Főoldal Hírek Átólzéig Fejlesztés: Google Térképen a FUTÁR információi

Fejlesztés: Google Térképen a FUTÁR információi

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,290
 ehaccp_topbanner3.jpg

Fejlesztés: Google Térképen a FUTÁR információi

 

A Budapesti Közlekedési Központ és a Google együttműködésének köszönhetően péntektől a BKK a FUTÁR-ból származó valós idejű adatokkal látja el a Google Térkép online utazástervező rendszerét – jelentette be Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója Magyarország vezető infokommunikációs konferenciáján, a balatonfüredi Infotéren tartott előadásában. 
A Google rendszerében weben vagy mobiltelefonon az utazástervezés során nem csak az eddigi módon a tervezett menetrendet, hanem a valós forgalmi helyzetet, a FUTÁR műholdas nyomkövető rendszeréből származó adatokat, a buszok, villamosok várható valós érkezési idejét is figyelembe veszi és az esetleges zavarokról tájékoztatást ad.

A Budapesti Közlekedési Központ a FUTÁR segítségével valós idejű közösségi közlekedési adatokat nyújt a Google számára. A Google Térkép így részletesebb és okosabb útvonaltervezést tesz lehetővé Budapesten: az eddig menetrendi adatok alapján történő utazástervezés helyett a rendszer a valós forgalmi helyzet, a BKK műholdas nyomkövetési rendszere alapján azt mutatja, hogy mikor indul az adott megállóból egy-egy jármű, és hogy ténylegesen milyen útvonalon lehet a leggyorsabban eljutni valahová. 

Európában ötödikként vezetjük be ezt a szolgáltatást, a BKK és a Google együttműködésének köszönhetően – jelentette be Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a balatonfüredi Infotér konferencián.

A Google térképét világszerte több mint egymilliárd ember használja havonta, ennek részeként a budapesti tömegközlekedési útvonaltervező továbbfejlesztésére kötött együttműködést a BKK mint a főváros közlekedésszervezője. A valós idejű információkon kívül a statikus adatszolgáltatás is pontosabb lett:

  • a Google az útvonaltervezésnél már figyelembe veszi a térképen feltüntetett metrólejárókat is,
  • az esetleges forgalmi zavarok ugyancsak megjelennek a térképen, a BKK Info rendszeréből az adatok automatikusan megjelennek az utazástervezés során.

“Örömünkre szolgál, hogy Európában az elsők között Budapestre is megérkezett a tömegközlekedési útvonaltervező valós idejű változata” – üdvözölte a továbbfejlesztett szolgáltatás indulását Heal Edina, a Google magyarországi vezetője. “Budapesten három éve indult a tömegközlekedési eszközökre szabott útvonaltervezés a Google Térképen. Az, hogy a valós idejű adatok beépítésének köszönhetően látható lesz, a menetrendhez képest valójában mikor indul a járat, melyik az éppen leggyorsabb útvonal, vagy hogy van-e valamilyen forgalmi zavar, segíteni fog tervezhetőbben és kényelmesebben eljutni az úti céljukhoz az itt élő és az ide látogató embereknek.”

A Google térképén az útvonaltervezés funkciót választva – vagy közvetlenül a terkep.google.hu/transit oldalra navigálva – elegendő megadni az indulás helyét és az úti célt, ezt követően megjelennek a tervezett útvonal ajánlatai, amelyek közül könnyedén lehet választani.
bilalkalmazásain jelennének meg. 

„Elkötelezettek vagyunk a nyílt adathozzáférés irányába. Három éve a BKK volt Magyarországon az első – a tömegközlekedésben pedig mindmáig sajnos az utolsó –, amely nyilvánossá tette a teljes menetrendi adatbázist mindennap frissítve, teljes körű hozzáféréssel. Ezt most kiterjesztjük, és a tömegközlekedési járművek valós idejű információit is nyilvánosan hozzáférhetővé tesszük. Ennek eredményeként nemcsak a Google használhatja adatainkat ingyen, hanem bármely informatikai fejlesztő elkészítheti a maga kreatív mobilalkalmazását a BKK ezen adatai alapján” – mondta az együttműködés jelentőségéről Vitézy Dávid vezérigazgató.

 

OrientPress Hírügynökség ( OPH)/BKK; Pixabay
 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MTÜ: erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly

A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A Nemzeti Turis…