Főoldal Hírek Átólzéig Fejlesztés: Google Térképen a FUTÁR információi

Fejlesztés: Google Térképen a FUTÁR információi

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,103
 ehaccp_topbanner3.jpg

Fejlesztés: Google Térképen a FUTÁR információi

 

A Budapesti Közlekedési Központ és a Google együttműködésének köszönhetően péntektől a BKK a FUTÁR-ból származó valós idejű adatokkal látja el a Google Térkép online utazástervező rendszerét – jelentette be Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója Magyarország vezető infokommunikációs konferenciáján, a balatonfüredi Infotéren tartott előadásában. 
A Google rendszerében weben vagy mobiltelefonon az utazástervezés során nem csak az eddigi módon a tervezett menetrendet, hanem a valós forgalmi helyzetet, a FUTÁR műholdas nyomkövető rendszeréből származó adatokat, a buszok, villamosok várható valós érkezési idejét is figyelembe veszi és az esetleges zavarokról tájékoztatást ad.

A Budapesti Közlekedési Központ a FUTÁR segítségével valós idejű közösségi közlekedési adatokat nyújt a Google számára. A Google Térkép így részletesebb és okosabb útvonaltervezést tesz lehetővé Budapesten: az eddig menetrendi adatok alapján történő utazástervezés helyett a rendszer a valós forgalmi helyzet, a BKK műholdas nyomkövetési rendszere alapján azt mutatja, hogy mikor indul az adott megállóból egy-egy jármű, és hogy ténylegesen milyen útvonalon lehet a leggyorsabban eljutni valahová. 

Európában ötödikként vezetjük be ezt a szolgáltatást, a BKK és a Google együttműködésének köszönhetően – jelentette be Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a balatonfüredi Infotér konferencián.

A Google térképét világszerte több mint egymilliárd ember használja havonta, ennek részeként a budapesti tömegközlekedési útvonaltervező továbbfejlesztésére kötött együttműködést a BKK mint a főváros közlekedésszervezője. A valós idejű információkon kívül a statikus adatszolgáltatás is pontosabb lett:

  • a Google az útvonaltervezésnél már figyelembe veszi a térképen feltüntetett metrólejárókat is,
  • az esetleges forgalmi zavarok ugyancsak megjelennek a térképen, a BKK Info rendszeréből az adatok automatikusan megjelennek az utazástervezés során.

“Örömünkre szolgál, hogy Európában az elsők között Budapestre is megérkezett a tömegközlekedési útvonaltervező valós idejű változata” – üdvözölte a továbbfejlesztett szolgáltatás indulását Heal Edina, a Google magyarországi vezetője. “Budapesten három éve indult a tömegközlekedési eszközökre szabott útvonaltervezés a Google Térképen. Az, hogy a valós idejű adatok beépítésének köszönhetően látható lesz, a menetrendhez képest valójában mikor indul a járat, melyik az éppen leggyorsabb útvonal, vagy hogy van-e valamilyen forgalmi zavar, segíteni fog tervezhetőbben és kényelmesebben eljutni az úti céljukhoz az itt élő és az ide látogató embereknek.”

A Google térképén az útvonaltervezés funkciót választva – vagy közvetlenül a terkep.google.hu/transit oldalra navigálva – elegendő megadni az indulás helyét és az úti célt, ezt követően megjelennek a tervezett útvonal ajánlatai, amelyek közül könnyedén lehet választani.
bilalkalmazásain jelennének meg. 

„Elkötelezettek vagyunk a nyílt adathozzáférés irányába. Három éve a BKK volt Magyarországon az első – a tömegközlekedésben pedig mindmáig sajnos az utolsó –, amely nyilvánossá tette a teljes menetrendi adatbázist mindennap frissítve, teljes körű hozzáféréssel. Ezt most kiterjesztjük, és a tömegközlekedési járművek valós idejű információit is nyilvánosan hozzáférhetővé tesszük. Ennek eredményeként nemcsak a Google használhatja adatainkat ingyen, hanem bármely informatikai fejlesztő elkészítheti a maga kreatív mobilalkalmazását a BKK ezen adatai alapján” – mondta az együttműködés jelentőségéről Vitézy Dávid vezérigazgató.

 

OrientPress Hírügynökség ( OPH)/BKK; Pixabay
 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …