puttonyos aszú

2008

Tokaji

Tomolik Kertészeti és Pincészeti Kft.

Sauvignon Blanc

2015

Tolnai

Tokaj Oremus

Tokaji Aszú 5 puttonyos

2007

Tokaji

Sauska és Társa Kft.

Sauska Merlot Konkoly 2009

2009

Villányi

Gál Szőlőbirtok és Pincészet

Kékfrankos Rozé

2015

Kunsági

Szöllősi Pincészet Kft.

Zenit

2015

Neszmélyi

Koch Csaba

Villányi Cabernet Sauvignon Classicus

2012

Villányi

Sárga Borház

Tokaji kései szüret

2013

Tokaji

 
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…