Kultúra Tizenharmadszor rendeznek Medvehagyma-fesztivált Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2016-04-06 5 perc átlagos olvasási idő 0 830 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Tizenharmadszor rendeznek Medvehagyma-fesztivált Gasztronómiai különlegességek mellett kulturális programokkal és koncertekkel is várja vendégeit a Medvehagyma Fesztivál, amelyet április második hétvégéjén immár tizenharmadik alkalommal rendeznek meg a Pécshez közeli Orfűn. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a fesztivált beharangozó pénteki pécsi sajtótájékoztatón mintaértékűnek nevezte, hogy a civil kezdeményezésként indult fesztivált az orfűi önkormányzat felkarolta, és hogy azt már a Baranya Megyei Önkormányzat is támogatja. Serényi Róbert, az esemény egyik főszervezője elmondta, hogy április 9. és 10. között mintegy harminc programmal várják a résztvevőket. A rendezvénysorozat április 9-én ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a Medvehagyma-szobornál, majd átadják az újonnan épült Orfűi Medvehagyma házat, valamint medvehagymaszobát avatnak a Kemencés Udvarban található Tájházban. A résztvevők élményvonatra szállva utazást tehetnek a Pécsi-tó körül, szedhetnek a növényből és megkóstolhatják mesterszakácsok medvehagymás ételeit is. Szombaton könnyűzenei koncertek mellett színházi műsorral készül a Pécsi Baptista Gyülekezet és a SonadorGrupo Színtársulat. Vasárnap egyebek mellett népzenei műsor és táncház is várja a résztvevőket, a fesztivál keretében kézművesek és helyi termelők kínálják portékáikat. Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke kitért arra, hogy a megyei önkormányzat csütörtökön adott be egy 65 millió forintos baranyai fejlesztést előirányzó TDM-pályázatot, amelynek jelentős részéből Orfűt és környékét is fejleszteni kívánják. A medvehagyma – népies nevén sásihagyma – gyöngyviráglevél-kinézetű, fokhagymára emlékeztető illatú, vadon termő fűszernövény. Bár szinte az egész országban előfordul, a legtöbb a Mecsekben és a Bakonyban terem belőle. Sós íze miatt a sószegény diétát tartók számára is ajánlják, de fogyasztani a friss, üde zöld leveleit célszerű, mert ha már virágot nevel, az íze élvezhetetlen lesz. Szezonja csak néhány hétig tart, de áprilisban Orfű környékén olyan sok van belőle, hogy fokhagymaillat lengi be a Mecsek kirándulóútjait. MTI/EMMI/Kép: vadaszlap.hu
Kiskarácsony lett a húsvét? Festett tojás és pénz helyett csoki és ajándék vár a locsolkodó gyermekekre
Íme a receptek, amelyekkel Marton Adri a Mikulást várja Adri azt mondja, hogy Mikuláskor ismét előtör belőle a gyermeki énje, így izgatottan, és …
Íme, a legjobb bor-étel párosítások karácsonyra Közeledik a karácsony, ideje összeállítani a vendégváró étlapot! A klasszikus ünnepi fogásokhoz leginkább illő …
Hogyan előzzük meg a szabadtéri tüzeket? Míg a tél a lakástüzek időszaka, ahogy enyhül az idő, úgy lesznek egyre gyakoribbak …
Közétkeztetők szakmai napja Közétkeztetők szakmai napja A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége 2016. április 20-án Országos Szakmai Konferenciát …