Életmód Tavaszi életmódváltás: szakértői tippek az egészséges táplálkozáshoz Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2019-04-16 10 perc átlagos olvasási idő 0 1,138 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A tavasz beköszöntével gyakran nemcsak a természet éled újjá, hanem mi magunk is új erőre kapunk. A kellemes idő, a napsütés és az egyre több friss zöldség és gyümölcs a boltok polcain sokunkat motivál arra, hogy változtassunk életmódunkon. Az elhatározásnak azonban egy jó adag elhivatottsággal és kitartással kell párosulnia ahhoz, hogy ne csupán egy múlékony hóbort legyen. Az alábbiakban Barcza Zoltán, a hévízi NaturMed Hotel Carbona séfje néhány praktikus tippel és egy különleges recepttel segít mindazoknak, akik életmódváltásuk során szeretnének áttérni az egészséges táplálkozásra.1. Csak okosan a vásárlással!Talán nem is gondolnánk, de a megfelelő táplálkozás a bevásárlás megtervezésénél kezdődik. Mindig úgy menjünk el vásárolni, hogy pontosan tudjuk, miből és mennyire van szükségünk. Sokan beleesnek abban a hibába, hogy a sorok között lézengve mindent beledobálnak a kosarukba, amit csak megkívánnak. Ennek eredményeként olyan alapanyagok is a konyhájukban kötnek ki, amelyeket csak azért fogyasztanak majd el, mert nem akarják kidobni. Ha azonban minden napra előre megtervezzük az aznapi menüt, sokkal egyszerűbb lesz betartanunk az egészséges táplálkozás szabályait.2. Főzzünk finomakat!Sokan gondoljuk, hogy ami egészséges, az csak rosszízű lehet. Pedig ahogyan egészségtelen alapanyagokból is lehet rossz ételt főzni, ugyanúgy egészséges hozzávalókból is lehet nagyszerű fogásokat készíteni. Az egyes alapanyagokból készíthető ételek száma szinte végtelen, csak meg kell találnunk a nekünk legkedvesebb módokat. Időbe telhet, mire ezt kikísérletezzük, azonban megéri rászánni az időt, hiszen ezáltal az életmódváltásunk után is ugyanolyan jókat ehetünk majd, mint előtte. Amikor egészséges táplálkozásra váltunk, ne a lemondásokra koncentráljunk, hanem arra a rengeteg új és izgalmas alapanyagra, ételre és ízre, amelyet ennek köszönhetően megismerhetünk! 3. Váltsunk fokozatosan!Az egészséges táplálkozásra való áttérés sokkal egyszerűbb, ha fokozatosan, apránként változtatunk. Amikor ugyanis egyik napról a másikra elhagyjuk például a zsíros ételeket, a sót, a kristálycukrot, fennáll az esélye annak, hogy néhány napnál tovább nem bírjuk, és annyira hiányozni fognak ezek az ízek, hogy felhagyunk az egészséges életmóddal. A fokozatosság elvét követve azonban, lesz időnk hozzászokni egyes ételek hiányához és természetesen az új ízekhez és alapanyagokhoz is. A látványos és drasztikus váltás helyett tehát haladjunk apró lépésekkel az életmódváltás felé. Hétről-hétre csökkentsük a teánkba vagy kávénkba tett cukor mennyiségét, iktassunk be heti egy húsmentes napot és kezdjünk el barátkozni a barna rizzsel, valamint a különféle zöldségekkel. Ilyen és ezekhez hasonló kezdő lépésekkel sokkal eredményesebb lehet a váltásunk. Érdemes továbbá nyitott szemmel járnunk, hiszen számos különleges gasztro eseményen vehetünk részt országszerte. Áprilisban például a Hotel Carbonában került megrendezésre a 13 séf örömfőzése nevet viselő vacsoraest, mely során 13 hévízi séftől leshettünk el fogásokat, recepteket, ötleteket. A Hotel Carbona séfje megosztotta velünk gombás-sóskás spagettijének receptjét is, melyet szívből ajánlunk minden kezdő életmódváltónak egy húsmentes nap megkoronázásaként.GOMBÁS-SÓSKÁS SPAGETTI 4 FŐ RÉSZÉRE A CARBONA SÉFJÉNEK AJÁNLÁSÁVAL Hozzávalók: 20 dkg friss sóska levél 1 db kisseb vörös hagyma 2 gerezd fokhagyma oliva olaj parmesan sajt só, őrölt bors ízlés szerint 20 dkg gomba (sampinyon) 2 dl főzőtejszín 30 dkg gluténmentes spagetti tészta Elkészítés: A spagettit forró sós vízben készre főzzük, majd leszűrjük (de nem mossuk). Eközben elkészítjük a raguját: A finomra vágott hagymát megpirítjuk, majd a szeletelt gombát hozzá adjuk. Sóval, borssal és a zúzott fokhagymával ízesítjük. Ezután hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk, majd az apróra vágott sóska leveleket is hozzáadjuk. A spagettivel összekeverjük, tányérra halmozzuk, parmesan sajttal koronázzuk. Jó étvágyat kívánunk! 2024-ben is indul a #vadateszem kampány Láthatatlan ellenség ellen: fájdalommentes biofilmterápia forradalmasítja a fogápolást The House Of Angostura Global Cocktail Challenge 2024/2025 Magyar bajnoka lett az ifjúsági szakács világbajnokságnak Mennyei újdonság: Megnyílik a Kürtős Fondülde a 11. Kürtőskalács Fesztiválon
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Megjelent az Oldalas magazin 2020. szeptemberi száma! Ez <mint ahogyan magazinunk korábbi számai is>, mindenki számára ingyenesen és azonnal elérhető a …
A Liszt Ferenc repülőtéren februárban több mint 620 ezer utas fordult meg A budapesti Liszt Ferenc repülőtéren februárban 620 199 utas fordult meg, ami több mint …