Főoldal Hírek Színes Megújult a törökbálinti parkerdő

Megújult a törökbálinti parkerdő

7 perc átlagos olvasási idő
0
359
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Törökbálinti Önkormányzat, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a helyi civilek összefogásának eredményeként szépül évről-évre a törökbálinti parkerdő. Az idei év fordulóján felújították a parkerdei berendezéseket, valamint madáretető kihelyezésével és rendszeres etetéssel külön figyelmet szentelnek a terület madárvilágának.

Idén év eleje óta a helyi lakosok és a kirándulók újabb eredményét láthatják a törökbálinti parkerdő kiépítésére kialakított együttműködésnek. A területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt., a helyi lakosság érdekeit szolgáló Törökbálinti Önkormányzat, és a környékbeliek civil szervezeteként ismert Kerekdomb Egyesület évek óta együttműködik a település határában fekvő több mint 200 hektáros erdőterület látogathatóvá tételében. Az erdészek a főváros környékén jellemző nagy civilizációs terhelés mellett is fenntartják a nagyobbrészt őshonos fafajokból álló faállományt, folyamatos programokkal visszaszorítva az egyre-másra megjelenő, agresszívan terjedő idegenhonos fajokat, mint például a bálványfát.

Az együttműködés keretében 2018-2019 fordulóján az önkormányzat 2 millió forintos hozzájárulásával megújult a csaknem 7 kilométer hosszú sétaúthálózat vízelvezető rendszere, kijavították, lecsiszolták és lefestették a padokat és a pihenőhely mellett található esőbeállót. 20 köbméter murva felhasználásával megújították a pihenőhely környékét, és kijavították a sétautakat.

Az idei évben külön figyelmet szentelnek a madárvédelemnek, amihez a Kerekdomb Egyesület is csatlakozott. Kialakítottak egy madármegfigyelő és madáretető helyet, aminek rendszeres feltöltését az egyesület önkéntesei végzik a téli időszakban a Pilisi Parkerdő Zrt. által biztosított 1500 kilogramm napraforgó magból. Egy átlagos télen ez a mennyiség akár 700 énekesmadár áttelelését is segítheti. Az egyes fajokat pedig akár a kirándulók is megfigyelhetik, és megismerhetik a kihelyezett ismertető táblák alapján.

Bár az erdő már a puszta létével is szolgálja a környék lakosságát, hiszen élhetőbbé teszi a környezetet, az igazi élményt a természetjárás, a rendszeres kikapcsolódási lehetőség jelenti a helyieknek. Az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítását és fenntartását az évek óta fennálló együttműködés keretei között végzi az erdőgazdaság és a helyi önkormányzat. Az együttműködésnek köszönhetően az elmúlt években teljesen megújult a településhez szervesen csatlakozó erdőtömb sétaúthálózata, a pihenőhelyek környezete és az információs táblák rendszere, aminek minden évben közös erőfeszítéssel végzik el a felújítását. Ugyanis mindkét fél egyetért abban, hogy az erdőterületen nem az egyszeri beruházások hozzák meg a várt eredményt, hanem szükséges a rendszeres karbantartás a kialakított infrastruktúra megőrzésére.

OPH/pprt.hu Kép: pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Egyre többen csatlakoznak az Autómentes Naphoz

Több mint 200 millió forint támogatási igényt nyújtottak be települések az Európai Mobilit…