Főoldal Hírek Színes Megújult a törökbálinti parkerdő

Megújult a törökbálinti parkerdő

7 perc átlagos olvasási idő
0
743
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Törökbálinti Önkormányzat, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a helyi civilek összefogásának eredményeként szépül évről-évre a törökbálinti parkerdő. Az idei év fordulóján felújították a parkerdei berendezéseket, valamint madáretető kihelyezésével és rendszeres etetéssel külön figyelmet szentelnek a terület madárvilágának.

Idén év eleje óta a helyi lakosok és a kirándulók újabb eredményét láthatják a törökbálinti parkerdő kiépítésére kialakított együttműködésnek. A területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt., a helyi lakosság érdekeit szolgáló Törökbálinti Önkormányzat, és a környékbeliek civil szervezeteként ismert Kerekdomb Egyesület évek óta együttműködik a település határában fekvő több mint 200 hektáros erdőterület látogathatóvá tételében. Az erdészek a főváros környékén jellemző nagy civilizációs terhelés mellett is fenntartják a nagyobbrészt őshonos fafajokból álló faállományt, folyamatos programokkal visszaszorítva az egyre-másra megjelenő, agresszívan terjedő idegenhonos fajokat, mint például a bálványfát.

Az együttműködés keretében 2018-2019 fordulóján az önkormányzat 2 millió forintos hozzájárulásával megújult a csaknem 7 kilométer hosszú sétaúthálózat vízelvezető rendszere, kijavították, lecsiszolták és lefestették a padokat és a pihenőhely mellett található esőbeállót. 20 köbméter murva felhasználásával megújították a pihenőhely környékét, és kijavították a sétautakat.

Az idei évben külön figyelmet szentelnek a madárvédelemnek, amihez a Kerekdomb Egyesület is csatlakozott. Kialakítottak egy madármegfigyelő és madáretető helyet, aminek rendszeres feltöltését az egyesület önkéntesei végzik a téli időszakban a Pilisi Parkerdő Zrt. által biztosított 1500 kilogramm napraforgó magból. Egy átlagos télen ez a mennyiség akár 700 énekesmadár áttelelését is segítheti. Az egyes fajokat pedig akár a kirándulók is megfigyelhetik, és megismerhetik a kihelyezett ismertető táblák alapján.

Bár az erdő már a puszta létével is szolgálja a környék lakosságát, hiszen élhetőbbé teszi a környezetet, az igazi élményt a természetjárás, a rendszeres kikapcsolódási lehetőség jelenti a helyieknek. Az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítását és fenntartását az évek óta fennálló együttműködés keretei között végzi az erdőgazdaság és a helyi önkormányzat. Az együttműködésnek köszönhetően az elmúlt években teljesen megújult a településhez szervesen csatlakozó erdőtömb sétaúthálózata, a pihenőhelyek környezete és az információs táblák rendszere, aminek minden évben közös erőfeszítéssel végzik el a felújítását. Ugyanis mindkét fél egyetért abban, hogy az erdőterületen nem az egyszeri beruházások hozzák meg a várt eredményt, hanem szükséges a rendszeres karbantartás a kialakított infrastruktúra megőrzésére.

OPH/pprt.hu Kép: pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Új trend a szörppiacon: fókuszban az egészségtudatosság

Egyre divatosabbak a cukormentes üdítők Több generáció is elmondhatja: málna vagy narancss…