Főoldal Hírek Utazás Szűkült a kedvező adózású juttatások köre

Szűkült a kedvező adózású juttatások köre

9 perc átlagos olvasási idő
0
319
 ehaccp_topbanner3.jpg

A munkáltató 2019. január 1-jétől a béren kívüli juttatásra vonatkozó kedvező közteherfizetés mellett kizárólag a Szép-kártya egyes alszámláira nyújthat támogatást. Továbbra is a legtöbben ezt a támogatási formát választják, a felmérések szerint szeretünk Szép-kártyáról költeni.

Jelentős változás az elmúlt évi szabályokhoz képest, hogy a kedvező adózású juttatások köre beszűkült, bár maradtak adómentes és kedvező adózású juttatások is, de a korábbi széles paletta jelentősen lecsökkent – mondta Király Ágnes az M1 Forint, fillér című műsorában.

A Top-Cafeteria Kft. okleveles adószakértője kifejtette: a munkáltatóknak adómentes körben lehetőségük van arra, hogy támogassanak kulturális szolgáltatást, sportrendezvény-belépőt, óvoda és bölcsőde térítését, valamint a távolsági bérlet megvásárlását.

Az eddigiekhez hasonló a szabályozás

A közteher alapja 2019-től a juttatás értéke, amely után a munkáltatót 15 százalék személyi jövedelemadó (szja) és 19,5 százalék szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli.

Király Ágnes elmondta, a kedvező béren kívüli juttatás címszó alatt

a törvényben gyakorlatilag a Szép-kártya maradt, hasonló szabályokkal, ahogy az eddigiekben is.

Ugyanúgy korlátozzák az alszámlákra utalható támogatás mértékét, de a korláton felül is viszonylag kedvezően tudják a munkavállalók használni.

Mint mondta, 34,5, illetve 40,71 százalék az az adómérték, amivel ezt a fajta támogatást igényelheti a munkavállaló, illetve amit a munkáltató adni tud.

Az értékeket nem érinti

A jogszabály-módosítás a Szép-kártyára adható támogatás összegét, az éves rekreációs keretösszeget, valamint az értékhatárokat nem érinti. A Szép-kártyán három alszámla található: szálláshely, szabadidő és vendéglátás. Ezek közül a szabadidő alszámlát számos területen használhatjuk, évente 75 ezer forint értékben – tájékoztatott Fata László.

A Cafeteria Trend Kft. cafeteria-szakértője elmondta: a vendéglátás alszámlán évente 150 ezer forintból gazdálkodhatunk, amiből lehet szálláshelyet is fizetni.

A harmadik, szálláshely alszámláról évente 225 ezer forint értékben gazdálkodhatunk, erről jellemzően szálláshelyre, illetve strand- és fürdőbelépőkre költhetnek a munkavállalók – tette hozzá a szakértő.

Az egyes meghatározott juttatás után fizetendő közteher alapja továbbra is a juttatás értékének 1,18-szorosa. Fata László aláhúzta: érdemes figyelni, hogyha a keret fölé megy a munkáltató, akkor is kedvező az adózás, 40,71 százalék a közteher. Ha a munkavállaló étkezésre vagy akár horgászengedélyre szeretne többet költeni, megteheti ezt, mert a 34,5 százalék (az szja és a szociális hozzájárulási adó százalékos összege) és a 40,71 között nincs olyan nagy különbség – magyarázta a szakember.

Sokat költünk Szép-kártyáról

Az OTP Pénztárszolgáltató legfrissebb adatai szerint csaknem 2,5 milliárd forintot költöttek az ünnepek alatt Szép-kártyáról. Mintegy 210 ezer munkavállaló a vendéglátás alszámláról fizetett a legtöbbet, ugyanakkor pihenésre és kikapcsolódásra is jelentős összeget fordítottak.

Balázs Krisztián, az Edenred Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta, a piac már nem azon hezitál, hogy adjon-e juttatást, hiszen ez már eldőlt. A munkáltatók több mint 90 százaléka folyósít juttatásokat munkavállalói részére valamilyen formában.

A Szép-kártya megőrizte előnyét az egyéb juttatásokkal szemben, ezért az egyik legnépszerűbb támogatási eszközzé vált – tette hozzá.

A szakemberek úgy látják, a legtöbb cég álláshirdetéseiben is feltünteti, hogy milyen béren kívüli juttatásokat nyújt a leendő munkavállalónak.

OPH/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Többet mozgunk, egészségesebben eszünk, tudatosabban fogyasztunk alkoholt

Az egészségtudatosság lassan, de nő, és a cégek egy része is határozottan igyekszik a fogy…